Blog van Harold: De Wijkjury – eerste stappen in het theater

Als directeur vind ik het ontzettend belangrijk dat het theater toegankelijk is voor iedereen. Daarom zijn we eind 2020 aangesloten bij het inititatief: De WijkJury. Dit is ooit gestart in Amsterdam door theatermaakster Adelheid Roosen. Ondertussen is de WijkJury in meerdere steden in Nederland actief. Hiermee is Amersfoort een prachtig initiatief rijker en maken we de theaters en de musea van deze stad nog diverser en leuker.
In samenwerking met onder andere Indebuurt033, stelt de roedelchef (Rinske Bouwman) in opdracht van Stichting de Bühne de WijkJury per seizoen samen.

Een stroeve start
De start werd een onverwachte uitdaging, in het midden van een coronawinter waarbij buurthuizen, cafés en andere ontmoetingsplekken dicht waren. Het streven was om in januari 2021 te starten met de WijkJury Amersfoort. Doordat er diep in het voorjaar pas weer theater- en museumbezoek mogelijk was, was de eerste ontmoeting met het theater digitaal. Dat was in mei 2021 met Verdriet is het ding met veren van Theater Rotterdam als eerste uitje.

In september 2021 kon de WijkJury eindelijk echt van start met een groep van twaalf mensen uit de wijken Liendert, Kruiskamp, Klein Zwitserland, Vermeerkwartier, Leusderkwartier, Randenbroek, Schothorst, Schuilenburg en Hoevelaken. Enkele voorstellingen van het programma waren de tentoonstellingen Een andere kijk op Withoos in Flehite, Ode aan het Landschap in het Mondriaanhuis en Dubbelsolo Sadik Kwaish Alfraji en Natasja Kensmil in KAdE. Verder zagen ze onder meer de opera Dwaalhuis bij Holland Opera, George en Eran worden veganisten in de Lieve Vrouw en Orkater met Het Zwarte Raam in Flint.

De drempel wordt lager
Na elk voorstellings- of museumbezoek gaat de WijkJury in gesprek met elkaar, maar vaak ook met de makers. De drang bij juryleden om vanuit zichzelf kunst te bezoeken en familie te enthousiasmeren om mee te gaan, wordt aangewakkerd. Een mooi voorbeeld is een Turkse vrouw, die erachter kwam dat veel voorstellingen ook voor haar gezin toegankelijk zijn. Door deel te nemen aan de WijkJury wordt voor haar de drempel om uit zichzelf nieuwe dingen te ontdekken en culturele uitjes te plannen met haar gezin veel lager. Ze kwam er achter dat veel plekken juist toegankelijk zijn voor haar en haar gezin.

Van elk bezoek werd een verslag gemaakt op basis van de nagesprekken met de WijkJury. Deze verslagen zijn gedeeld op de website van de Wijkjury Amersfoort

De start is er, nu verder!
Afgelopen september is het nieuwe seizoen van de WijkJury Amersfoort 2022-2023 gestart. We bouwen dit seizoen eenzelfde soort divers programma. Met meer theatervoorstellingen dan het vorige seizoen, omdat we de theaterdeuren gelukkig weer volledig openstaan.

Op langere termijn wil de WijkJury meer diversiteit in leeftijd te krijgen. Op dit moment is het jongste jurylid begin dertig, en de oudste begin zeventig. Streven is, om als de WijkJury Amersfoort meer is geworteld, zeker ook jongeren (18+) te betrekken.

Zo blijven we ons inzetten om steeds meer mensen een eerste stap in het theater te laten zetten, want deze unieke beleving gun ik iedereen.

Het perfecte podium voor iedere zakelijke bijeenkomst