Kik - Jan Beuving - Rotatie - © Maartje ter Horst _ André Beuving (liggend).jpg
podiumfoto 1 _ Rotatie _  Jan Beuving _ © Jaap Reedijk.jpg
podiumfoto 2 _ Rotatie _  Jan Beuving _ © Jaap Reedijk.jpg
podiumfoto 3 _ Rotatie _  Jan Beuving _ © Jaap Reedijk.jpg
podiumfoto 4 _ Rotatie _  Jan Beuving _ © Jaap Reedijk.jpg
podiumfoto 5 _ Rotatie _  Jan Beuving _ © Jaap Reedijk.jpg
podiumfoto 6 _ Rotatie _  Jan Beuving _ © Jaap Reedijk.jpg

Jan Beuving

Rotatie

Een rotatie is een wiskundige draai. En dat is wat Jan Beuving doet: hij geeft een wiskundige draai aan de dingen. De taal maakt pirouettes in zijn liedjes. De logica tolt in zijn zinnen. Of u duizelig wordt? Dat is niet de bedoeling. Alles is volstrekt nozel, navolgbaar en benullig. Tom Dicke zit als altijd aan de vleugel, Jan heeft zijn ruitjesoverhemd gestreken.

Genomineerd voor de Poelifinario 2019

www.janbeuving.nl

Op deze avond is er geen plaats meer in Theaterrestaurant TREK om voor aanvang te dineren.

Cabaret

In Flint hanteren we diverse veiligheidsmaatregelen (zoals het tonen van een coronatoegangsbewijs) om uw bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen. Mocht de voorstelling geen doorgang kunnen vinden, krijgt u uiteraard uw geld terug.

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling. Een pauzedrankje en garderobe is inbegrepen in de toegangsprijs.

"Wiskunde was nog nooit zo grappig" (★★★★★)

"Wiskunde was nog nooit zo grappig" (★★★★★)

"Cabaretier Beuving lost hoge verwachtingen in met knappe grappen en puntgave liedjes" (★★★★) Lees meer

"Cabaretier Beuving lost hoge verwachtingen in met knappe grappen en puntgave liedjes" (★★★★)

Aan de rand wordt het interessant, schijnen wiskundigen graag tegen elkaar te zeggen. Vandaar dus dat cabaretier en wiskundige Jan Beuving zich op diverse randen en grenzen richt in zijn schitterende tweede soloprogramma Rotatie. In een van de talloze, intelligente cabaretliedjes vol bijzonder rijm (en met knappe muziek van pianist Tom Dicke) gaat het over een man die aan de rand van het ravijn staat en overweegt te springen. In conferences gaat het over de zo lastig te trekken grens tussen Randstad en provincie, of over die tussen de echte wereld en de kunst.

Jan Beuving (36) oogstte de afgelopen jaren lof met cabaretvoorstellingen vol bètawetenschap en de bijbehorende slimme feitjes en nerdhumor. Zijn eerste soloprogramma Raaklijn(2016) ging over de raakvlakken tussen wiskunde en maatschappij. Het leverde hem de Neerlands Hoop op, de prijs voor cabaretier met het grootste toekomstperspectief.

In Rotatie lost Beuving de hoge verwachtingen in, maar nog interessanter is dat hij halverwege een draai maakt, juist weg van de exacte wetenschappen en de intellectuele benadering. De eerste helft wordt gevuld met slimme observaties en grappige liedjes over o.a. de zegeningen van de algebra. Er worden nogal veel ditjes en datjes besproken, waarbij Beuving bijvoorbeeld lang doorgaat op zijn vroege uitschakeling in tv-quiz De slimste mens.De vele woordgrappen (zoals de uitleg van het verschil tussen Waterlooplein en waterlooplijn) zijn knap gevonden, al zal een deel van het publiek ze te flauw vinden.

Kantelpunt

Gaandeweg draait de voorstelling meer richting het gevoel. Het kantelpunt zit bij het lied Gerrit, het hoogtepunt van de avond. Hierin zingt Beuving over een oude boer die zijn ervaring en intuïtie inzet als de gezondheid van zijn kleinkind gevaar loopt. Het is haast een novelle in liedvorm, prachtig van taal en mooi gezongen. Het lied speelt niet op het intellect, maar ontroert.

Daarna wordt Beuving ook persoonlijker als hij vertelt over zijn met een hazelip geboren dochtertje. Hij koppelt dit verhaal aan het duizelingwekkende kunstwerk Prentententoonstelling van M.C. Escher. Langzaam blijkt dat Beuving een voorstelling heeft willen maken over perfectie en imperfectie, over de grens tussen het inzetten van wetenschap en de natuur zijn gang laten gaan. Op de plek van ‘natuur’ zou je ook ‘kunst’ kunnen invullen, want Beuving maakt hier duidelijk dat hij de kunst verkiest boven de exacte wetenschap.

Zo zijn we getuige van een erg knap opgebouwd programma, waarin zelfs de ditjes en datjes uit het begin nog op geestige wijze terugkeren. Jan Beuving weet exact hoe je een cabaretprogramma in elkaar steekt, en laat daarin zijn puntgave liedjes de hoofdrol spelen.

Door Joris Henquet

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!