Banner Amersfoort Jazz Festival.jpg

Nicolaas Slonimsky meets the Blues

Amersfoort World Jazz Festival

Neerlands meest vooraanstaande jazz contrabassist Marius Beets (bekend van Rein de Graaff, Houdini’s en Eric Ineke) wordt altijd geroemd om zijn degelijke, rotsvaste en stuwende walking bass. Dat hij ook als componist, arrangeur en theoreticus hoog van de toren kan blazen, bewijst hij In opdracht van Fonds Podiumkunsten met de 6-delige suite Slonimsky meets the Blues. De muziek is gebaseerd op het gedachtegoed van de illustere Russisch-Amerikaans componist, dirigent, pianist, musicoloog Nicolaus Slonimsky (1894-1995), de belangrijke wegplaveier voor saxofonist John Coltrane. De indeling van het octaaf in gelijke delen, die Slonimsky gebruikt in zijn Thesaurus of Scales and Melodic Patterns, was voor Beets per deel het uitgangspunt voor melodie en harmonie. De combinatie met de Blues, “de oorsprong van alle westerse muziek die niet klassiek is” aldus Beets, is het bijzondere aspect aan dit werk. Doel van de compositie was intellectuele compositie-uitgangspunten zodanig te mengen met de ritmiek en klankkleur van de Blues, dat er een organisch geheel ontstaat dat ook voor de ongeoefende luisteraar aangenaam in de oren klinkt. Beets is te horen op contrabas, maar treedt ook op akoestische basgitaar als solist op de voorgrond. De piano wordt beroerd door Sebastiaan van Bavel, die zich op diverse muzikale terreinen als een vis in het water voelt. Op klarinet, basklarinet en tenorsaxofoon is Sjoerd Dijkhuizen te horen.

Amersfoort World Jazz Festival
Amersfoort World Jazz Festival vindt dit jaar plaats van 4 t/m 14 augustus. Het festival biedt een avontuurlijk programma van meer dan 100 concerten op de binnen- en buitenpodia in de historische binnenstad. In de historische Sint Aegtenkapel wordt op 12, 13 en 14 augustus de verdieping gezocht met akoestische luisterconcerten. Amersfoort World Jazz Festival geldt als een belangrijke springplank voor de nieuwe generatie, maar is ook een festival waar de ‘legends & legacy of jazz’ op een voetstuk worden gezet. De kaartverkoop voor Amersfoort World Jazz festival start op zaterdag 25 juni. Actuele informatie is te vinden op www.amersfoortjazz.nl.

Festival Muziek

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling. Een pauzedrankje en garderobe is inbegrepen in de toegangsprijs.

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!