rep_expeiland_121018-238_re_soc.jpg
rep_expeiland_121018-277_re_soc.jpg
rep_expeiland_121018-404_re_soc.jpg
rep_expeiland_121018-449_re_soc.jpg
rep_expeiland_121018-423_re_soc.jpg
Expeditie Eiland  (Arjan Benning & Eelco Claassen ) 4.jpg

Expeditie Eiland

Jelka van Houten, John Buijsman, Ferry Doedens e.a.

‘Expeditie Eiland’ is een spannende en schurend komische musical met een vette knipoog naar de populaire tv-realitysoap ‘Expeditie Robinson’. Drie totaal verschillende gezinnen doen mee aan het nieuwe tv-programma ‘Expeditie Eiland’: de volkse familie Ten Kate, de omhooggevallen Van Stirum-Vinkesteijns en de ingedutte Kuipertjes. Mensen die elkaar normaal gesproken geen blik waardig gunnen, maar nu tot elkaar veroordeeld zijn. De hoofdprijs is dan ook niet misselijk: de winnaar krijgt het eiland en een geldbedrag van één miljoen euro! In een wirwar van beproevingen komen de kandidaten echter in steeds vreemdere situaties terecht, tot op zeker moment de zaak gierend uit de klauwen loopt en niemand zijn leven nog zeker is. Lukt het presentator Ruud de regie in handen te houden? En wat is een prijs die een leven lang geluk kan betekenen u eigenlijk waard?

www.rep.nu

Cultuurreporter Bram keek Expeditie Eiland voor en heeft hierover een leuke blog geschreven. Bekijk de blog hier.

Na afloop van Expeditie Eiland op 23 februari vindt TREK live plaats. DJ WitKonijn verzorgt na de voorstelling een optreden. TREK live is gratis toegankelijk, ook als je geen kaarten voor de voorstelling hebt!

Musical
Bestel Kaarten

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling. Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen in de toegangsprijs.

Extra informatie

Regie

Martin Michel en Joep Onderdelinden

Spel

Jelka van Houten/Renée van Wegberg, John Buijsman, Ferry Doedens, Lone van Roosendaal, Rutger de Bekker, Dennis Willekens, Joey Schalker, Jip Bartels, Kaylee Peters en Pascalle Langhorst

Vermakelijke expeditie met onverwachte wending

Zo’n tropisch eiland is toch leuker op televisie. Dat hebben de deelnemers van Expeditie Eiland wel gemerkt. Bij aankomst droomden ze nog van roem en rijkdom, maar nu zitten ze opgescheept met wurgcontracten en een sadistische presentator. Het is een verrassende wending in deze nieuwe musical van Rick Engelkes Producties. Waar je in de eerste helft een brave ode aan reality tv verwacht, gaat de tweede helft aan de haal met de trucjes van het realitygenre. Een musical die je op het verkeerde been zet.

Vermakelijke expeditie met onverwachte wending

Zo’n tropisch eiland is toch leuker op televisie. Dat hebben de deelnemers van Expeditie Eiland wel gemerkt. Bij aankomst droomden ze nog van roem en rijkdom, maar nu zitten ze opgescheept met wurgcontracten en een sadistische presentator. Het is een verrassende wending in deze nieuwe musical van Rick Engelkes Producties. Waar je in de eerste helft een brave ode aan reality tv verwacht, gaat de tweede helft aan de haal met de trucjes van het realitygenre. Een musical die je op het verkeerde been zet.

Daar staan ze dan, de drie gezinnen die moeten overleven op een verlaten eiland. Peet en Wim van Kate missen nu al de frikandellen uit Schiedam, maar het prijsgeld is nodig voor een nieuw huis. Vincent Kuipers is meegenomen door manlief Fred, die dolgraag beroemd wil worden. De chique Dionne van Stirum-Vinkesteijn wil haar zelfhulpboek aan de man krijgen, en pakt elke gelegenheid aan om haar buren te verlichten. En dan zijn er nog drie pubers, die zo met hun eigen problemen en hormonen kampen. Tries Kuipers en Wesley ten Kate zien elkaar wel zitten. Niemand, inclusief ouders, ziet de dochter van de Stirum-Vinkesteijntjes zitten.

Genoeg ingangetjes voor een avondvullende musical. En inderdaad: in de volgende scènes leren we vanalles over de verhoudingen in de gezinnen. Vincent laat zich ondersneeuwen door zijn mediageile man, Dionne houdt de schone schijn op, en een slippertje van Peet heeft ernstige gevolgen voor Wim. Je vermoedt al snel waar deze voorstelling naartoe gaat. De gezinsproblemen gaan escaleren en worden dan voorgoed opgelost door hun verblijf op het eiland. We kennen de formule al lang van televisie: reality tv als een ingrijpend ‘sociaal experiment’, zoals RTL het graag noemt. De eendimensionale personages op het eiland maken dit vermoeden alleen maar sterker. De pretentieuze yogadame, de volkse fastfoodmevrouw, de mediageile homoman, het zijn allemaal clichématige figuren die niet zouden misstaan in een Adam zkt Eva of Expeditie Robinson.

Maar dan gooit presentator Ruud Salomon (Joey Schalker) de voorstelling om. Hij speelt de personages tegen elkaar uit, om het televisiedrama wat op te krikken. Als ze zich verzetten tegen een opdracht, herinnert hij ze eraan dat contractbreuk een aanzienlijke boete betekent. Kandidaten, zo vertrouwt Salomons ons toe, zijn niet meer dan zetstukken voor hoge kijkcijfers en spannende tv. Zo wordt de eens zo joviale presentator de antagonist in het stuk. Uiteindelijk worden de gezinnen niet gelukkig door de spelshow, maar ondanks de spelshow.

Van genuanceerde personages moet deze musical het niet hebben. Dat hoort bij de code, maar is ook een gemakkelijk excuus om oude karikaturen neer te zetten. Fred Kuipers (Ferry Doedens) blijft een clownesk stereotype van een vrouwelijke homoman. Waar alle andere personages een ontwikkeling doormaken, blijft hij het foute vriendje van Vincent. De meest humoristische rollen zijn die van Lone van Roosendaal en Jelka van Houten. De frituurmetaforen van Peet vliegen je om de oren, maar van Roosendaal heeft de komische timing om elke grap te laten landen. Van Houtens droge humor past eveneens prima bij de vinnige oneliners van Dionne. Zij zijn de drijvende kracht achter deze vermakelijke expeditie.

 

Door: Rick Engelkes

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort

Blijf op de hoogte