hero image

Toneel

Cliënt E. Busken

Internationaal Theater Amsterdam

Tegen zijn wil verblijft E. Busken op de gesloten afdeling. Raaskalt hij of is hij – zoals hij zelf beweert – nog bij zijn volle verstand?

Locatie

Rabobank Theaterzaal

Pauze

geen pauze
  • 1e Rang + € 32,00
  • 1e Rang € 29,50
  • 2e Rang € 26,00
  • 3e Rang € 22,50
Archief
Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

Garderobe en een drankje tijdens de pauze of na de voorstelling (indien er geen pauze is) zijn inbegrepen in de toegangsprijs.
  • Nagesprek (zaal 1) € Gratis

Maria Kraakman debuteerde als regisseur bij ITA met Cliënt E. Busken, een monoloog gespeeld door Gijs Scholten van Aschat  muzikant Jip van den Dool. De tekst is gebaseerd op de laatste roman van Jeroen Brouwers.

Tegen zijn wil verblijft E. Busken op de gesloten afdeling van een instelling voor hoogbejaarden. Hij voelt zich er als een kleuter behandeld en weigert te spreken. Hij geeft zich over aan een stroom van herinneringen en observaties van zijn medebewoners en het verplegend personeel. Raaskalt hij of is hij – zoals hij zelf beweert – nog bij zijn volle verstand? Haalt hij werkelijke herinneringen op of fantaseert hij zich een rijk gevuld leven bij elkaar?

Ivo van Hove: ‘Soms zijn projecten te mooi om lang op zich te laten wachten. Toen Gijs met deze heel persoonlijke roman van één van de grootmeesters van de hedendaagse roman kwam aanzetten, twijfelde ik geen moment. Dit moeten we doen en wel zo snel mogelijk. We krijgen een inkijkje in wat het is om oud te zijn in onze tijd. Gijs bewerkte vervolgens de roman. En nog mooier werd het toen Maria bereid was met deze voorstelling te debuteren als regisseur’.

Maria Kraakman: ‘Het is een lot dat velen van ons wacht: we worden oud, we takelen af, we raken afgezonderd en zijn overgeleverd aan de zorg van vreemden, en we wachten op het einde… Godzijdank hebben we Jeroen Brouwers! Hij creëert een feestelijk en vlijmscherp taalmonument dat zelfs de dood op afstand houdt, ons troost en doet lachen, en laat zien dat we werkelijk vrij zijn in onze gedachten. Ik ben bijzonder gelukkig dat wij dit geestesuniversum van Cliënt E. Busken gestalte mogen geven.’

Gijs Scholten van Aschat: ‘Toen ik dit boek las, zag ik er meteen een voorstelling in. De hoofdpersoon E. Busken kan niets meer, alles is hem ontnomen, hij heeft alleen nog zijn gedachten, die hij met ons deelt. Hij bevindt zich in de laatste fase van zijn leven, waar werkelijkheid, droom en herinnering niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. In dit bouwwerk van taal raken wij verzeild. Omdat Jeroen Brouwers, om met E. Busken te spreken ‘een welhaast religieus taalbesef heeft met een woordenvariëteit als een bloementuin’, verlangde ik bij het bewerken van het boek naar muziek. Om even aan de taal te ontsnappen. Maar ook om door de muziek uit de jeugd van de hoofdpersoon, dichter bij hem te komen. In deze voorstelling hoop ik mijn twee grote liefdes in mijn vak te combineren. Taal en Muziek. Voor het hoofd en het hart.’

Nagesprek

Na afloop van de voorstelling gaan Gijs Scholten van Aschat samen met Jip van den Dool en een gespreksleider in gesprek over de voorstelling. Reserveer snel je kaartje zodat jij er bij kan zijn! 22.00 uur tot 22.30 uur.

TREK Live

De avond is nog jong! Na de voorstelling wacht TREK Live op je met DJ’s en live muziek om de sfeer te blijven vieren. Deze avond staat DJ MaXerati in TREK.

Credits

Regie
Maria Kraakman
Bewerking
Gijs Scholten van Aschat
Naar het boek van
Jeroen Brouwers
Scenografie en licht
Bart van Merode
Kostuums
Rebekka Wörmann
Muziek
Jip Sebastiaan van den Dool
Particulier producenten
Joost en Marcelle Kuiper, Paula en Willem van der Schoot
Regieassistent
Maria Luttikhuis

Flint tipt

Dé locatie voor theater, evenementen en congressen in Amersfoort en omgeving