FLINT-HAROLDWARMELINK-_DSC7612-FINAL.jpg

Blog van Harold

Opruimen is terugkijken!

26 januari 2021

Mijn bureau is altijd goed opgeruimd. Toch laat ik de nationale bureau opruimdag (11 januari) niet aan mij voorbij gaan. Ik ruim mijn computer op! Herinneringen komen daarbij boven. Opruimen is onlosmakelijk verbonden met terugkijken.

Opruimen is terugkijken!

26 januari 2021

Mijn bureau is altijd goed opgeruimd. Toch laat ik de nationale bureau opruimdag (11 januari) niet aan mij voorbij gaan. Ik ruim mijn computer op! Herinneringen komen daarbij boven. Opruimen is onlosmakelijk verbonden met terugkijken.

Thuiswerken
Ik ruim mijn notulen op en denk aan thuiswerken. Dat is niet altijd fijn als je veel rumoer om je heen hebt, zoals spelende kinderen. Dat levert een nieuwe vorm van stress op. Wij hebben onze medewerkers de gelegenheid gegeven de thuiswerkstresstest te doen. Een zogenoemde mental-check. Naast praktische tips en adviezen kunnen medewerkers een gesprek aangaan met een bedrijfsmaatschappelijk werker. Ik heb onze mensen duidelijk gemaakt ‘echte contacten’ met gezin en familie niet te vergeten. En af en toe even lucht te gaan scheppen met de kids of de hond.

Teams en Zoom
Ook vergaderingen via Teams of Zoom is een compleet andere manier van werken. Dat was eerst wennen, maar het blijkt efficiënter. De vergadertijd is korter. Maar het is belangrijk het persoonlijke aspect niet te vergeten, maar te agenderen. Beginnen met hoe gaat het met iedereen. Levert deze manier van vergaderen nu meer op? In elk geval niet minderen dan anders. We leren dat vergaderen slimmer en efficiënter kan. En de diepgang moeten we apart agenderen en daar dan alleen over spreken.

Van een nadeel een voordeel maken
Het lijstje wat niet meer kon was snel gemaakt. Ons team keek creatief en flexibel wat wel mogelijk was. De technische afdeling hield zich bezig met het jaarlijkse onderhoud. De medewerkers van ons restaurant namen het initiatief de kleedkamers te gaan schilderen. Onze stadsprogrammeur bedacht dat al die festivals, die niet konden doorgaan, wel een plekje konden krijgen op ons binnenterrein. Natuurlijk met het toegestane aantal mensen. Normaal is Flint in de zomer dicht, nu waren we juist open.

Mooie initiatieven ontstonden
Landelijk leverde de lockdown voor onze samenwerking in de Vereniging voor Schouwburg Directeuren ook iets moois op. In Utrecht vielen we onder de afdeling Zuid-Holland. We besloten een eigen afdeling Utrecht op te richten. Samen benaderden we de provincie om de regie in handen te nemen wat de steun aan de theaters betreft. Vooral de kleine theaters verdienden aandacht. De nieuwe samenwerking blijft.

Hartverwarmend!
Flint heeft Dragers. Zij voelen zich verantwoordelijk voor het culturele klimaat in Amersfoort en de regio. Het is geweldig dat deze bedrijven, ook al hebben ze het nu zelf ook moeilijk, Flint blijven steunen. Zij blijven ons, de cultuur, trouw. En dat is in deze barre tijd heel bijzonder. En hartverwarmend!

Door terug te kijken zie je gelukkig lichtpuntjes in deze donkere tijden, die moed geven om met veel energie door te gaan.

Blijf dromen!

16 februari 2021

De gemeente Amersfoort wil een visie op podiumkunsten ontwikkelen op lange termijn.  De directies van de culturele basisinstellingen zijn gevraagd hun dromen en nachtmerries te benoemen tot 2050. Ik houd meer van dromen dan van nachtmerries, dus die laatste sla ik met plezier over. Ik wil graag dromen over de podiumkunsten in Amersfoort in 2050.

