Ragazze 2020 close v3.jpg

Festival September Me: Openingsconcert Duende

Abel Selaocoe, Ragazze Quartet & Remco Menting

Het openingsconcert van September Me 2022 onder artistieke leiding van Ragazze Quartet, staat geheel in het teken van de virtuoze Zuid-Afrikaanse cellist Abel Selaocoe, dit jaar Artist in Focus tijdens het festival. Samen met Ragazze Quartet en percussionist Remco Menting speelt hij Duende, een divers programma met eigen muziek, Afrikaanse traditionals en werken van Vivaldi en Platti.

Abel Selaocoe denkt niet in hokjes: klassiek geschoold, maar met sterk doorklinkende Zuid-Afrikaanse roots laveert hij moeiteloos tussen genres en stijlen. Hij combineert improvisatie, zang en body percussion met westerse en niet-westerse muziek. Zijn vermogen om al deze tradities te verbinden klinkt door in Duende, een dialoog tussen Afrikaanse muziek en West-Europese barok. Meerdere eeuwen en een heel continent van elkaar verwijderd, maar met verrassend veel overeenkomsten. Ritmische drive en uitgesponnen melodieën wisselen elkaar af. De twee tradities flirten met elkaar en dagen elkaar uit. Duende is een viering van cross-culturele muzikale vreugde.

Gratis afterparty met DJ Eddy de Clercq
Om de openingsavond van September Me 2022 feestelijk af te sluiten en in Zuid-Afrikaanse sferen te blijven na afloop van het openingsconcert Duende, spint de levende DJ-legende Eddy de Clercq plaatjes in de foyer van Flint. Voetjes van de vloer en glaasje in je hand! Eddy de Clercq staat vooral bekend als één van de pioniers van Dutch House muziek, tevens medeoprichter, creatief directeur en DJ bij Club RoXY (1986-1991). Tegenwoordig is hij actief als producer voor zijn eigen platenlabels Ubuntu Publishing / Testlab Records, waarop hij nieuw eigen werk en lang vergeten muziek uitbrengt. De afterparty is gratis toegankelijk en duurt van 21.30 tot 23.00 uur. 

Meer Abel Selaocoe? Vrijdag 23 september speelt Sisonke, zijn duo met altviolist en boventoonzanger Gareth Lubbe. Gareth Lubbe speelt daarnaast op zaterdag 24 september een recital Hindemith, Ligeti in de Sint Aegtenkapel. Wilt u voorafgaand aan het openingsconcert genieten van een vegetarisch tweegangendiner in TREK theaterkeuken en café? Klik hier voor dinner talk donderdag.

 

Dit programma is onderdeel van September Me, muziekfestival voor ontdekkers en verdwalers.

September Me maakt Amersfoort van 22 – 25 september 2022 voor de zesde keer tot hét centrum van de klassieke muziek. Artistiek leider Ragazze Quartet stelde met een nieuwsgierige en open blik opnieuw een bijzonder multidisciplinair festivalprogramma samen voor jong en oud. Componisten, musici en kunstenaars reflecteren op creatieve en inspirerende wijze op het thema van dit jaar: Met Dichte Ogen.

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zijn onze ogen ons voornaamste luik op de wereld. ’s Nachts als het donker is lijken er mogelijkheden te zijn die we overdag niet zien. Dankzij de muziek kunnen we in contact komen met lagen binnen onszelf die onzichtbaar zijn of onbereikbaar lijken. Met Dichte Ogen is een ode aan de fantasie en de zintuigelijke beleving. Wat zie jij met je ogen dicht?

Speciaal voor September Me wordt Flint omgetoverd tot een muzikaal en sfeervol festivalhart waar je kan verdwalen in een aansprekend verdiepingsprogramma en kunt genieten van bijzondere festivalmenu’s.

www.september-me.nl

Bijzonder Festival Muziek Klassieke muziek

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

Bezoek vooraf September Me Dinner Talk. Klik HIER voor tickets.

Repetoire Lees meer

Repetoire

Abel Selaocoe Qhawe, Ka Bohaleng, Zawose
Traditional lullaby uit Ghana Little One Mine
Antonio Vivaldi Concert voor strijkers RV156
Giovanni Benedetto Platti Cello concert in D groot

Credits Lees meer

Credits

concept Ragazze Quartet
cello en zang Abel Selaocoe
percussie Remco Menting

Ragazze Quartet

viool Rosa Arnold, Jeanita Vriens-van Tongeren
altviool Annemijn Bergkotte
cello Rebecca Wise

bezoek vooraf

September Me Dinner Talk

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!