Schubert & Bannink

Thomas Oliemans

September Me I.s.m. Veerensmederij
Let op: deze voorstelling vindt plaats in de Veerensmederij.

De verwantschap tussen Schubert en Bannink zit in de trefzekerheid van de gekozen middelen volgens Oliemans. Beiden zijn op eigen wijze meesters van de kleine vorm; de subtielste veranderingen in de harmonie en melodie zijn van cruciaal belang voor het begrip en de uitbeelding van de tekst.

Thomas zingt het laatste lied uit Schwanensang van Schubert. Schuberts zwanenzang is relatief snel en in majeur. Maar hij heeft ooit gezegd „nur traurige Musik” te kennen. Datzelfde zou je van Bannink kunnen zeggen, zeker ook van ‘Stormvloedkering’¸ dat gaat over een gestorven kind en ademt tóch een zekere lichtheid. Typisch Bannink. Zelfs de meest upbeat muziek, zoals in de musical Foxtrot, gaat over een periode die nooit meer terugkomt. Die nostalgie voel je, en tegelijkertijd wordt het nooit écht depressief.

„De anderhalve eeuw die tussen Schubert en Bannink zit, daarin schuilt natuurlijk wel een wezenlijk verschil. Schubert zal de muziek van Haydn, Salieri, Mozart, Gluck en Beethoven gekend hebben, maar dat was het dan ook. Maar Bannink! Mexicaanse volksmuziek, een Griekse sirtaki, zigeuner-czárdas of valse-musette: hij reproduceerde moeiteloos alle denkbare genres – zonder dat het flauwe pastiches werden. Die grenzeloze gretigheid is in zekere zin ook tekenend voor de Sehnsucht waarmee al zijn liedjes vol zitten; een weemoedig verlangen naar andere werelden. Waarom kiest een gereserveerde man uit Enschede voor ál die stijlinvloeden? Vanwaar dat enorme verlangen naar expansie? Vanachter de vleugel wilde Bannink de hele muzikale kosmos in zijn handen kunnen houden.”

Dit programma is onderdeel van September Me, muziekfestival voor ontdekkers en verdwalers.

September Me maakt Amersfoort van 23 – 26 september 2021 voor de vijfde keer tot hét centrum van de klassieke muziek. Voor deze jubileumeditie stelde artistiek leider Ragazze Quartet met nieuwsgierige en open blik opnieuw een bijzonder multidisciplinair festivalprogramma samen voor jong en oud. Componisten, musici en kunstenaars reflecteren op creatieve en inspirerende wijze op het thema van dit jaar: Helden.

Wie noemen we vandaag de dag terecht een held of heldin? Door wie laten wij ons inspireren en motiveren? Wie hebben lak aan de mening van de oude garde en laten dapper een nieuw geluid horen? Van welke helden uit het verleden kunnen wij nu nog steeds leren en wie zijn de helden van de toekomst?

Speciaal voor September Me wordt Flint omgetoverd tot een muzikaal en sfeervol festivalhart waar je kan verdwalen in een aansprekend verdiepingsprogramma en kunt genieten van bijzondere festivalmenu’s.

www.september-me.nl

Klassieke muziek Festival

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!