hero image

Opera

Orphée aux Enfers

Opera Zuid

Schaamteloos, hilarisch en een beetje brutaal!

Locatie

Rabobank Theaterzaal

Pauze

21:20 uur
  • 1e Rang + € 42,00
  • 1e Rang € 39,50
  • 2e Rang € 36,50
  • 3e Rang € 33,00
  • 4e Rang € 29,50
Archief
Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

Garderobe en een drankje tijdens de pauze of na de voorstelling (indien er geen pauze is) zijn inbegrepen in de toegangsprijs.
  • Inleiding - zaal 1 € 3,00

Schaamteloos, hilarisch en een beetje brutaal! In de komische opera Orphée aux Enfers geeft meestersatiricus Jacques Offenbach een draai aan deze klassieke mythe. Eurydice haat de muziek van Orpheus, wijst haar burgerlijke leven af en reist daarom met haar minnaar Pluto naar de onderwereld. De goden, verveeld met hun rijke en machtige levens, besluiten Eurydice te volgen. Hun verschijning in de onderwereld leidt tot een extravagant en bevrijdend feest, waarbij de ‘Galop infernal’ dans (nu beter bekend als de cancan) uitbarst tot een euforisch hoogtepunt.

Na het succes van Fantasio (2019) regisseert Benjamin Prins opnieuw een opera van Offenbach bij Opera Zuid. Orphée aux Enfers is een parodie op de oudheid en toont het conflict tussen hel en paradijs. ‘Er is geen goed zonder kwaad, geen verantwoordelijkheid zonder plezier. Ons huidige positieve mensbeeld is zo eenzijdig, terwijl de mens behoorlijk ambivalent is. Dat wil Offenbach ons laten zien.’ De magie van de goden sluit naadloos aan bij de bruisende muziek van Offenbach. ‘De muziek is kwetsbaar als een zeepbel én extreem extravagant.’

De opera speelt zich niet alleen af in de oudheid, het stuk haakt ook in op de actualiteit. ‘Ik ga pingpongen met tijdlijnen’ vertelt Prins. Met een uitstapje naar de 18e eeuw, een knipoog naar politici uit de 21e eeuw en zo keren we terug naar de Atheense Akropolis in de oudheid.

Offenbachs beroemde operette neemt de hak op zowel mythologie als de menselijkheid en bevat verliefde stervelingen, vermomde goden en levendige melodieën.


Orphée aux Enfers wordt uitgevoerd in het Frans met Nederlandse en Engelse boventiteling.

www.operazuid.nl

Bezoek de inleiding

Bij deze voorstelling bieden wij een inleiding aan. Voor € 3,00 krijg je uitleg en achtergrondinformatie over de voorstelling die je bezoekt. Op vertoon van jouw toegangskaart voor de inleiding ontvang je bovendien gratis een kop koffie of thee.

Recensies

Trouw
Opera Zuid laat Offenbachs geestige afdaling naar de hel bruizen van plezier ⭐⭐⭐⭐
Volkskrant
Een operafeestje zoals dat van Opera Zuid, dat vieren we niet vaak in Nederland ⭐⭐⭐⭐
NRC
Spelplezier bij zangers, dansers, orkest en in het decor beheerst de geslaagde nieuwe productie van Offenbachs Orphée aux Enfers door Opera Zuid ⭐⭐⭐⭐

Flint tipt

Dé locatie voor theater, evenementen en congressen in Amersfoort en omgeving