Kees van Amstel - Een bang jongetje dat hele enge dingen doet (Simone Peerdeman) 1.jpg

Kees van Amstel

Een bang jongetje dat hele enge dingen doet

Dit is een verplaatste voorstelling uit seizoen 19-20. Bezoekers zijn persoonlijk op de hoogte gebracht van de verplaatsing.

Het leven is net een zwembad. Maar Kees van Amstel staat bang langs de kant toe te kijken hoe anderen het hoofd proberen boven water te houden. Althans, dat zegt zijn therapeut. Dan kun je twee dingen doen: langs de kant blijven staan of vol het leven induiken. Kees koos de derde optie: hij nam een andere therapeut en maakte een nieuw cabaretprogramma.

Kees van Amstel is lid van Comedytrain, maakte cabaret voor ‘Spijkers Met Koppen’, is een van de breinen achter ‘Dit was het nieuws’ en is te zien in het sketchprogramma ‘Klikbeet’. “Een sterke stand-upcomedian, die grap op grap kan stapelen en de lachers op zijn hand heeft.” (Theaterkrant ★★★★)

www.keesvanamstel.nl

Cabaret

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling. Een pauzedrankje en garderobe is inbegrepen in de toegangsprijs.

Kees van Amstel weet van elke situatie wel iets komisch te maken

★★★★

Lees meer

Kees van Amstel weet van elke situatie wel iets komisch te maken

★★★★

Hoe verbind je een bungeejump-avontuur aan die keer dat je met je zuinige ouders ging eten in een sterrenrestaurant? Hoe schakel je dan naar een kleurrijk verslag van een Berlijn-excursie met je bijdehante mbo-leerlingen, en raak je daarna verzeild in een reconstructie van die keer dat je met Koningsdag te veel spacecake had gegeten?

Kees van Amstel kan dit. In zijn knap geconstrueerde cabaretsolo trekt Van Amstel de trommel met hilarische anekdoten gretig open, maar weet hij ook de hoofdlijn vast te houden. Van Amstel (54) presenteert zichzelf als een onzekere man die zijn cabaretcarrière combineert met parttime lesgeven op een mbo in Den Haag. Op het toneel staan twee fauteuils: groen staat voor veiligheid en zekerheid, oranje voor avontuur en risico. Van Amstel bezocht een psycholoog die hem omschreef als een ‘bang jongetje dat hele enge dingen doet’. De show gaat over hoe die verhouding tussen veiligheid en risico nu precies ligt in Van Amstels leven.

Van Amstel is een rasverteller die van iedere situatie wel iets komisch weet te maken. Hij hanteert een extreme vorm van zelfspot als hij filmfragmenten bespreekt van zijn eigen mediaoptredens, of als hij vertelt hoe hij zijn potentie eens wilde opkrikken met een viagrapilletje. Zijn verhalen zitten vol treffende details. Hij schetst hoe twee meisjes uit zijn klas op de Berlijn-excursie een waterkokertje meenemen, zodat ze een ‘bouillonnetje kunnen trekken’ op hun kamer terwijl ze naar Netflix kijken. Wordt er niet meer gezopen of stiekem het nachtleven ingevlucht? Wat is er in hemelsnaam aan de hand met de jeugd van tegenwoordig?

Door Joris Henquet

De verhalen van zijn mbo’ers zijn een goudmijn voor Kees van Amstel

★★★★

Lees meer

De verhalen van zijn mbo’ers zijn een goudmijn voor Kees van Amstel

★★★★

Mbo-leerlingen spelen maar zelden de hoofdrol in een cabaretvoorstelling. Kees van Amstel laat zien hoe jammer dat is. Twee dagen per week geeft hij les op een Haags mbo en dat is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de comedy waaraan hij de rest van zijn tijd besteedt. De uitspraken die Van Amstel zijn leerlingen in de mond legt zijn soms stuitend, dan weer hilarisch, maar altijd van een ontroerende directheid.

In zijn nieuwe voorstelling ‘Een bang jongetje dat hele enge dingen doet’ ligt de nadruk op de generatiekloof die Van Amstel (54) voelt tussen zichzelf en de mbo’ers. Hij vindt ze truttig. Op werkweek met de klas gaan ze niet stiekem zuipen, maar met elkaar Netflix kijken in het hostel. Van Amstel maakt zich er kwaad over, maar is ook jaloers. Het typeert zijn zelfspot, die zorgt voor een hoge gunfactor.

Dat de show technisch sterk in elkaar zit, draagt hier zeker ook aan bij. Niet alleen is Van Amstel een goede verteller en geoefende grappenmaker, hij weet ook knap een rode draad in zijn voorstelling te verweven die toch niet al te dwingend is. De kern daarvan is de diagnose van zijn therapeut, die Van Amstel omschreef als een bang jongetje dat toch ook hele enge dingen doet. Die twee kanten van zijn persoonlijkheid, de zoektocht naar veiligheid én naar avontuur, komen steeds terug. Ze zitten ook mooi verwerkt in het decor, waarin twee opblaasfauteuils, één feloranje en één felgroen, prominent figureren.

Grofheid

Van Amstel toont zijn technische beheersing ook in het gebruik van videoprojecties, die een aantal keer zijn verhaal doorsnijden. Zoiets voelt al snel gekunsteld, maar dat is hier niet het geval. Mede dankzij de kundige regie van Hans Sibbel (Lebbis) gaan de beelden naadloos op in de show.

Vanwege al dat vakmanschap vergeef je Van Amstel graag dat Een bang jongetje inhoudelijk niet zo spannend is. De verhalen over zijn mbo-leerlingen blijven een goudmijn, maar ze beginnen op den duur wel een beetje op elkaar te lijken. En Van Amstels dubbelzinnige persoonlijkheid van thrillseeker met een hang naar comfort doet toch ook wat clichématig aan.

Ten slotte is het jammer dat er sporadisch wat racistische humor in de voorstelling zit. Liever had Van Amstel die weggelaten. De grofheid voelt bij hem weinig authentiek en doet afbreuk aan een verder fraai programma.

blijf nog gezellig

borrelen

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!