Blog: hoe maak je een congres duurzamer?

Duurzaam en groen ondernemen wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Maar hoe combineer je duurzaamheid met comfort en kwaliteit? Speciaal voor jou als lezer hebben wij hieronder een aantal tips om je congres duurzaam te maken.

1. Kies voor een duurzame locatie

Bij het organiseren van een congres is het kiezen van de juiste locatie één van de belangrijkste dingen op jouw to do lijst. Een locatie maakt of breekt jouw congres. Kies voor een Green Key locatie. Locaties met een Green Key keurmerk
helpen mee om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Een Green Key locatie gaat altijd zuinig om met energie en water. Denk hierbij aan het gebruik van ledlampen, lichtsensoren en timers voor airconditioning en verwarming. Er wordt niet meer gewassen dan nodig is en er worden milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt. Ook worden er doordachte keuzes met betrekking tot voeding gemaakt. Het doel hiervan is het comfort gevoel van de gasten bevorderen, en uiteraard ook de status van natuur en milieu.

2. Serveer duurzaam eten en drinken tijden een congres

Vaak zijn duurzaam geproduceerde producten niet alleen beter voor het milieu, maar ook veel verser en smaakvoller. Het is belangrijk dat je zo goed mogelijk in beeld hebt hoeveel gasten er aanwezig zijn tijdens jouw congres en dat je dit zo goed mogelijk met de locatie afstemt. Zo kan er zo bewust mogelijk worden ingekocht en voorkom je voedselverspilling. Maak zoveel mogelijk gebruik van seizoensproducten en koop waar mogelijk in bij lokale bedrijven. Zo wordt er ook enorm bespaard op transport. Tip; bied je gasten tijdens het congres ook het een en ander aan! De productie en consumptie van vlees levert meer milieubelasting op dan de productie van groenten.

3. Stop het printen op papier

Een van de beste manieren om je congres duurzamer te maken, is door te stoppen met het afdrukken van documenten op papier. Print bijvoorbeeld geen flyers, tickets en kaarten, maar zorg ervoor dat alle informatie digitaal aanwezig is. Als bij de ingang het ticket op de telefoon gescand kan worden scheelt dit enorm veel papier. Dit is niet alleen positief voor het milieu maar ook voor het budget.

4. Hergebruik plastic zoveel mogelijk

Zoals je weet komen bij de productie van plastic schadelijke stoffen vrij. Bespaar daarom tijdens jouw congres op plastic. Stimuleer de bezoeker om zijn of haar flesje te hergebruiken. Plaats watertappunten op verschillende plekken, zodat het de bezoeker makkelijk wordt gemaakt. En heb je toch plastic afval? Plaats grote prullenbakken die gemakkelijk te vinden zijn, zodat het afval wordt gescheiden.

5. Maak gebruik van groene energie

De meeste grote congressen verbruiken veel stroom. Hierbij valt te denken aan geluids- en lichtsystemen, koelingen of de verwarming. Vergroen je energieverbruik door op te letten of een locatie bijvoorbeeld netstroom gebruikt en of er ledverlichting en klimaatbeheersing aanwezig is. Zo voorkom je dat er onnodige energie wordt verspild.

Wat doen we binnen Flint aan duurzaamheid?

Flint is voor een groot deel overgestapt op ledverlichting. Op ieder toilet vind je een sticker met daarop Kleine boodschap, Kleine knop. Dit bespaart al gauw 2 liter water per keer. Door het hele pand hebben we klimaatbeheersysteem waardoor we veel energie besparen, en er is overal dubbelglas en spuimuurisolatie. We werken in de keuken met streekproducten van lokale leveranciers.

Binnen Flint verzamelen we onze koffieprut en groente- en fruitafval voor de Stadswormerij. Dit wordt twee keer per week opgehaald en verwerkt tot compost. Een duurzaam en groen initiatief! Check de video voor meer informatie! https://bit.ly/2ShI5qF

Duurzaamheid gaat niet alleen over het milieu, maar ook over maatschappelijke betrokkenheid. Flint werkt op dit moment samen met de Voedselbank en met Stichting Vier het Leven. We bieden hen een aantal plaatsen kosteloos aan. Zo kunnen zij genieten van een mooie voorstelling en een avondje uit in ons prachtige theater.

Kom langs!

Benieuwd of wij de juiste locatie zijn voor uw congres of zakelijke bijeenkomst? Kom dan eens langs voor een vrijblijvende rondleiding en zie de mogelijkheden met eigen ogen. Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij binnen 1-2 werkdagen contact met u op.

Sfeerbeelden diner Oogfonds Afaszaal in Flint theater Amersfoort

Bekijk de online brochure

Lees meer

Het perfecte podium voor iedere zakelijke bijeenkomst