Richard Groenendijk - Voor iedereen beter (Gemmy Woud Binnendijk).jpg

Richard Groenendijk

Voor iedereen beter

NOG KAARTEN BESCHIKBAAR VOOR DE VOORSTELLING VAN 26 APRIL!

Ruim tweehonderd keer speelde Richard Groenendijk zijn vorige theatervoorstelling ‘Om Alles!’ in de Nederlandse theaters. Het zorgde voor uitverkochte zalen met razend enthousiast publiek en een nominatie voor de prestigieuze cabaretprijs Poelifinario. Volgens de pers behoort Groenendijk tot de grote komieken van ons land. Hij is openhartig, scherp, ad rem, een tikkie vilein, vol zelfspot, maar vooral genadeloos komisch. En hij kan ook nog eens geweldig zingen. Na een sabbatical van een jaar kreeg hij van Corona nóg een jaar vrij, maar nu is Richard Groenendijk vol inspiratie terug in het theater met een gloednieuwe show. Dat is ‘Voor iedereen beter’, want als er op dit moment iemand is die een zaal kan laten bulderen van het lachen, is het Richard Groenendijk. Dus kom van die bank en ga hem zien.

VOOR DE VOORSTELLING OP 11 OKTOBER

Talking Dinner
Inloop vanaf 17:30, Talking Dinner 18:15 - 19:45 

Op Coming Out Day (11 oktober) spreken we met elkaar over liefde, seksualiteit en relaties. Voor aanvang van de voorstellingen van Richard Groenendijk en Kirsten van Teijn (die speelt in een andere zaal) ontmoeten bezoekers van beide voorstellingen elkaar tijdens dit Talking Dinner. Thema’s als verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht, kijken buiten de norm van monogamie, hoe je gender een rol speelt in hoe je liefhebt en (andere) taboes komen aan bod. Roos Reijbroek (relatietherapeut) is gespecialiseerd in alternatieve relatievormen. Onder haar begeleiding gaan gasten kwetsbaar en oprecht in gesprek over dat wat we ieder tegenkomen in liefhebben buiten de norm. Dit alles onder het genot van een smakelijk diner met diverse gerechten die speciaal gemaakt zijn om te delen. Uiteraard is er ook voldoende vegetarisch aanbod.

Reserveer hier uw Talking Dinner

Dit gesprek is een initiatief binnen de Amersfoort Diversiteitsweek en wordt mede mogelijk gemaakt door Artikel 1.

Nagesprek

Speciaal voor Coming Out Day gaan Richard Groenendijk en Kirsten van Teijn met elkaar na hun voorstellingen in gesprek over hun achtergrond in liefde en seksualiteit. Hoe is het om iets in jezelf tegen te komen waar in de buitenwereld een taboe op heerst, zoals verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht? Welke hordes moet je zelf over om in het reine te komen met je partnerkeus en relatiestijl? En als je dat voor jezelf op de rit hebt, hoe loopt dat dan door: naar de theatervloer, maar ook naar het oog van het publiek daarbuiten? Onder leiding van Roos Reijbroek (relatietherapeut) spreken we over de kwetsbaarheid als theatermaker en als mens, wanneer je liefhebt buiten de norm.

Dit nagesprek is gratis toegankelijk voor alle voorstellingbezoekers! Het gesprek vindt plaats in de Rabobank Theaterzaal van 22:15 tot 22:45 uur. Uw pauzedrankje mag u mee de zaal in nemen. 

Dit nagesprek is een initiatief binnen de Amersfoort Diversiteitsweek en wordt mede mogelijk gemaakt door Artikel 1.

Daarnaast zullen er deze avond stands in de foyer komen te staan van Lekkerblijvenlikken.nl 

www.richardgroenendijk.nl

Cabaret
di 11
okt 22
Rabobank Theaterzaal
20:15 - 21:55
€ 24,50 - € 31,50
Pauze : geen pauze
Laatste kaarten, bel kassa: 033 4229 229
wo 26
apr 23
Rabobank Theaterzaal
20:15 - 22:00
€ 24,50 - € 31,50
Bestel kaarten

Zie onze coronapagina voor de up-to-date coronamaatregelen om uw bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen. 

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling. Een pauzedrankje en garderobe is inbegrepen in de toegangsprijs.

Voor deze voorstelling geldt: maximaal 4 kaarten per bestelling.

De Volkskrant

Richard Groenendijk bewijst zich als artiest die van alle markten thuis is

Lees meer

De Volkskrant

Richard Groenendijk bewijst zich als artiest die van alle markten thuis is

Richard Groenendijk bewijst zich als artiest die van alle markten thuis is ★★★★☆

In Voor iedereen beter laveert hij behendig tussen de twee uitersten in zijn karakter: ‘zie mij’ en en ‘laat me met rust’.

Joris Henquet
Cabaretier Richard Groenendijk in 'Voor iedereen beter' Beeld Roy Beusker
Cabaretier Richard Groenendijk in 'Voor iedereen beter'Beeld Roy Beusker

Hij lijkt zo’n sociale en spontane man, maar dat is Richard Groenendijk dus helemáál niet. In zijn nieuwe solo treffen we de cabaretier half depressief aan in bed. Het is wel een groot en luxe bed, in een decor dat doet denken aan een paleis. Nadat hij vernietigend commentaar heeft geleverd op hoe de wereld ervoor staat, vertelt Groenendijk over de tegenstellingen in zijn karakter. Het is een afwisseling van ‘Zie mij’ en ‘Laat me met rust’.

Er zijn meer tegenstellingen verwerkt in Voor iedereen beter, een mooi gemaakte show waarin Groenendijk zich opnieuw bewijst als een artiest die van alle markten thuis is. Er zijn hilarische conferences, rake typeringen en pakkende liedjes. Maatschappelijke betrokkenheid is er ook, als Groenendijk vertelt over de Rotterdamse gezondheidszorg of zijn afschuw uitspreekt over polarisatie in Nederland.

In zijn verhalen vormt het leven als getrouwd man de rode draad. In 2019 trouwde Groenendijk met zijn vriend Marko. Er zijn grappige verslagen van de organisatie van het feest en de rommelig verlopen huwelijksnacht, maar Groenendijk snijdt ook interessante kwesties aan over de homo-emancipatie.

Ook hier zijn er tegenstellingen. In de ene situatie lijkt alles normaal en oké, in de andere komt Groenendijk toch weer vijandigheid tegen. Zoals te merken is in het ontroerende lied Ik hoop het wel, waarin Groenendijk op zijn geboorte-eiland Goeree-Overflakkee bij de bakker een bruidstaart bestelt. In wéér een andere situatie ziet Groenendijk onbegrip dat er niet is. Dat zegt dan weer iets over zijn eigen karakter.

De dubbele boodschap die Groenendijk aflevert is sterk: de homo-emancipatie is in Nederland een heel eind op streek, maar het eindstation is niet bereikt. Richard Groenendijk weet dat vooral op een heel grappige manier inzichtelijk te maken.

blijf nog gezellig

borrelen

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!