Alfa Accountants en Adviseurs over het Dragerschap

Interview met Remco Nonkes

Afgelopen jaar vierde Alfa haar 75-jarig bestaan. Met meer dan 900 medewerkers in dienst is de organisatie landelijk actief in accountancy en fiscaal- en bedrijfsadvisering. Twee van de kantoren zijn gevestigd in Amersfoort en Nijkerk, waar sinds ruim anderhalf jaar Remco Nonkes is toegetreden tot de driekoppige directie.

Remco is zelf een geboren Nijkerker en woont hier inmiddels samen met zijn vrouw en drie kinderen. Trots vertelt hij over zijn familie, over zijn oudste dochter bijvoorbeeld die net terug is van een indrukwekkende schoolreis naar Afrika. En dat zijn kinderen inmiddels oud genoeg zijn om overdag lekker alleen thuis te blijven tijdens de schoolvakanties maar vooral heel actief zijn binnen de hockeyclub Nijkerk

Maatschappelijke betrokkenheid

Remco is een ervaren ondernemer. Met functies bij HLB Schippers en BDO Nederland achter zich, stort Remco zich nu op zijn nieuwe functie bij Alfa. In november 2017 heeft Alfa het kantoor Equity Accountants overgenomen. Equity Accountants was al langer Drager van Flint en met de overname heeft Alfa tegelijk ook het Dragerschap voortgezet.

Remco begint direct enthousiast te vertellen over zijn bezoekjes aan Flint. ‘Alfa kiest heel bewust voor maatschappelijke betrokkenheid. Naast het steunen van cultuur in de vorm van het Dragerschap, helpen wij bijvoorbeeld ook stichtingen met het opstellen van jaarrekeningen. Voor een gereduceerd tarief, maar soms ook Om Niet of in ruil voor een uiting in een programmaboekje. Stichting Open Monumentendag Amersfoort en Stichting Leergeld Nijkerk zijn daar mooie voorbeelden van.’

De gedachte hierachter is dat Alfa met zulke activiteiten wat terug kan doen voor de samenleving. Niet alleen lokaal, er zijn ook landelijke acties die Alfa ondersteunt. ‘We kiezen evenementen of activiteiten waar meerdere mensen belang bij hebben. Als wij op die manier een bijdrage kunnen leveren aan een stukje cultuurbewaking is dat mooi.’

Duurzaamheid en een duurzaam verdienmodel zijn dan ook belangrijke speerpunten in het nieuwe beleidsmodel van Alfa. ’

Dragersnetwerk
‘Een aantal klanten van ons is Drager en die kom je ook weer tegen bij andere bijeenkomsten, zoals de Nieuwjaarsbijeenkomst afgelopen januari in Flint’, vertelt Remco. Het netwerk-element is voor Remco een leuke bijkomstigheid, maar niet primair de reden om Drager te zijn. Remco: ‘Wat mij interessant lijkt, is om bijvoorbeeld kleinere sessies vanuit Flint bij te wonen waar dieper in wordt gegaan op het theater, bijvoorbeeld de financiële kant en het verdienmodel. Misschien zitten er ondernemers bij zo’n sessie die zeggen ‘Heb je daar wel eens aan gedacht, of heb je dat wel eens geprobeerd.’ Op die manier komen ondernemers uit andere branches wellicht met nieuwe creatieve ideeën en kunnen we elkaar ook helpen’.

Naast het Dragersnetwerk is Remco zich als ‘nieuweling’ nog aan het oriënteren in het Amersfoortse Netwerk en de bijbehorende clubs. Hij geeft aan dat de kracht toch ook wel ligt in het feit dat je veelal dezelfde mensen in de verschillende clubs tegenkomt. Zo bouw je een relatie op, wat veelal ook een sociale kant (ofwel verplichting) met zich meebrengt. Naast het netwerken is uiteraard belangrijk (misschien wel belangrijker om van je klanten ambassadeurs te maken. Je kunt heel hard achter nieuwe klanten aan lopen, maar als jouw klant zijn/haar positieve Alfa ervaringen deelt, hoef je zelf eigenlijk niks meer te doen en is het veel geloofwaardiger.’

Klantenbinding
Onlangs bezocht Remco Claudia de Breij in Flint en hij geeft aan dat hij verrast was door de diversiteit aan mensen. Bij veel voorstellingen verwacht je toch een bepaald publiek, maar er waren heel veel verschillende mensen; jong en oud door elkaar, verrassend.

Buitenom dat Remco klanten en relaties regelmatig meeneemt naar een theatervoorstelling, worden er ook wel eens klantevenementen georganiseerd. Een groot evenement in het kader van het 75-jarig bestaan in Nijkerk trok uiteindelijk veel klanten, maar het realiseren van een goede opkomst is niet makkelijk.

Alfa weet als geen ander dat ondernemen niet alleen draait om de groei van je bedrijf, maar ook om je ontwikkeling als mens. Met alle emoties, passies, pieken en dalen waarmee dat gepaard gaat. Veranderingen vormen uitdagingen, en uitdagingen vormen kansen; Alfa helpt graag mee met het benutten van deze kansen’. (bron: www.alfa.nl)

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!