Het Zwarte Raam, Orkater- © Ben van Duin -67.jpg
Het Zwarte Raam, Orkater- © Ben van Duin -66.jpg
Het Zwarte Raam, Orkater- © Ben van Duin -61.jpg
Het Zwarte Raam, Orkater- © Ben van Duin -44.jpg
Het Zwarte Raam, Orkater- © Ben van Duin -43.jpg
Het Zwarte Raam, Orkater- © Ben van Duin -36.jpg
Het Zwarte Raam, Orkater- © Ben van Duin -29.jpg
Het Zwarte Raam, Orkater- © Ben van Duin -17.jpg
Het Zwarte Raam, Orkater- © Ben van Duin -14.jpg
Het Zwarte Raam, Orkater- © Ben van Duin -07.jpg
Het Zwarte Raam, Orkater- © Ben van Duin -13.jpg
Het Zwarte Raam, Orkater- © Ben van Duin -02.jpg

Orkater (Première)

Het Zwarte Raam

Een man en een vrouw wonen op een immense, verlaten vlakte. In de hoek van de kamer staat een driekoppig dansorkest. De vrouw schrijft een boek bij de open haard en weet niet dat er buiten een klimaatcatastrofe aan de gang is. De man weet dit wel, maar verzwijgt dit uit liefde voor haar.

Zo houdt hij voor haar een idylle in stand, en hoewel ze heerlijk dansen op de klanken van het orkest lopen de spanningen op. Langzaam dringt de gruwelijke werkelijkheid van buiten de huiskamer binnen. Ooit stond de vlakte vol bomen, maar nu het haardhout op is wordt het echtelijk bed aan mootjes gehakt.

De vrouw wordt nieuwsgierig en achterdochtig: wat verbergt de man voor haar? Vastbesloten om de relatie te redden laat de vrouw een gedachtelezer komen. Deze brengt waarheden aan het licht die de situatie volledig ontregelen. 

'Het Zwarte Raam' is een weefsel van muziek en taal. Hedendaagse klanken doorsnijden en vervormen de dansmuziek en voeren uiteindelijk de boventoon in een wereldprobleem op kamerformaat.

ORKATER & MICHA HAMEL
In het palet van Orkatermakers, bezet Micha Hamel een unieke plek; afkomstig uit de klassieke muziek en werkzaam als hedendaags componist, neemt hij de muzikale dramaturgie als uitgangspunt voor de voorstelling. Hij brengt de muziek tot in detail in partituur. Dit maakt zijn voorstellingen ambachtelijk hoogwaardig en geeft de hedendaagse muziek een nieuwe inbedding. Voor Orkater componeerde hij eerder de muziek voor De dienstmeid Zerline en Een pure formaliteit (in coproductie met Cello 8ctet Amsterdam)

Dit programma is onderdeel van September Me, muziekfestival voor ontdekkers en verdwalers.

September Me maakt Amersfoort van 23 – 26 september 2021 voor de vijfde keer tot hét centrum van de klassieke muziek. Voor deze jubileumeditie stelde artistiek leider Ragazze Quartet met nieuwsgierige en open blik opnieuw een bijzonder multidisciplinair festivalprogramma samen voor jong en oud. Componisten, musici en kunstenaars reflecteren op creatieve en inspirerende wijze op het thema van dit jaar: Helden.

Wie noemen we vandaag de dag terecht een held of heldin? Door wie laten wij ons inspireren en motiveren? Wie hebben lak aan de mening van de oude garde en laten dapper een nieuw geluid horen? Van welke helden uit het verleden kunnen wij nu nog steeds leren en wie zijn de helden van de toekomst?

Speciaal voor September Me wordt Flint omgetoverd tot een muzikaal en sfeervol festivalhart waar je kan verdwalen in een aansprekend verdiepingsprogramma en kunt genieten van bijzondere festivalmenu’s.

www.september-me.nl

 

Toneel Festival Muziektheater

In Flint hanteren we diverse veiligheidsmaatregelen (zoals het tonen van een coronatoegangsbewijs) om uw bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen. Mocht de voorstelling geen doorgang kunnen vinden, krijgt u uiteraard uw geld terug.

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

Credits Lees meer

Credits

concept, tekst & muziek: 
Micha Hamel

regie: 
Leopold Witte

spel:
Michiel Blankwaardt en Wendell Jaspers

muziek:
Harald Austbø (cello),
Mascha Hogendoorn (klarinet, saxofoon, fluit) en Liesbeth Vreeburg (harp, synthesizer)

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!