hero image

De Lieve Flint

Muziek

Theatercollege

Soundtrack of the Plastic Age

Merijn Tinga met Rogier de Nijs e.a.

Ervaar de hypnotiserende kracht van percussiemuziek en videoprojecties in een surrealistische wereld van plastic afval.

Locatie

Stadszaal

  • Normaal € 22,50
Bestel kaarten Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

Garderobe en een drankje tijdens de pauze of na de voorstelling (indien er geen pauze is) zijn inbegrepen in de toegangsprijs.

Het publiek komt de zaal binnen en wordt geconfronteerd met plastic afval. Op de plek waar het concert plaats vindt is een vuilnisbelt te zien, een apocalyptische wereld. Het blijkt een fantasiewereld, bezaaid met plastic, een surrealistisch landschap dat overeenkomst vertoont met onze eigen wereld.

In dit landschap bespelen 3 percussionisten een scala aan instrumenten gemaakt uit plastic afval. De muziek werkt soms vervreemdend maar is ritmisch en afwisselend en er gaat door de dynamische ritmes een hypnotiserende kracht vanuit. De dreiging in deze overvolle, vervuilde wereld wordt in de muziek voelbaar gemaakt.

Door gebruik van videoprojecties ontstaat er een 3D-beeld dat samen met de eigen composities zorgt voor een totaalbeleving tijdens deze reis die het plastic tijdperk – ‘het Plasticeen’ – vanuit verschillende ­perspectieven toont.

Rogier de Nijs raakt steeds weer geïnspireerd door deze tijd van verspilling en vervuiling. Hij maakt van plastic afval volwaardige muziekinstrumenten. Daarmee componeert hij zijn muziekstukken. De ­voorstelling zelf wordt voorafgegaan door een inleiding van een wetenschapper van de Radbout ­Universiteit. Deze beschrijft de vervuilingsproblematiek rondom plastic afval en de tegenmaatregelen die worden ontwikkeld.

Merijn Tinga, beter bekend als de plastic soup surfer, houdt voorafgaand aan het concert van Rogier de Nijs een bijzonder verhaal – rijkelijk met videobeelden geïllustreerd – over de toenemende hoeveelheden plastic afval(korrels) langs de Nederlandse, Engelse en Noorse kust. Tijdens zijn zeesurftochten inventariseerde en filmde hij die vervuiling niet alleen, maar is hij voor de Nederlandse en Engelse overheid een voorname motor gebleken om statiegeld door te voeren op kleine pet-flessen en blikjes. Reizend op zijn surfboards koppelt hij zijn analyses aan directe actie tegen de plastic vuilnisbelt die onze kusten bedreigt.

Flint tipt

Dé locatie voor theater, evenementen en congressen in Amersfoort en omgeving