Blog van Harold: Btw op cultuur van negen naar 21 procent

Eindelijk bereikten de onderhandelaars van het nieuwe kabinet een akkoord, maar de vreugde werd direct tenietgedaan door de inhoud daarvan. Het nieuwe kabinet wil het btw-tarief op de meeste culturele goederen en diensten verhogen van negen naar 21 procent. Als het aan PVV, VVD, NSC en BBB ligt wordt het bezoek aan een theater een stuk duurder. Wat een ondoordacht en slecht plan.

Een briefje op het boek van Omzigt 
Van Geert Wilders weet ik dat hij het liefst alle subsidies op cultuur afschaft. Het idee de btw fors te verhogen zal waarschijnlijk uit zijn koker komen. Ik moet direct denken aan een briefje dat ik zag liggen in mijn vaste boekenwinkel op het boek van Pieter Omtzigt: ‘Dit boek kost straks €22,50, terwijl het nu nog onder de twintig euro is.’

Bezoekers zijn de dupe
Zo zal het ook gaan met kaartjes voor het theater. Wij theaterdirecteuren hebben de opdracht zo breed mogelijk te programmeren en de prijzen van de kaartjes zo laag mogelijk te houden. Wij moeten ervoor zorgen dat cultuur toegankelijk is voor iedereen.
Helaas is het onmogelijk dat theaters deze verhoging zelf kunnen opvangen. Dat betekent dat de verhoging doorberekend gaan worden aan de bezoekers. Die worden dus de dupe van de maatregelen van het kabinet. Niet doen, zal ik vurig bepleiten!

Kan dit zomaar?
Kan het kabinet dat zomaar beslissen, vroeg iemand mij. Ja, dat kan het kabinet. Nergens is wettelijk vastgelegd dat gemeenten verplicht zijn subsidie te geven aan culturele instellingen. Maar kunst en cultuur zijn natuurlijk wel ongelofelijk belangrijk voor onze identiteit, creativiteit en sociale contacten. We moeten geen luxe maken van cultuur. Het is een deel van onszelf. Cultuur verbindt ons, maakt ons creatief en stimuleert het kritisch denken. Cultuur is onze basis, ons fundament.

Cultuur voor de elite 
Als de kaartjes fors duurder worden, dan valt er een grote groep af en wordt het bezoeken van een voorstelling alleen iets voor de rijken.
En aan de andere kant zijn er nu al veel artiesten die moeite hebben rond te komen. Er gaan artiesten afvallen, dat kan niet anders. Hun bestaanszekerheid komt zwaar onder druk te staan.

‘Geen hoge btw!’
De maatregel baart mij en veel anderen dan ook grote zorgen. Er is voor die zorgen al veel aandacht geweest in de media. Wij theaterdirecteuren gaan ook actievoeren met als slogan: ‘Geen hoge btw’. We weten dat meer dan de helft van de kiezers ontevreden is over de btw-verhoging. Met mijn collega’s zal ik er alles aan doen om de verhoging op de politieke agenda te houden. En nog veel liever: een dikke streep er doorheen!

Lees hier alles over de btw-campagne: Geen hogere btw. Je belast er heel Nederland mee.

Dé locatie voor theater, evenementen en congressen in Amersfoort en omgeving