Blog van Harold: Blijf Dromen!

16 februari 2021

De gemeente Amersfoort wil een visie op podiumkunsten ontwikkelen op lange termijn.  De directies van de culturele basisinstellingen zijn gevraagd hun dromen en nachtmerries te benoemen tot 2050. Ik houd meer van dromen dan van nachtmerries, dus die laatste sla ik met plezier over. Ik wil graag dromen over de podiumkunsten in Amersfoort in 2050.

Amersfoort in 2050
Basis van mijn droom is de wens om onze stad te laten stijgen op de jaarlijkse cultuurladder, uitgebracht door de Atlas voor Gemeenten. Daarop nemen we nu de 26e plaats in. Terwijl Amersfoort de dertiende stad van Nederland is in grootte. Op plaats 13 staat nu Tilburg, het is mijn droom die plaats te bereiken, door o.a. meer te programmeren in Amersfoort.

Wat hebben we daarvoor nodig?
In ieder geval meer speeldagen per zaal. Fluor en De Lieve Vrouw zitten al aan hun plafond wat het aantal voorstellingen betreft. Flint vult de dagen waarop er geen voorstellingen zijn, met commerciële evenementen en congressen. Daarmee verdient het theater geld en is er minder subsidie nodig. Om dat beleid voort te zetten heeft ook Flint meer ruimte nodig.

Even terug naar dromen
Amersfoort bouwt een nieuw stadhuis. Wat gebeurt er met het huidige pand van het stadsbestuur aan de Molenstraat? Kunnen we daar geen Podium 033! van maken? Een plek waarin zowel Flint, De Lieve Vrouw en Fluor een thuis vinden? Een plek waar de drie podia samensmelten en waaraan een concertzaal wordt toegevoegd. Het is toch niet te geloven dat we in Amersfoort al jaren het beste jeugdorkest van Nederland hebben, maar dat we die jonge talenten geen goede speelplek kunnen bieden?

Huis van de Stad
Ooit droomden Flint, Fluor en Scholen in de Kunst van een Huis van de Stad. Op dat idee ben ik verdergegaan. Ik droom dat Flint, De Lieve Vrouw en Fluor gezamenlijk optrekken. Dat biedt veel kansen en daarmee kunnen we tegelijkertijd kosten besparen. Samen programmeren, samen een technische en marketingafdeling, samen een gezamenlijke foyer met wekelijks een open podium. En alles op een plek, die uitstekend bereikbaar is met het openbaar vervoer, dicht bij het treinstation.

Dromend van Podium 033!
Ik zie een mooi buitenpodium aan het stadhuis in het Annie Brouwerplantsoen. Artiesten kunnen daar gebruik maken van alle faciliteiten binnen. Het prachtige plantsoen als sfeervol en goed gefaciliteerd evenemententerrein, met een directe verbinding met Eemplein en Eemhuis.

Dromend van Podium 033! zie ik de grote kelders omgetoverd tot  een creatieve broedplaats voor jong talent. Met goed geoutilleerde oefenruimten voor bands, met kleurrijke ateliers voor beeldend kunstenaars. Ruimten voor nieuwe projecten en mooie initiatieven.

Podium 033! met een levendig debatcentrum in de huidige raadszaal
Ik zie het helemaal voor me, een verzamelplaats als De Balie in Amsterdam. Een plek waar we programma’s en series rond de actualiteit van kunst, cultuur en politiek kunnen brengen en maatschappelijke ontwikkelingen kunnen bespreken. Een centrum van debat en dialoog, waar we met elkaar in gesprek kunnen blijven, zeker in moeilijke tijden als nu met het virus.

Ik blijf dromen
Dromen van Amersfoort op plaats 13 op de nationale cultuurladder. In 2050 heeft Amersfoort zo’n 180.000 inwoners en bedienen we een regio van 500.000 mensen. Dan moet je groots dromen. Dan droom je Podium 033!

Het perfecte podium voor iedere zakelijke bijeenkomst