April

De dag van Het Koningsdagconcert

Eindelijk was het zo ver. Na maanden het Koningslied zingen met Horecamanager Robert, wuiven naar chefkok Michelle en samen met  Karin nadenken over handdoekjes, bloemetjes, zaalindeling en personeel was de dag dan eindelijk hier.

08.00 uur: De wekker gaat. Ontbijten, douchen, aankleden. Extra kleding mee voor de avond. Nee, toch nog even strijken. Tas inpakken, toiletspullen, schoenen: 1 paar, nee toch 2 paar. En schoensmeer mee. Grotere tas. Brood smeren? Geen tijd. Een appel dan maar.

10.00 uur: Polsbandje? Check! Ik mag naar binnen. De dag begint rustig. Ik loop door de foyer. De bloemstukken staan. We hadden een uitgebreid voortraject met onze bloemist All Seasons. Veel besproken, maar het eindresultaat mag er wezen.

10.30 uur: De technische crew van NTR komt binnen. De NTR legt het hele concert en de ontvangst vast voor de Publieke omroep. Er is gisteren al druk gebouwd aan het decor en er staat meer apparatuur op toneel dan ik ooit heb gezien.

14.00 uur: Onze contactpersonen van Dienst Koninklijk Huis komen binnen. Nu begint het. Rode loper klaarleggen. Toch nog even de piketpaaltjes poetsen met Suzanne (alles voor de koning!). Snel naar binnen want we gaan op slot. Gedurende de veiligheidscheck worden alle hoeken en gaten van Flint gecontroleerd. Op zoek naar sleuteltjes van kastjes die wij nog nooit open hebben gehad. Ik maak toch nog even een deur open en krijg direct op mijn kop. Sorry!

16.30 uur: De briefing. Ons contactpersoon van Dienst Koninklijk Huis leidt al het personeel wat in de foyer aanwezig is nog eens door het programma heen. De zenuwen nemen toe. We gaan direct door in interne briefing. Garderobe geïnstrueerd? Check! Ouvreuses, portiers, all-round medewerkers. Iedereen is er klaar voor.

16.45 uur: Paniek! De rode loper is weggewaaid. (gelukkig gebeurt het nu!) Volgens mij zitten er nu wel 80 spijkers in, maar liggen zal hij!

18.00 uur: Het gaat beginnen. De deuren gaan open en de bezoekers stromen binnen. Iedereen ziet er prachtig uit. Trots loop ik door de foyer. Op tafel staan de Koningsdag-zoetigheden van Patisserie Nijtmans. Stiekem hoop ik dat er wat overblijft. De foyer raakt voller en voller en iedereen gluurt opgewonden naar de ingang.

19.30 uur: Gestommel in de foyer, de beveiliging is druk. Het is zover. Als eerst arriveert Prinses Beatrix bij Flint, gevolgd door de Koning en Koningin. Dit maakt toch indruk op me. Niet veel later staan ze bij de zaaldeuren om alle genodigden te begroeten. Ik zie een oprechte interesse voor de Amersfoortse genodigden en heb enorme bewondering voor het werk dat zij doen.

20.00 uur: De gasten zitten in de zaal. Het koninklijk paar gaat als laatste zitten en de lichten worden gedimd. We zijn begonnen. Een last valt van onze schouders. Even evalueren met onze medewerkers: alles ging goed! En nu? Hakken uit en eten. (Hoezee!)

20.30 uur: Een kleine aanpassing aan de omheining voor het publiek langs de rode loper. Elke keer als we langs de Koninklijke Marechaussee lopen worden we ceremonieel begroet, dus ook als je vier keer heen en weer gaat met afzetpaaltjes. Conclusie: blozende wangen en een hoop gegiechel. “Hou maar op, wij zijn meubilair”

22.00 uur: De receptie is begonnen. Alles is goed verlopen. Uit de keuken komen de heerlijkste hapjes, waaronder de gouden eieren. (Ik ben nog steeds enthousiast!).

24.00 uur: Voor mij is de dag afgelopen. Moe maar voldaan stap ik in de auto. Dit was een fantastische ervaring, wat ben ik trots op hoe we dit hebben gedaan. Wat was het leuk om wekenlang een geheim te moeten bewaren en er dan eindelijk over te mogen praten. Wat een mooie reacties heb ik gekregen van allerlei mensen om mij heen. Samen met Karin een evenement voorbereiden was veel gezelliger dan alleen (zoals normaal). Maar: ik ben ook opgelucht dat het achter de rug is.

Zaterdagavond is de uitzending (21.00 uur op NPO2). Ik zit uiteraard voor de televisie. Alvast een hele fijne Koningsdag!

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel zakelijk nieuwtje!