Blog van Harold: de vergeten groep van vrijwilligers
Het lijkt een vergeten groep in tijd van corona: de vrijwilligers. Veel mensen, veelal senioren, werkten voor corona als vrijwilliger in Flint. Daarmee hadden ze een vaste bezigheid in hun bestaan, het was onderdeel van hun leven geworden.
Door het virus viel dat deel van hun bestaan weg. Veel aandacht in deze tijd ging uit naar de vaste medewerkers, die hun baan in gevaar zagen komen. Wij zijn onze vrijwilligers niet vergeten, hebben naar ze geluisterd en hebben ze blijvend op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.
Bijdrage aan het culturele klimaat
Vrijwilligers zijn enorm belangrijk voor Amersfoort. Neem collega theater De Lieve Vrouw, dat bijna geheel op vrijwilligers draait. Op hun manier dragen ze bij aan het culturele klimaat in de stad. Een mooie manier om hun vrije tijd in te vullen. Niet alleen waardevol voor het theater, zeker ook voor de mensen zelf. Het geeft zin aan hun bestaan en biedt hun (en ons) heel veel plezier.
Extra handen in de zorg
De vaste medewerkers van Flint merkten ook de gevolgen van het virus. Neem de mensen van onze afdeling toneeltechniek. Die hebben veel onderhoud naar voren gehaald en gepleegd. Maar dat houdt ook een keer op. Van enige mensen kwam de vraag of zij vrijwilligerswerk in de zorg mochten gaan doen. Om de zorg te ontlasten. Daar wilden wij graag gehoor aan geven dus vroegen we naar hun motivatie.
De een schreef dat hij graag bezig wilde blijven, dat het zorgpersoneel hulp nodig had en dat hij het prettig vindt andere mensen te helpen. De ander schreef dat hij van dichtbij meemaakt dat de zorg dringend ondersteuning nodig heeft, zijn vrouw werkt in de zorg. Hij schreef dat hij slecht tegen niks doen kan en dat hij graag een steentje bijdraagt waar dat nodig is.
En zo volgden deze twee medewerkers van Flint een week lang de onlinecursus Nationale Zorg Klas: Extra handen in de zorg. Maandenlang ondersteunden ze personeel in verzorgingstehuizen.
Als Flint hebben we daar graag aan meegewerkt en zo konden wij ook bijdragen aan de gevraagde steun. De medewerkers vertelden dat ze het werk met veel plezier hebben uitgevoerd. Een van de twee werkt nog steeds als vrijwilliger in een verpleeghuis voor ouderen met dementie in Voorthuizen: ‘We maken een praatje, ik zorg dat de tafel gedekt is, doe een spelletje in de huiskamer, breng bewoners naar afspraken, ga met ze wandelen in de buurt, wat ze maar willen. Erg leuk om te doen, heel dankbaar werk, en ook erg interessant om eens in een hele andere organisatie te kijken hoe het werk daar georganiseerd is.’
Het theaterleven komt weer op gang
Inmiddels zijn de versoepelingen ingetreden en is het theaterleven weer langzaam op gang gekomen. We hebben meegedaan aan een pilot ‘testen voor toegang’. Daardoor konden we als test bezoekers verwelkomen die getest waren voor toegang in Flint. We konden gedurende de test zo’n 180 personen per voorstelling in ons theater kwijt. In de St. Aegtenkapel is dat veertig bezoekers. Dat betekent dat vrijwilligers weer aan de slag kunnen om artiesten te ontvangen en dat bezoekers blij zijn weer naar het theater te kunnen.
Warm welkom
De reacties zijn hartverwarmend. We hadden de dansvoorstelling van ISH Dance Collective (‘ISH is alles maar niet wat je denkt’), die 2 maal uitgevoerd werd op dezelfde avond, om 19.00 uur en 21.15 uur. Na de eerste voorstelling haastte een bezoeker zich naar de kassa om direct nog een kaartje te kopen voor de voorstelling van 21.15 uur.
Dat is voor haar puur genieten, maar dat is het voor ons ook. De mensen hebben het theater gemist en wij hebben de mensen gemist. Zoals de vrijwilligers hun vaste bezigheid hebben gemist en ik de vrijwilligers. We zijn blij elkaar weer te zien. En samen kijken we reikhalzend uit naar het moment dat alles weer kan in ons mooie theater.