Bram Hugen

Bram Hugen's eerste echte kennismaking met het theater was met High School Musical. Het was iets magisch, en dat is het theater voor Bram nu nog steeds. Bram vind het fantastisch om meegenomen te worden in een wereld van onbekende mensen, maar wanneer het doek sluit je toch het idee hebt dat je zojuist nieuwe mensen hebt leren kennen. Hij verplaatst zich maar wat graag in de wereld op het podium, een echt avondje uit. Als Cultuurreporter van Flint sturen wij deze actieve theaterliefhebber er op uit om theatervoorstellingen, die nog in Flint moeten komen, te bezoeken elders in het land. Zijn verhalen, belevenissen en absolute aanraders lees je hier.

 

Expeditie Eiland

Een hilarische avond uit!

Expeditie Eiland

Een hilarische avond uit!

Het is een regenachtige dag als ik het theater in Zwolle binnenloop, vandaag bezoek ik samen met mijn zus de voorstelling Expeditie Eiland.

Als groot fan van het bekende programma Expeditie Robinson ben ik erg benieuwd wat mij vanmiddag te wachten staat.

Het licht gaat uit en de voice-over vertelt ons dat de aflevering van ‘Expeditie Eiland’ bijna gaat beginnen. De voorstelling vertelt het verhaal van drie gezinnen die onder een strikt contract meedoen aan de spelshow Expeditie Eiland onder de leiding van presentator Ruud Salomons. De gezinnen verschillen nogal van elkaar, een samengesteld gezin met twee vaders, een gezin met een eigen snackbar en welgestelde positiviteit goeroes. Deze verschillen zorgen ervoor dat de gezinnen lijnrecht tegenover elkaar staan wat zorgt voor hilarische discussies. Bij het opkomen van Ferry Doedens beginnen mijn zus en ik al te lachen, vol overgave en met 100% energie stelt hij zich voor aan het publiek. Dit geldt overigens ook voor de andere acteurs, onder andere Lone van Rosendaal, Jelka van Houten, Jip Bartels John Buijsman weten op precies het juiste moment het publiek te laten lachen. Er zijn veel nummers die het komische aspect van deze voorstelling versterken, vol overgave word je meegenomen in deze bizarre reis. Plots neemt de reis een bijzondere wending wat zorgt voor verbroedering tussen de families, dit zorgt voor scenes met een mooie achterliggende gedachte. Expeditie Eiland is een echte familievoorstelling, iedereen zal sommige personen kunnen herkennen uit het dagelijks leven. Een hilarische avond uit!

Nog steeds regent het als ik het theater uitloop, maar toch voelt het alsof ik daarnet twee uur op een heerlijk zonnig eiland ben geweest!

Expeditie Eiland is op 23 en 24 februari te zien in Flint. Kaarten bestellen kan via de website van Flint.

Veldhuis & Kemper - Geloof ons nou maar!

"Ze snijden grappige confronterende, ontroerende en veelal herkenbare onderwerpen aan, afgewisseld met nieuwe liedjes."

Veldhuis & Kemper - Geloof ons nou maar!

"Ze snijden grappige confronterende, ontroerende en veelal herkenbare onderwerpen aan, afgewisseld met nieuwe liedjes."

Veldhuis & Kemper, voor mij waren dat de mannen met de mooie liedjes op de radio, niet wetende dat ze al meerdere malen een voorstelling hadden gemaakt. Samen met mijn vader zit ik in het theater, benieuwd naar wat ons te wachten staat.

De mannen komen op en ze vertellen dat dit de eerste voorstelling is nadat ze een jaar pauze hebben genomen. Eigenlijk willen ze elkaar daar wel het een en ander over vertellen, ze hebben namelijk beiden nogal wat meegemaakt. Ze nemen ons mee en vertellen, over opname in het ziekenhuis, een vader die zich net iets teveel mengt in de verjaardag van zijn kind, een bevriende vluchteling en delen ze een lijstje met alles wat ze irritant vinden. Maar vooral willen ze elkaar eens in de ogen kijken en er even voor gaan zitten. Gelukkig valt er ook genoeg te lachen, met hun scherpe en gevatte opmerkingen zijn ze elkaar soms net te snel af. Ze snijden grappige, confronterende, ontroerende en veelal herkenbare onderwerpen aan, afgewisseld met nieuwe liedjes. Deze liedjes sluiten naadloos aan op de mooie en persoonlijke verhalen die ze delen.

Dit is waar ze goed in zijn, het vertellen van een mooi verhaal. En of daar nou muziek onder zit of niet maakt niet uit, dat bewijzen ze in deze show… geloof ons nou maar!

Veldhuis & Kemper zijn 14 en 15 december te zien in Flint. Kaarten bestellen kan via de website van Flint.

Gezien op 8 december 2018.

Vele Hemels Boven De Zevende

"Je verlaat het theater met een verbluffend gevoel"

Vele Hemels Boven De Zevende

"Je verlaat het theater met een verbluffend gevoel"

Het is vijftien minuten voor aanvang als ik aankom in theater de Purmaryn in Purmerend. Meestal ben ik ruim op tijd bij een voorstelling, dat is vanavond helaas niet gelukt en daar baal ik van. Ik haal mijn kaartje op bij de theaterkassa en kijk vluchtig wat om mij heen, de gemiddelde leeftijd is ver boven mij, dat ben ik dan wel weer gewend. Ik wil mijn telefoon nog even checken maar die begeeft het, dus besluit ik mijn stoel op te zoeken. In de tien minuten voorafgaand bedenk ik mij waar de voorstelling ook al weer over zou gaan; een familiedrama naar de roman van Griet op de Beeck. Ik ken het boek niet dus ik besluit me te laten verrassen, en een andere keuze is er ook niet.

En dan begint het, net als de karakters op het toneel denk je in de eerste 10 minuten ‘wat is hier aan de hand?’ En vanaf dat besef zit je erin, duidelijker is het niet te beschrijven. Een verbluffende Henriëtte Tol zorgt voor het ‘Juf Ank-gevoel’ (De Luizenmoeder) zo herkenbaar en zo absurd dat je er wel om moet lachen. De spelers bezitten over een bepaald soort magie, ze nemen je als toeschouwer mee in hun leven dat wordt overschaduwd door angst en verdriet. En het lukt ze.

De sterke monologen die door elkaar worden gespeeld houden je als toeschouwer scherp, je moet én wilt goed blijven opletten om geen belangrijke informatie te missen. Je wilt weten wat voor keuzes de karakters maken, want ‘wat als?’ Het familiegeheim dat gedurende de voorstelling duidelijker wordt voor het publiek, legt een zware last op de schouders van de karakters, kunnen ze dat wel aan? Die vraag wordt beantwoord, maar niet zonder gevolgen. Wat ervoor zorgt dat je met een verbluft gevoel het theater verlaat.

Een eigentijdse voorstelling, over een familie die naast je zou kunnen wonen. Een familie van wie je niet wist dat ze het zo te verduren hadden. Een familie met wie je mee gaat leven.

Terug in de trein denk ik na over wat ik zojuist heb gezien en wat er allemaal op het toneel is gebeurd. ‘Station Soestdijk’ klinkt het door de intercom en ik schrik wakker uit vele hemels ergens boven de zevende.

Theaterhart Amersfoort

Blijf op de hoogte