TEDX

Rianne Delissen - Sales

In de vakantieperiode denk ik altijd na over eventuele kansen of dromen die ik wil naleven. Tijdens de kerstvakantie van 2016 was mijn gedachte bij een mogelijk TED event. Wat mij aanspreekt aan dit evenement, zijn de korte inspirerende presentaties die je niet alleen aan het denken zetten, maar inspireren om daadwerkelijk aan de slag te gaan en te veranderen. Ieder mens is van nature bang voor verandering, maar ik ben van mening dat je af en toe uit je comfortzone moet stappen om te ontwikkelen en je dromen na te leven.

Het andere leuke aspect van de TEDx talks is de enorme populariteit onder een hele brede doelgroep. Of eigenlijk moet ik niet spreken van een doelgroep, want de kijkers zijn niet in een hokje te stoppen. Tijdens die bewuste kerstvakantie was ik op internet verschillende TED-talks aan het bekijken en ik zag ook dat er een TEDx event gepland stond in oktober 2017 in Amersfoort. Daar moest ik meer van weten!

De organisatie achter TEDxYouth@Amersfoort was in handen van Shane Pattipeilohy. Tijdens een eerste kennismaking werd ik (en mijn collega) overdonderd door zijn bevlogenheid en ambities. Ik was vooral onder de indruk, hoe ver hij al is op zo’n jonge leeftijd en dat hij altijd out-of-the-box durft te denken. Hij heeft een enorm groot (jongeren)netwerk en heeft een heel team om zich heen verzameld om van dit evenement een succes te maken.

Naast het aanbieden van een conventionele, reguliere programmering is Flint proactief in het leggen van verbindingen in de stad en regio. Wij geven organisaties ruimte om zich in Flint te profileren of gezamenlijk met Flint te coproduceren. Met behulp van dit evenement bereiken wij de jeugdige doelgroep, die voor ons als theater soms lastig te benaderen of te betrekken is. Daarnaast leggen wij verbinding met de andere zakelijke partners, zoals Rabobank en Gemeente Amersfoort. Gezamenlijk bereiken wij een groot publiek, nationaal en internationaal.

Een contactpersoon in het buitenland, een commissie die een dergelijk evenement voor het eerst organiseert en de hoge doelen en verwachtingen, maakten dat de reis naar het evenement hobbelig verliep. Door te blijven communiceren, het einddoel voor ogen te houden en het inzetten van de kennis van onze eigen technische en eventprofessionals wisten we gezamenlijk een geslaagd event te organiseren.

Op donderdag 6 oktober was het zover en was het toneel van de AFASzaal beschikbaar voor 12 inspirerende sprekers van 13 tot 30 jaar met als hoofdthema: The power of a changing world! Niet alleen de 100 gelukkigen met een kaartje konden de verhalen horen. Via een livestream werden honderden jongeren bereikt in Nederland en ver daarbuiten. De verhalen waren zeer uiteenlopend; zo vertelde Ella Vonk haar persoonlijke verhaal over depressies op jonge leeftijd en hoe zij hiermee omgaat. Ismail Ilgun, alias de treitervlogger, wist het publiek te boeien door te laten voelen dat iemand kan veranderen en iedereen dus een tweede kans verdient. Zijn motto is ’gewoon doen’. Sulayman el Mathathari ziet zijn stotteren slechts als een kwaaltje en inspireert met zijn vloeiende speech niet alleen de stotteraars onder ons.

Ik kan alleen maar aanbevelen om alle TED talks van deze dag terug te kijken op youtube. De inhoud van de presentaties zijn prikkelend en vernieuwend en zorgen net als theater voor inspiratie en een unieke belevenis. Als 33 jarige was ik deze dag één van de ouderen en ik moet zeggen dat de jongeren mij versteld hebben laten staan. Wat een drive, professionalliteit en bevlogenheid heb ik vandaag gezien. De jeugd heeft de toekomst!

Dit evenement is nog maar het begin. De verbinding tussen de jongeren en de zakelijke partners is nu gelegd en het is tijd om de projectplannen verder uit te rollen. De verwachtingen zijn hoog en wij kijken uit naar een vruchtbare samenwerking én naar een vervolg van de eerste TEDxyouth@amersfoort.
 

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel zakelijk nieuwtje!