hero image

Klassieke muziek

Ensemble Le Nuove Musiche

De állermooiste!

Een avond met Monteverdi's allermooiste madrigalen.

Locatie

Sint Aegtenkapel

Pauze

geen pauze
  • Normaal € 27,50
Archief
Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

Garderobe en een drankje tijdens de pauze of na de voorstelling (indien er geen pauze is) zijn inbegrepen in de toegangsprijs.

Claudio Monteverdi (1567–1643) heeft boeken vol met madrigalen geschreven. Te beginnen met stukken in de Renaissance stijl. Zoals dat hoorde en hij het onderwezen kreeg van zijn leermeester Marcantonio Ingegneri. De Italiaanse teksten waren ruimschoots voor handen. Petrarca had al in de 14e eeuw het goede voorbeeld gegeven met zijn prachtige hoofse poëzie, veelal in sonnetvorm geschreven. In zijn gedichten vinden we de rode draad: de ware maar vaak zo onbereikbare liefde. Velen volgden zijn voorbeeld en Monteverdi had bundels vol om uit te kiezen. Dat deed hij met grote zorgvuldigheid. Als we de madrigaalboeken volgen zien we dat hij in toenemende mate de tekst de boventoon laat voeren en de muziek inzet om de woorden steeds dieper en persoonlijker te kleuren.

In dit programma hebben we uit alle madrigaalboeken een keuze gemaakt. Een helse klus om te moeten kiezen uit uren en uren van de prachtigste muziek. En toch is het ons gelukt. Tijdens het concert zullen we ook verhalen vertellen, de teksten verklaren, de muziek met alle luisteraars proberen te doorgronden. De allermooiste. Vaak sprekend over het allermooiste. Ons streven is om het op ons allermooist uit te voeren.

Le Nuove Musiche

Ensemble Le Nuove Musiche heeft zich gespecialiseerd en bewezen in de muziek uit de vroege Barok, met name in de muziek van Claudio Monteverdi. Zij doorstaat met gemak de vergelijking met de meeste gerenommeerde ensembles in de wereld in dit specifieke repertoire. Inmiddels heeft het ensemble zo’n beetje alle werken van Monteverdi op CD opgenomen: alle madrigalen, maar ook zijn geestelijke Selva Morale e Spirituale en tenslotte een recent uitgekomen cd met al het overig werk van Monteverdi: Frammenti. Een concert van Le Nuove Musiche bestaat niet alleen uit de mooiste muziek: kleine theatrale elementen, indringende teksten en een levendige uitleg door de artistiek leider Krijn Koetsveld nemen de toehoorder mee naar een fascinerende tijd.

Inmiddels is Krijn Koetsveld in 2023 als derde persoon in Nederland ooit en als eerste Nederlandse musicus door de Italiaanse president benoemd tot CAVALIERE DELL’ORDINE DELLA STELLA D’ITALIA, Ridder in de Orde van de Ster van Italië. Deze hoge onderscheiding is hem toegekend voor zijn levenslange inzet voor de Italiaanse vroege barok muziek.

Flint tipt

Dé locatie voor theater, evenementen en congressen in Amersfoort en omgeving