Noord Nederlands Toneel - Dorian (Martijn Halie).jpg

Dorian

Noord Nederlands Toneel

Zo’n 125 jaar na het verschijnen van ‘The Picture of Dorian Gray’ is onze obsessie met jeugdigheid en het gevoel dat je alles uit je leven gehaald moet hebben alleen maar toegenomen. Maar verliezen we onszelf daarbij niet uit het oog? En als we de hele tijd bezig zijn met onszelf, wat betekent dat voor onze relatie met de ander? Met dit uitgangspunt schreef Javier Barcala een toneelbewerking van de beroemde roman van Oscar Wilde. Barcala plaatst Dorian in het decor van de hedendaagse kunstwereld, als ambitieuze kunststudent met een moeilijk verleden, maar fantastisch uiterlijk. Hij wordt de protegé van een ooit invloedrijke kunstverzamelaar, die in Dorians jeugdigheid de mogelijkheid ziet om haar sterrendom nieuw leven in te blazen.

De kunstwereld is bekend terrein voor gastregisseur Christophe Coppens. Het Belgische multitalent werd opgeleid tot theatermaker, maar brak door als ontwerper en beeldend kunstenaar. Hij maakt van ‘Dorian’ dan ook een visueel spektakel, waarbij de grenzen tussen theater, performance, kunst en literatuur vervagen. 

www.nnt.nl

De Lieve Flint

Toneel
Bestel Kaarten

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling. Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen in de toegangsprijs.

Exuberante ‘Dorian’ in uitzinnig decor

"Christophe Coppens toneelversie van ‘The Picture of Dorian Gray’ zit vol overdaad, soms op de rand van het zinloze en overbodige. Het werkt."

Exuberante ‘Dorian’ in uitzinnig decor

"Christophe Coppens toneelversie van ‘The Picture of Dorian Gray’ zit vol overdaad, soms op de rand van het zinloze en overbodige. Het werkt."

‘Overdaad”, stelt de Engelse dichter en estheet Oscar Wilde „brengt zijn eigen straf te weeg”. In zijn roman The Picture of Dorian Gray (1890) stelt hij het drama van eeuwige jeugd en schoonheid tegenover ouderdom: het portret dat een bevriende kunstenaar van Dorian maakte veroudert en verbittert, de jongeling zelf blijft altijd jong. Bij het Noord Nederlands Toneel brengt de Belgische regisseur en beeldend kunstenaar Christophe Coppens een toneelversie vol overdaad, soms op de rand van het zinloze en overbodige. Hij zoekt naar een nieuwe zeggingskracht, en dat is lovenswaardig.

Kortweg Dorian heet deze exuberante uitvoering waarin Bram van der Heijden in de titelrol nauwelijks een herkenbaar personage is, eerder een uitvergrote versie van de kunstenaar als mediahype. Zijn beschermengel is Bambi, Bien De Moor, die als kunstverzamelaar de jonge Dorian eerst omhelst, daarna verstoot. Coppens transformeert het laat-negentiende eeuwse verhaal naar de hedendaagse kunstwereld. Welbewust stuurt Coppens de voorstelling over de top, met door hemzelf ontworpen kostuums en uitzinnig decor, begeleid door rockmuziek. Het werkt. Martijn de Rijk als dandy personifieert Wilde met vergelijkbare briljante, perfide taalvondsten. Uiteindelijk stuwt hij de voorstelling naar de noodlottige ondergang van Dorian: eeuwige schoonheid is een aangrijpender straf dan ouderdom. Zijn hang naar esthetiek plaatst hem buiten de maatschappij; dat is de verborgen waarschuwing.

Door: Kester Freriks

Extra informatie

Tekst

Javier Barcala, naar 'The Picture of Dorian Gray' van Oscar Wilde

Regie en kostuumontwerp

Christophe Coppens

Spel

Bram van der Heijden, Veerle van Overloop, Bien De Moor, Martijn de Rijk, Julia Akkermans, Olaf Ait Tami, Wout Brugge, Dio van Velden en Lin Scholten

Decor

Christophe Coppens en ISM Architecten

Dramaturgie

Robbert van Heuven

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort

Blijf op de hoogte