Openingsconcert September Me: Helden

Ragazze Quartet, Garth Knox & Meral Polat

Het openingsconcert van September Me 2021 staat geheel in het teken van de composities van Composer in Focus Garth Knox, uitgevoerd door (artistiek leider September Me) Ragazze Quartet en Garth Knox zelf. Speciaal voor het Ragazze Quartet schreef Knox een nieuw strijkkwartet: Four into Twenty.

Garth Knox werd geboren in Ierland en groeide op in Schotland. Als jongste van vier kinderen, die allemaal snaarinstrumenten bespeelden, werd hij aangemoedigd om de altviool op te pakken en hij besloot al snel om hier zijn carrière van te maken. Knox studeerde aan het Royal College of Music in Londen met Fredrick Riddle, waarna hij verschillende prijzen won voor altviool en kamermuziek.

Dankzij zijn interesse in de viola d'amore en de middeleeuwse viool heeft zijn repertoire zich recentelijk geopend voor de muziek uit het verleden (middeleeuws, barok) die hij overtuigend naar het heden brengt. Zijn Iers/Schotse roots stellen hem in staat om een moderne dialoog te gaan met traditionele Keltische muziek. Hij voelde zich altijd thuis als improvisator, en nu ook steeds meer als componist, die zijn muzikale ideeën inzet als vernieuwend instrumentaal theater.

Het thema van September Me 2021 is Helden. Voor Ragazze Quartet is Garth Knox al jaren een muzikale held en Knox laat zich op zijn beurt ook graag inspireren: onder andere Leoš Janáček, Claudio Monteverdi, Guillaume de Machaut, György Ligeti, Marin Marais en Johannes Ockeghem noemt hij als zijn muzikale helden.

Volgens traditie openen we September Me 2021 met het prachtige lied Lente Me van Toon Hermans, dit keer uitgevoerd door Meral Polat en Ragazze Quartet.

Dit programma is onderdeel van September Me, muziekfestival voor ontdekkers en verdwalers.

September Me maakt Amersfoort van 23 – 26 september 2021 voor de vijfde keer tot hét centrum van de klassieke muziek. Voor deze jubileumeditie stelde artistiek leider Ragazze Quartet met nieuwsgierige en open blik opnieuw een bijzonder multidisciplinair festivalprogramma samen voor jong en oud. Componisten, musici en kunstenaars reflecteren op creatieve en inspirerende wijze op het thema van dit jaar: Helden.

Wie noemen we vandaag de dag terecht een held of heldin? Door wie laten wij ons inspireren en motiveren? Wie hebben lak aan de mening van de oude garde en laten dapper een nieuw geluid horen? Van welke helden uit het verleden kunnen wij nu nog steeds leren en wie zijn de helden van de toekomst?

Speciaal voor September Me wordt Flint omgetoverd tot een muzikaal en sfeervol festivalhart waar je kan verdwalen in een aansprekend verdiepingsprogramma en kunt genieten van bijzondere festivalmenu’s.

www.september-me.nl

Klassieke muziek Festival

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

Credits Lees meer

Credits

Ragazze Quartet
Rosa Arnold – viool
Jeanita Vriens-van Tongeren – viool
Annemijn Bergkotte – altviool
Rebecca Wise – cello 

Garth Knox – altviool, viola d’amore

Meral Polat - zang

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!