combifoto poster kleinst.jpg
110218-411.jpg

Grachtenfestival Conservatorium Concours

Prijswinnaars Matthijs Leffers / Duo IKT

Let op: deze voorstelling vindt plaats in De Lieve Vrouw.
Lieve Vrouwestraat 13, 3811 BP Amersfoort

Op zondag 11 februari 2018 streden zes kandidaten tijdens de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours om de Vakjuryprijs en de Publieksprijs. Saxofoniste Janina Lorenci (1994) en percussioniste Lola Mlacnik (1994), samen Duo IKT, wonnen de Publieksprijs. Matthijs Leffers, die tuba speelt, won unaniem de Vakjuryprijs. De winnaars van het Grachtenfestival Consevatorium Concours spelen door heel Nederland als onderdeel van hun prijs.

De Lieve Flint

Muziek
Bestel Kaarten

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

Meer over Duo IKT

Meer over Duo IKT

Saxofonist Janina Lorenci en percussionist Lola Mlacnik, beiden geboren in 1994 in Slovenië, ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens hun studie aan het Conservatorium voor Muziek en Ballet in Ljubljana. Tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam vormden ze het Duo Ikt.

Naast hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam, bezoekt het Duo ook regelmatig masterclasses van wereldberoemde muzikanten zoals Nancy Zeltsman (Berklee College of Music, Boston, VS), Jean- Denis Michat (Conservatorium van Lyon, Frankrijk), Kyle Horch (Royal College of Music London, VK).

De missie van de dames is het overbruggen van de kloof tussen klassieke en hedendaagse muziek. Hun repertoire bestaat bijna volledig uit nieuwe werken geschreven en opgedragen aan Duo Ikt. in samenwerking met componisten die wereldberoemd zijn, maar ook opkomende componisten van de jongere generatie.
Hun doel is om nieuwe muziek van hoge kwaliteit te creëren, maar toegankelijk voor een breed publiek. Omdat alle stukken speciaal voor het Duo zijn geschreven of gearrangeerd, delen de meisjes een intieme band met de muziek die ze spelen. Elk werk maakt deel uit van hun muzikale reis in de moderne klassieke muziekwereld.

Duo Ikt. won vele nationale en internationale wedstrijden (Svirel, Paolo Serrao, Grachtenfestival Conservatorium Concours). De Duo treedt regelmatig op in recitals, concerten en festivals in Europa en de Verenigde Staten, waar ze worden geprezen vanwege hun unieke benadering van kamermuziek.

Lola en Janina worden genereus ondersteund door culturele beurzen en beurzen van NAF (Netherland America Foundation, Inc.), AHK (Amsterdam School of The Arts) Internationaal Fonds, SEM (STICHTING EIGEN MUZIEKINSTRUMENT), het Ministerie van Cultuur van Slovenië en MOL (Gemeente Ljubljana).

Meer over Matthijs Leffers

Meer over Matthijs Leffers

Matthijs Leffers maakt zijn hele leven al muziek. Hij begon aan de piano, waarna hij rond zijn 8ste begon met de eerste lessen op een koperinstrument en op zijn 11de verder ging op de Tuba, waarop hij zich op dit moment probeert te onderscheiden en te ontwikkelen op vele vlakken.

Na te zijn begonnen bij de fanfare in Leens, is Matthijs doorgestroomd naar het conservatorium in Groningen, waar hij Cum Laude is afgestudeerd. Tijdens zijn studie heeft Matthijs twee keer een Erasmus beurs gekregen om zo twee semesters in Hannover te kunnen studeren bij Professor Jens Bjørn-Larsen.

Matthijs remplaceert onder andere bij het ‘Noord Nederlands Orkest’ , het Orkest van het Oosten, Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, Theater für Niedersachsen Hildesheim, en diverse andere orkesten. Verder is Matthijs zeer actief in het spelen van kamermuziek. Zo speelt hij bij een aantal kopercollectieven en speelt hij al een aantal jaar bij het Duitse koperensemble ‘FriesenBlech’. Verder heeft hij met het koperkwintet ‘Brass in Five’ (DE) concerten gegeven in Duitsland, Zwitserland en Italië.

Matthijs heeft in September 2017 de VNO-NCW Noord Talent Award gewonnen, deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een jong talent uit Noord-Nederland dat uitblinkt op het gebied van muziek of dans. En begin 2018 heeft Matthijs ook het prestigieuze Grachtenfestival Conservatorium Concours gewonnen, dit is de eerste keer dat dit concours werd gewonnen met een tuba als solo instrument.

Verder heeft Matthijs nog een beurs gewonnen van het Andrea Elkenbracht fonds, en een ‘Young talent award’ van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Deze prijzen stimuleren hem nog meer om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de Tuba te laten klinken en te laten overkomen op een groter publiek.

Op dit moment studeert Matthijs in Hannover bij prof. Jens Bjørn-Larsen, hier volgt hij een Master opleiding.

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort

Blijf op de hoogte