sjeekspier voor dummies promofoto.jpg

Shakespeare voor iedereen

In februari trad Theatertotaal op in Flint. Theatertotaal is een groep acteurs met een verstandelijke beperking. De voorstelling stond speciaal voor Jans Pakhuys 25-jarige bestaan eenmalig in Flint. Het verhaal draaide om Shakespeare, die moeite had met het bedenken van goede verhalen. Zijn personages kwamen één voor één tot leven en motiveren hem om te zoeken naar nieuwe ideeën. Flint sprak met de organisator, één van de steracteurs en de regisseuse.

Cadeau voor Jans Pakhuys
Hanna Salomen is 49 jaar en opgeleid als kunstenares, docent beeldende kunst en vormgeving. Ze coördineert en is docent en begeleider op het atelier van Jans Pakhuys. Jans Pakhuys is een winkel, galerie en atelier die kunstzinnige en creatieve dagbesteding biedt aan mensen met een verstandelijke beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Zij staan voor talentontwikkeling midden in de maatschappij. “Het is een mooi moment om stil te staan dat we al 25 jaar in Amersfoort bestaan en dat een plek hebben verworven in het Amersfoortse stadsleven en –beeld.” Hanna kijkt tevreden terug op een geslaagde dag in Flint. “ De AFASzaal was een fijne ruimte en het personeel erg vriendelijk.”

Na afloop van de voorstelling ga ik zitten met één van de hoofdrolspelers Puck. In het echt gaat Puck door het leven als Berry Sabbeé. Berry noemt zichzelf met zijn 46 jaar een senior en vertelt dat hij al 22 jaar voor TheaterTotaal werkt. Ik sprak Berry over de voorstelling, zijn rol en zijn eerdere acteerprestaties.

Hoi Berry, wat was je goed! Kun je mij iets vertellen over de voorstelling en Pucks rol hierin?
Bedankt! De voorstelling draait om Shakespeare die kampt met een writer’s block. De karakters helpen hem met het zoeken van een goed verhaal. Ik speel Puck het personage uit Shakespeare ’s Midzomernacht’s droom. Tijdens de voorstelling wil Puck de schrijver zo veel mogelijk helpen. Hij heeft een duidelijk beeld van hoe alles moet lopen en helaas valt dit op een gegeven moment een beetje uit elkaar. Niet iedereen is het eens met zijn manier en werken hem zelfs een beetje tegen.

Dat kun je wel zeggen ja! Wat vond je zelf de allerleukste scéne om te spelen?
Oei, dat is een lastige! Als ik dan moest kiezen zou ik voor de Bollywood dans gaan, dat was zo leuk om te doen. Iedereen ging hier helemaal in op.

Laatste vraag: Wat vond je ervan om op te treden in Flint?
Ik kom zelf altijd naar Flint als bezoeker. Ik geniet van de sfeer hier en iedereen is zo aardig! Om zelf nu op te treden op het podium was erg bijzonder.

Shakespeare voor iedereen
De regisseuse achter ‘Sjeekspier voor Dummies’ is Jeanine Niemendal. Jeanine is theatermaker en werkt zo’n half jaar bij Theatertotaal. Ze was nieuw voor het team. Ze hebben elkaar eerst goed leren kennen voordat ze aan de voorbereidingen voor het stuk gingen werken. Zelf is ze een groot Shakespeare fan en was ze verbaasd dat haar acteurs onbekend waren met de schrijver. “Hoe kan het dat jullie als professioneel acteurs nog nooit van Shakespeare hebben gehoord?” vroeg ze zich verbaasd af. Dit inspireerde haar om de voorstelling van Shakespeare te spelen. Dit was haar eerste grote voorstelling met dit team en ze dook hiermee gelijk in het diepe: “Het is een groep van 22 spelers die allemaal op een verschillend niveau acteren. Hier houd ik rekening mee bij het schrijven van de scenes.”

Uiteindelijk is er een leerzame voorstelling ontstaan, waar iedereen kennis met Shakespeare maakt. Jeanine: “We hebben de titel ‘Sjeekspier voor Dummies’ gekozen als verwijzing naar de bekende Dummie boeken. Daarnaast zijn dit keer de mensen die het spelen niet de ‘Dummies’ maar het Shakespeare-onwetende publiek. De titel heeft dus een dubbele lading.”

Verrassen, ontroeren en verwonderen
Jeanine is blij met Flint als locatie: “Flint is een passend theater voor het gezelschap. Het is centraal gelegen en mooi opgebouwd. Het technische team werkte goed mee en dat droeg zeker bij aan de kwaliteit van de voorstelling.” Zelf heeft Jeanine zich niet verdiept in de omgang van mensen met een handicap en een beperking. “Dan ga ik er alleen maar op letten. Ik behandel het team net zoals ik iedereen behandel. Soms merk ik wel dat ik te snel praat, maar daar moet je ook op letten als je kinderen aan het begeleiden bent. Verder zijn het gewoon professionele acteurs die ook moeilijkere scénes gretig aanpakken."

Jeanine vindt het niet vreemd dat ‘haar’ acteurs het zo goed doen. De reactie van publiek zonder beperking vindt zij verrassender. Jeanine: “Bij een publiek vol met mensen met een handicap wordt er gelachen om de duidelijke grapjes. Je ziet dat dit publiek hier makkelijker op inspeelt. Bij een publiek zonder handicap is het beste resultaat te zien. Het is het meest verrassend wanneer de acteurs het publiek op het verkeerde been kan zetten.” Haar uiteindelijke doel is dan ook om mensen te verrassen, te ontroeren en vooral te laten verwonderen en te laten lachen.

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!