hero image

Bijzonder

Free to be Free

Sites of Memory i.s.m. Comité 30 juni/1 juli Amersfoort

Hoe vrij ben je om vrij te zijn?

Locatie

Sint Aegtenkapel

Pauze

geen pauze
  • Normaal € 19,50
Archief
Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

Onbewaakte garderobe en een drankje tijdens de pauze of na de voorstelling (indien er geen pauze is) zijn inbegrepen in de toegangsprijs.
Archief
Archief
Archief
Archief
Archief

Hoe vrij ben je om vrij te zijn? Het antwoord op die vraag is voor iedereen verschillend. Free to be Free is de nieuwste locatie voorstelling van Sites of Memory over vrijheid en verzet. De voorstelling is van 15 t/m 18 juni te zien in Amersfoort als onderdeel van de Keti Koti maand. Tijdens de voorstelling blijf je niet stilzitten, Free to Be Free is ook locatietheater en je bezoekt verschillende plekken in de buurt van de Sint Aegtenkapel.

Free to be Free is speciaal ontwikkeld ter gelegenheid van de 150ste herdenking van de afschaffing van de slavernij. De doorwerking van dit verleden is voor velen nog steeds voelbaar. Veel mensen hebben te maken met institutioneel racisme en van reparaties is nog geen sprake. Zolang racisme en uitsluiting, voortkomend uit het koloniale denken en het slavernijverleden, niet structureel worden aangepakt, stelt Sites of Memory de vraag: vrijheid voor wie? Wat hebben de vrijheidsstrijders uit het verleden ons te vertellen? En zij die zich vandaag de dag hard maken voor vrijheid? Wat weten we van onderdrukking en het verzet ertegen? In Free to be Free nemen we het publiek mee langs de verhalen en plekken die verbonden zijn aan de koloniale geschiedenis in Amersfoort, van plantage-eigenaren tot abolitionisten. Aan de hand van dans, theater, poëzie en muziek komen verhalen tot leven. Naast Amersfoort wordt de voorstelling in 2023 en 2024 opgevoerd in Deventer, Utrecht, Haarlem, Amsterdam en Willemstad in Curaçao.

Sites of Memory maakt sinds 2016 locatie voorstellingen over de vaak nog onderbelichte verhalen uit de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden. Met veel succes brengen multidisciplinaire makers deze verhalen op een toegankelijke manier onder de aandacht van het publiek in verschillende Nederlandse steden en daarbuiten. Sites of Memory is opgericht door cultureel historicus Jennifer Tosch en theatermaker Katy Streek. De nieuwe voorstelling wordt ontwikkeld in samenwerking met choreograaf Jomecia Oosterwolde, spoken word kunstenaar en muzikant Jörgen Gario, muzikant en danser Michael Wanga en beeldend kunstenaar en kostuumontwerper Alejandra Silva.

Free to be Free komt voort uit een samenwerking met Comité 30 juni – 1 juli Amersfoort, Theater Flint, Museum Flehite en met ondersteuning van Gemeente Amersfoort.

Praktische informatie

  • 15 juni  19:00 uur (Try-out)
  • 16 juni  19:00 uur (première)
  • 17 juni 16:30 uur en 19:00 uur
  • 18 juni 13:00 uur en 16:30 uur

Dit optreden is in het Nederlands met teksten in het Engels, Papiamentu en Sranan Tongo

Credits

Concept
Jennifer Tosch, Katy Streek
Regie
Katy Streek
Choreografie
Jomecia Oosterwolde
Compositie & muziek
Jörgen Gario, Michael Wanga
Script & tekst
Jomecia Oosterwolde, Jörgen Gario, Michael Wanga, Juan-Carlos Goilo, Katy Streek, Jennifer Tosch
Makers en performers
Jomecia Oosterwolde, Jörgen Gario, Michael Wanga
Scenografie & kostuumontwerp
Alejita
Onderzoek
Mapping Slavery Project, Kosmopolis Utrecht, Black Heritage Tours Amsterdam
Creative producer
Gina Alina Patilea
Zakelijk leider
Kimberley Smit

Flint tipt

Dé locatie voor theater, evenementen en congressen in Amersfoort en omgeving