Blog van Harold: cultuur is van onschatbare waarde

25 maart 2021

Droom
Mijn droom uit mijn vorige blog heeft veel losgemaakt. De blog is goed gelezen en ik heb heel veel positieve reacties ontvangen. Mijn droom een nieuwe theaterlocatie te maken op de plaats van het oude stadshuis was bedoeld om een proces in gang te zetten en dat is gelukt. Nu dromen dat dit proces uiteindelijk wordt omgezet in een goed plan! Ook al weet ik dat dergelijke plannen een levensduur hebben van soms tien jaar. Reacties kunt u overigens ook naar mijn eigen mailadres sturen: harold.warmelink@flint.nl

Dragers
Ik kreeg veel reacties van bedrijven, die de waarde van cultuur voor de stad zien en onderschrijven. Veel ondernemers steunen Flint ook daadwerkelijk. Wij noemen deze bedrijven Dragers, omdat ze een bijdrage leveren aan het versterken en behoud van het culturele klimaat in onze stad en regio.

Ander concept
In 2011, aan het einde van de financiële crisis, was het voor Flint lastig om sponsoren te vinden. Bedrijven voelden natuurlijk ook de gevolgen van de crisis en zaten vaak zonder geld. Daarom bedacht ik een ander concept. Ik onderzocht eerst op welke manier andere theaters in het land op een creatieve manier aan extra financiën kwamen. Ik ontdekte dat sponsoren van elke duizend ingebrachte euro’s vaak achthonderd of meer terugkregen via kaartjes voor voorstellingen, zaalruimte etc. Ik noem dat geen sponsoren, dat zijn meer goede klanten!

Uitgangspunt
Mijn uitgangspunt is het bijdragen aan het culturele klimaat met als doel bijzondere voorstellingen naar Amersfoort te halen of lokale producties mogelijk te maken, die je elders niet ziet. Voorstellingen in het genre ‘bijzonder’. Daarvoor moet je sparen en daarvoor heb je Dragers nodig. Van elke euro, die onze Dragers schenken gaat 75 eurocent rechtstreeks naar de programmering. De overige 25 cent kunnen ze besteden in Flint. Aan kaartjes voor voorstellingen, eten in ons restaurant TREK theaterkeuken & café, voor congressen of evenementen. Zo wordt de steun van onze Dragers volledig besteed in Flint.

Succes!
We kregen het voor elkaar om in korte tijd 67 bedrijven aan ons te binden. 67 Dragers die ons ondersteunen. Ook in deze moeilijke tijd blijven ze gemotiveerd en vastberaden om het culturele klimaat te behouden en waar mogelijk te versterken. Dat vind ik fantastisch en heel bijzonder. Net zoals de donaties, die we mogen ontvangen van particulieren, onze Vrienden!

Bedrijven zijn ons trouw
Journalist Marco Willemse schreef daarover in de Amersfoortse Courant. In zijn artikel ‘Bedrijfsleven laat Flint in zware tijd niet in de steek’ komen verschillende Dragers aan het woord. Arie Lengkeek van MTH in Hoevelaken: ‘Het brengen van maatschappelijke voorspoed en persoonlijk geluk is één van onze credo’s. Dan kom je uit bij cultuurbrengers.’ Entrepreneur René van der Borch tot Verwolde in hetzelfde artikel: ‘Al zou Flint nog een jaar dicht blijven, op mijn bijdrage kan het theater rekenen. Er is veel te veel wegbezuinigd op het vlak van cultuur, we moeten koesteren wat er nog is.’ Rabobank-directievoorzitter Denise Notenboom: ‘Corona is dramatisch voor de culturele sector en reden te meer om elkaar in deze tijd te blijven opzoeken.’

Nieuwe Dragers
Wat mij opvalt is dat er in deze barre tijden zelfs nieuwe Dragers bijkomen. Zelfs nu wij al enkele maanden geen tegenprestatie kunnen leveren. Zo’n nieuwe Drager is bijvoorbeeld het nieuwe netwerkbedrijf Content Amersfoort. Zij propageren: doe je zaken met bedrijven, doe dat dan met bedrijven uit de stad!  Andere bijzondere nieuwe Dragers zijn Depo-dog, Grappige Zaken en DuurzaamNL. Zij zijn alle Drager geworden op het moment dat we gesloten zijn vanwege de Lock down.

Cultuur verbindt
We hebben nu zeventig Dragers, ons streven is het aantal van honderd te halen. De waarde van cultuur voor de stad is onmiskenbaar. Cultuur verbindt, ontroert, inspireert, wrijft, irriteert soms. Juist in deze tijd hebben we de emotie van cultuur hard nodig. Op de website van Kennisland schrijft opiniemaker Marcel van Oosterwijk daar indringend over. Volgens hem vervult cultuur een vaak onzichtbare sleutelrol in onze maatschappij. Het is een van de bouwstenen van de ontwikkelingen op economisch, sociaal en politiek niveau. Cultuur heeft volgens hem een belangrijke onderzoekende en ontwerpende functie in het vernieuwen en versterken van de maatschappij.

Helpen dragen
Ik ben het daar helemaal mee eens. En gelukkig onze Dragers ook. Met hen snak ik ernaar om weer naar voorstellingen te gaan. Ellen ten Damme was de laatste artiest die voor de lockdown in Flint optrad, op 11 maart van het vorige jaar. Op 9 september keerde ze terug, toen het weer mocht in de anderhalve meter samenleving. In onze zaal van achthonderd stoelen mochten 185 mensen komen. Ik vreesde even dat er niet genoeg belangstelling was, maar drie dagen voor het optreden waren we uitverkocht. De bezoekers waren zo blij, ze vertelden massaal dat ze het theater zo hadden gemist. Even weg uit de misère die het nare virus elke dag weer met zich meebrengt.

Heeft u interesse om ook te helpen dragen? Ik neem graag contact met u op. Stuur een kort bericht naar harold.warmelink@flint.nl

Het perfecte podium voor iedere zakelijke bijeenkomst