hero image

Toneel

Laagland

Het Nationale Theater

Vingervlug en met snijdende humor toont schrijver Nathan Vecht, de staat van Nederland.

Locatie

Rabobank Theaterzaal

Pauze

geen pauze
  • 1e Rang + € 32,00
  • 1e Rang € 29,50
  • 2e Rang € 27,50
  • 3e Rang € 25,00
Archief
Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

Garderobe en een drankje tijdens de pauze of na de voorstelling (indien er geen pauze is) zijn inbegrepen in de toegangsprijs.
  • Cursusavond Toneellezerij (zaal 3) incl. bezoek voorstelling en nagesprek € 54,95
  • Complete cursus Toneellezerij € 249,95

Het Nationale Theater presenteert Laagland, de nieuwe vlijmscherpe en komische voorstelling van schrijver Nathan Vecht (televisieserie Het jaar van Fortuyn). Vingervlug en met snijdende humor toont hij de staat van Nederland. Een samenleving die wankelt langs de kloof tussen de elite en de middenklasse en tussen aan- en afgehaakt Nederland. Eric de Vroedt regisseert een topcast met onder andere Mark Rietman, Tamar van den Dop, Joris Smit en Soumaya Ahouaoui.  

Het verhaal

In de kleine gemeente Langwetering wordt de rust ruw verstoord als de plaatselijke recreatieplas wordt aangewezen als bestemming voor klimaatneutrale waterwoningen. De drijvende woonwijk is ontwikkeld door de succesvolle tech-ondernemer Hugo (Joris Smit). Tijdens een ‘keukentafelgesprek’ op het gemeentehuis blijkt echter dat de lokale bewoners, onder aanvoering van de flexwerkende elektromonteur Ferry (Mark Rietman), niets moeten hebben van Hugo’s goede bedoelingen. Er ontstaat een verbeten strijd om lands- en lijfsbehoud. Wanneer blijkt dat de levens van Hugo en Ferry méér met elkaar verbonden zijn dan ze allebei dachten, krijgt deze strijd een fatale wending. 

Hugo: Ik doneer aan goede doelen. Ik heb met dit project werkelijk alles op het spel gezet. Zodat jouw kinderen het eind van deze eeuw kunnen halen. 

Ferry: WAT KAN MIJ HET EIND VAN DE EEUW SCHELEN ALS IK NIET WEET OF IK HET RED TOT HET EIND VAN DE MAAND! 

Groeiende ongelijkheid en klimaatverandering

Laagland is op verzoek van regisseur Eric de Vroedt geschreven en gaat over Nederland anno nu. De Vroedt: “Er is in dit land een soort giftige cocktail ontstaan. De urgente strijd tegen klimaatverandering botst keihard op de steeds grotere ongelijkheid. De bovenklasse vervuilt het meest, maar wordt het minst getroffen door de milieumaatregelen van de overheid. Mensen als Hugo omarmen technologische innovatie als oplossing: apps voor deeleconomie, eco-nieuwbouw, groen is hot. Maar mensen als Ferry dreigen door strenge milieumaatregelen direct in hun portemonnee en bestaan te worden geraakt.“ 

Prikkelsignalen document

Een beperking, zichtbaar of onzichtbaar, hoeft geen belemmering te zijn om naar het theater te komen. Heb je een lagere tolerantie voor prikkels? In dit document kun je lezen wat de prikkelrijke momenten in de voorstelling zijn. Zo kun je je voorbereiden op je theaterbezoek.

Begin je bezoek digitaal

Beleef Laagland ook online met het virtuele verhaal van schrijver en regisseur Alkan Çöklü. Via de SneakPeek app volg je in de dagen vóór je bezoek de digitale levens van Mette (Emma Buysse) en Nick (Alex Hendrickx), de dochter en zoon van de hoofdpersonages. Via je telefoon zie je hun berichten en video-chats. De jeugdige blik die Mette en Nick op hun vaders werpen laten hen zichzelf, elkaar en een belangrijk geheim ontdekken.  

Cursus Toneellezerij – 15 november 2023

Altijd al eens in de huid van een personage willen kruipen? Ben je benieuwd hoe een toneeltekst in elkaar zit en welke keuzes een schrijver heeft gemaakt? Bij de Toneellezerij lezen we samen verschillende toneelteksten én bezoeken we de opvoeringen ervan. De leesavonden starten met een korte inleiding op het stuk, de schrijver en het gezelschap. Daarna verdelen we de rollen en gaan we in ontspannen sfeer samen lezen. Door vooraf samen te lezen maak je al uitgebreid kennis met de personages, het verhaal en het thema van het stuk: een betere voorbereiding op je voorstellingsbezoek is er niet! De voorstellingsavonden sluiten we af met een nagesprek. Klik hier voor meer informatie & kaarten.

Credits

SPEL
Soumaya Ahouaoui, Emma Buysse, Tamar van den Dop, Alex Hendrickx, Alwin Pulinckx, Mark Rietman, Betty Schuurman, Esther Scheldwacht, Joris Smit, Jaap Spijkers, Nazanin Taheri
TEKST
Nathan Vecht 
REGIE
Eric de Vroedt

Recensies

De Volkskrant ⭐⭐⭐
'Langzaam breidt toneelschrijver Nathan Vecht in het groots opgezette en bij vlagen komische Laagland het conflict tussen de anywheres (kosmopolieten die overal kunnen wonen) en somewheres (burgers die gehecht zijn aan hun omgeving) uit tot een zaak van leven of dood. De minutieuze regie van Eric de Vroedt met haar flitsende overgangen naar nieuwe scènes geven de voorstelling ondertussen veel flair en houden je visueel geboeid.'
De Telegraaf ⭐⭐⭐⭐
'Hoewel het een zeer vermakelijke voorstelling oplevert, glijdt het misschien ook wel net iets te makkelijk van je af. Totdat Yvon (Tamar van den Dop), de vrouw van Ferry, zich realiseert dat er dus kennelijk wél geld is voor dit duurzaamheidsproject, maar niet voor het busje dat haar gehandicapte dochter naar school moet brengen. Haar wanhoop gaat door merg en been. Dit soort momenten, waar je de pijn pas echt voelt, hadden er voor de balans nog net iets meer in mogen zitten.'

Flint tipt

Dé locatie voor theater, evenementen en congressen in Amersfoort en omgeving