CAMPAGNEBEELD_VOYAGERS.png
Pynarello DeNieuweWereld .highres. ©FoppeSchut _FS_4219.jpg

Voyagers

Marjolijn van Heemstra & Pynarello

In 1977 vertrokken de ruimtesondes Voyager I  & II op een wetenschappelijke missie naar de rand van ons zonnestelsel om daarna de interstellaire ruimte in te schieten. Aan boord een boodschap van ons hier op aarde aan iets of iemand in het heelal. Een best of van de mensheid in negentig minuten audio en iets meer dan honderd beelden. Gegraveerd op een gouden plaat, gemaakt om een miljard jaar mee te gaan.

In een poëtisch concert onderzoeken Marjolijn van Heemstra en Pynarello in taal en muziek wat deze kosmische flessenpost ons vertelt over wie we zijn en hoe we ooit herinnerd zullen worden in een sterrenstelsel hier ver vandaan.

De première in juni werd uitgesteld vanwege de pandemie. In de vreemde maanden die achter ons liggen schreef Marjolijn een dichtbundel over tijd en afstand, die de basis vormt van de tekst voor Voyagers. Pynarello schoof de oude meesters opzij en besloot zelf nieuwe muziek te componeren. In twee repetitieweken wordt alles samengebracht, het kan een voorstelling, voordracht of concert worden, of iets daartussenin.

Marjolijn van Heemstra (1981) is schrijver en theatermaker, met een grote fascinatie voor de ruimte. Het afgelopen jaar schreef zij voor de
Correspondent een serie over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen met nieuwe ogen naar onszelf en de aarde te kijken.

‘Van Heemstra is een bevlogen vertelster’ (Trouw)
‘stilmakend, schurend en hypnotiserend’ (Volkskrant)


Rebellencollectief Pynarello laat horen dat klassieke muziek anders kan; avontuurlijker, spontaner, directer, zonder dirigent en zonder bladmuziek. Vijf Pynarelli schrijven hun eigen muziek, speciaal voor deze voorstelling.

‘De dynamiek die dat alles oplevert, was geweldig voel- en hoorbaar’ (Trouw)


NB: Omdat Marjolijn van Heemstra helaas niet beschikbaar is op 19 september, wordt zij vervangen door de fantastische Lisa Verbelen.

Dit programma is onderdeel van September Me Festival / www.september-me.nl

Klassieke muziek Festival

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

Credits

Tekst

Marjolijn van Heemstra

Spel

Lisa Verbelen

Muziek

Pynarello
viool - Lonneke van Straalen, Merel Vercammen
altviool - Geerten Feller
cello - Emma Kroon
contrabas - Thomas Pol
gitaar - Gijs Idema
saxofoon - Kika Sprangers
percussie - Remco Menting

Regie

Erik Whien

Producent

Marjolijn van Heemstra & Theater Rotterdam

Techniek

Andi Krijgsman
Marcel Janssen

kostuumontwerp en -uitvoering

Erik Bosman, Karin van der Leeuw

fotografie

campagnebeeld Bowie Verschuuren

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra (1981) is een schrijver die theater maakt, een genuanceerde activist, afgestudeerd in godsdienstwetenschappen. Marjolein heeft veel vragen, en soms een antwoord, is dichter, onderzoeker en Correspondent Ruimtevaart.

Pynarello

Pynarello is een rebellencollectief gesneden uit flexibel schuimrubber. Pynarello gaat als een wervelwind door de porseleinkast. Klassieke muziek kan anders, avontuurlijker, spontaner, directer, zonder dirigent en zonder bladmuziek. Pynarello is een next generation met de grootste talenten van dit moment. Het ensemble werd opgericht door de Amersfoortste Lonneke van Straalen, tevens oprichter van (de voorloper van) September Me. 

Theater Rotterdam

Theater Rotterdam staat voor grensverleggend, vaak interdisciplinair theater dat verschil, diversiteit en veelvormigheid wil vieren. Niet opheffen of harmoniseren, maar zien, tonen en gebruiken. We brengen spelers, journalisten, dansers, nieuwsgierigen, uitvinders, vertellers, choreografen en talenten samen om theater te maken en echte ontmoetingen te realiseren. Om iets teweeg te brengen in het hoofd, in het hart en in Rotterdam.

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!