Blijf dromen!

16 februari 2021

De gemeente Amersfoort wil een visie op podiumkunsten ontwikkelen op lange termijn.  De directies van de culturele basisinstellingen zijn gevraagd hun dromen en nachtmerries te benoemen tot 2050. Ik houd meer van dromen dan van nachtmerries, dus die laatste sla ik met plezier over. Ik wil graag dromen over de podiumkunsten in Amersfoort in 2050.

Amersfoort in 2050
Basis van mijn droom is de wens om onze stad te laten stijgen op de jaarlijkse cultuurladder, uitgebracht door de Atlas voor Gemeenten. Daarop nemen we nu de 26e plaats in. Terwijl Amersfoort de dertiende stad van Nederland is in grootte. Op plaats 13 staat nu Tilburg, het is mijn droom die plaats te bereiken, door o.a. meer te programmeren in Amersfoort.

Wat hebben we daarvoor nodig?
In ieder geval meer speeldagen per zaal. Fluor en De Lieve Vrouw zitten al aan hun plafond wat het aantal voorstellingen betreft. Flint vult de dagen waarop er geen voorstellingen zijn, met commerciële evenementen en congressen. Daarmee verdient het theater geld en is er minder subsidie nodig. Om dat beleid voort te zetten heeft ook Flint meer ruimte nodig.

Even terug naar dromen
Amersfoort bouwt een nieuw stadhuis. Wat gebeurt er met het huidige pand van het stadsbestuur aan de Molenstraat? Kunnen we daar geen Podium 033! van maken? Een plek waarin zowel Flint, De Lieve Vrouw en Fluor een thuis vinden? Een plek waar de drie podia samensmelten en waaraan een concertzaal wordt toegevoegd. Het is toch niet te geloven dat we in Amersfoort al jaren het beste jeugdorkest van Nederland hebben, maar dat we die jonge talenten geen goede speelplek kunnen bieden?

Huis van de Stad
Ooit droomden Flint, Fluor en Scholen in de Kunst van een Huis van de Stad. Op dat idee ben ik verdergegaan. Ik droom dat Flint, De Lieve Vrouw en Fluor gezamenlijk optrekken. Dat biedt veel kansen en daarmee kunnen we tegelijkertijd kosten besparen. Samen programmeren, samen een technische en marketingafdeling, samen een gezamenlijke foyer met wekelijks een open podium. En alles op een plek, die uitstekend bereikbaar is met het openbaar vervoer, dicht bij het treinstation.

Dromend van Podium 033!
Ik zie een mooi buitenpodium aan het stadhuis in het Annie Brouwerplantsoen. Artiesten kunnen daar gebruik maken van alle faciliteiten binnen. Het prachtige plantsoen als sfeervol en goed gefaciliteerd evenemententerrein, met een directe verbinding met Eemplein en Eemhuis.

Dromend van Podium 033! zie ik de grote kelders omgetoverd tot  een creatieve broedplaats voor jong talent. Met goed geoutilleerde oefenruimten voor bands, met kleurrijke ateliers voor beeldend kunstenaars. Ruimten voor nieuwe projecten en mooie initiatieven.

Podium 033! met een levendig debatcentrum in de huidige raadszaal
Ik zie het helemaal voor me, een verzamelplaats als De Balie in Amsterdam. Een plek waar we programma’s en series rond de actualiteit van kunst, cultuur en politiek kunnen brengen en maatschappelijke ontwikkelingen kunnen bespreken. Een centrum van debat en dialoog, waar we met elkaar in gesprek kunnen blijven, zeker in moeilijke tijden als nu met het virus.

Ik blijf dromen
Dromen van Amersfoort op plaats 13 op de nationale cultuurladder. In 2050 heeft Amersfoort zo’n 180.000 inwoners en bedienen we een regio van 500.000 mensen. Dan moet je groots dromen. Dan droom je Podium 033!

Theaterhart Amersfoort

Ontvang het laatste nieuws