Kinky Boots_619_foto Roy Beusker.jpg
Kinky Boots_427_foto Roy Beusker.jpg
Kinky Boots_184_foto Roy Beusker.jpg

Kinky Boots

De hilarische en ontroerende Broadwayhit

Dit is een verplaatste voorstelling uit seizoen 19-20. Bezoekers zijn per mail op de hoogte gebracht van de verplaatsing.

In deze hilarische, brutale en ontroerende musical erft Charlie de slechtlopende schoenenfabriek van zijn vader. Dan komt Simon op zijn pad. De als bokser opgevoede Simon gaat het liefst door het leven als de flamboyante Lola. Om de fabriek te redden storten Charlie en 'Lola' zich op de markt van kinky laarzen voor dames die eigenlijk geen dames zijn. Niet iedereen in de fabriek is even blij met deze nieuwe richting.
Een met prijzen overladen feel-good musical over nieuwe kansen en jezelf kunnen zijn, met swingende choreografieën en muziek van wereldster Cyndi Lauper.

Met: Vajèn van den Bosch (On Your Feet!, Grease), Naidjim Severina (The Lion King), Jonathan Demoor (Soldaat van Oranje) e.v.a.

Musical

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

“Flamboyante show raakt gevoelige snaar” (★★★★)

“Flamboyante show raakt gevoelige snaar” (★★★★)

Het is bijna niet voor te stellen, maar de musical Kinky Boots is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een Engelse schoenenfabriek, waar generaties lang degelijke herenschoenen zijn geproduceerd, balanceert op het randje van faillissement tot men een gat in de markt ontdekt: sexy schoeisel voor dragqueens.

Zo’n verhaal spreekt uiteraard tot de verbeelding en na de verfilming uit 2005 volgde in 2012 de gelijknamige musical. Harvey Fierstein schreef het script en jaren 80-popicoon Cyndi Lauper tekende voor de heerlijke muziek en liedteksten, met gewaagde nummers als Sex is in the heel en Land of Lola. Een Broadway-hit was geboren en dankzij De Graaf & Cornelissen trekt er nu voor het eerst een Nederlandse versie door het land.

En er is flink uitgepakt in deze uitbundige regie van Martin Michel, die van het podium af knalt. Met kleurrijke kostuums, prachtige pruiken, een indrukwekkend decor, een live band en swingende choreografieën is het niet alleen een feest voor oog en oor. De stevige vertaling van Jurrian van Dongen en prima spel van de voltallige cast houden ook het kloppende hart van het verhaal overeind.

Jonathan Demoor is geloofwaardig en fijn naturel als Charlie, die worstelt met zijn nieuwe verantwoordelijkheden als fabrieksbaas en Vajèn van den Bosch, die een relatief klein rolletje heeft, pakt haar moment met het komische nummer Het boek met foute mannen. Maar uiteindelijk is het vooral Naidjim Severina die als dragqueen Lola een haast magische aantrekkingskracht uitstraalt, terwijl hij als Simon dan juist weer zijn meer kwetsbare kant kan laten zien.

Kinky Boots is zoveel meer dan alleen een flamboyante stiletto parade. Er wordt wel degelijk ook een gevoelige snaar geraakt. En dat zit hem zeker niet in het toch wat uitgekauwde motto dat je iedereen moet accepteren zoals hij is. Ontroerend is het vooral wanneer blijkt dat Charlie en Lola/Simon, hoe verschillend ze ook lijken, beiden worstelen met de hoge verwachtingen van hun vaders. De personages worden daardoor mensen van vlees en bloed die echt een warm plekje in je hart weten te veroveren.

Door Esther Kleuver

“Kinky Boots overtuigt, sprankelt, laat lachen en nadenken” (★★★★★)

“Kinky Boots overtuigt, sprankelt, laat lachen en nadenken” (★★★★★)

Zijn het de scherpe dialogen met hun heerlijke kartelrandjes? Is het de soms zo bombastische en dan weer ingetogen muziek van jaren 80-heldin Cyndi Lauper, die met Kinky Boots eindelijk haar ware muzikale kleuren weer eens in Nederland schetst? 

Is ‘t het lekker vet aangezette contrast tussen de fabelachtige dragqueen Lola (Nadjim Severina) en haar flamboyante Angels enerzijds en de zei-mijn-vrouw-vannacht-ook-humor in de zieltogende schoenenfabriek die de kinky laarzen voor Lola en haar zielsverwanten gaan ontwerpen? Zijn het de lessen over vooroordelen tussen beide kampen? Is het het waanzinnige decor, dat ruim twee uur lang geen moment verveelt? Zit het hem in het energieke ensemble, dat functioneert als een goed ingespeeld sportteam? Iedereen is voortdurend in actie, ook de spelers die de bal even niet hebben.

Wat het ook is, Kinky Boots is een omnivoor-in-de-dop op het jaarlijkse Musical Awards-gala. Door al het bovenstaande, maar vooral ook heel erg door de uitgebalanceerde cast. Blik op de drie hoofdrolspelers: Vajèn van den Bosch blijkt haar eerste komische personage met verve neer te zetten, Jonathan Demoor overtuigt als de op het oog zo rustige fabrieksdirecteur Charlie Price, die in werkelijkheid een borrelende vulkaan blijkt te zijn – met een vadercomplex als lava dat steeds nadrukkelijker boven de rand borrelt.

 dan is er nog de absolute koningin van het Broadway-bal: Nadjim Severina, alias Simon, alias Lola de Dragqueen: voor iemand die eerst behoorlijke twijfels had over de rol, speelt hij verbluffend sterk. Nee, wacht, hij speelt geen dragqueen, hij is er één. Gedragen door zijn ook al uitmuntende Angels, met hun vleugels in alle kleuren van de regenboog.

Niets te klagen? Ach, sommige liedteksten zijn niet altijd even goed te verstaan en het zal ongetwijfeld een licentiedingetje zijn – uitonderhandeld door gehaaide advocaten – maar moeten alle namen echt in het Engels uitgesproken worden? En waarom is het verhaal eigenlijk in Northampton, Clacton en Londen gesitueerd, in plaats van Coevorden, Zoetermeer en Amsterdam? Het is spijtig, maar niet meer dan dat. Kinky Boots overtuigt, sprankelt, laat lachen en nadenken. Wat een show.

Door Jeroen Schmale

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort

Ontvang de laatste nieuwtjes