Blog van Harold: Podia moeten een veilige plek zijn voor iedereen

Podia moeten een veilige plek zijn voor iedereen

Het baart mij zorgen dat er in theaters en op podia in toenemende mate sprake is van incidenten die door polarisatie zijn ingegeven. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties heeft een persbericht verstuurd, waarin deze zorg van mij en vele anderen wordt verwoord. Een deel daarvan heb ik hieronder meegenomen. 

Extra alert
Een triest voorbeeld van de incidenten is het onlangs intimideren van muzikant Lenny Kuhr op basis van haar Joodse identiteit. ‘Onacceptabel’ is het woord dat bij mij overheerst. Het vormt een inbreuk op de persoonlijke en artistieke vrijheid van de artiest, die juist in onze podia gewaarborgd moet zijn. Een veilige haven waar meningsverschillen op een respectvolle wijze samenkomen. We moeten nu extra alert zijn op de veiligheid van onze artiesten, medewerkers en publiek. Liever leggen wij de focus op de prachtige voorstellingen die er worden gemaakt in al zijn vormen. 

Veiligheid voorop 
Iedereen, van makers tot medewerkers en publiek, moet veilig zijn binnen onze huizen en op onze podia. Er is daarbij ook in deze door tegenstellingen gekenmerkte tijd geen plek voor acties of intimidaties ingegeven door antisemitisme, xenofobie, genderdiscriminatie of elke andere uiting die strijdig is met onze grondwet. 

Veiligheidsprotocol 
Wij streven inclusiviteit na, zodat het wezen van onze huizen en onze culturele traditie intact blijft, wij staan voor de vrije kunsten en het vrije woord. Daarom vind ik het goed en belangrijk dat we als theaters een veiligheidsprotocol hebben vastgesteld. Zodat, mocht daar aanleiding voor zijn, podia een beroep kunnen doen op preventieve veiligheidsmaatregelen van de overheid. Om een plek te blijven die open en toegankelijk is voor iedereen.
Wij van Flint onderschrijven het statement van De Creatieve Coalitie waarin wordt benadrukt dat de culturele sector een veilige haven moet zijn waar artistieke expressie wordt gevierd en meningsverschillen op een respectvolle manier kunnen samenkomen. 

Samen staan we sterk. 

Directeur Flint.

Blog van directeur Harold: Podia moeten een veilige plek zijn voor iedereen