Blog van Harold: het bierverhaal van Flint

Dat Amersfoort vanouds een bierstad is, is bekend. Al in stukken uit 1323 blijkt dat er in Amersfoort bier wordt gebrouwen en gedronken. Karel de Vijfde verleende Amersfoort zelfs een soort plaatselijke monopolie door in een straal van twee kilometer om de stad het brouwen van bier te verbieden. De laatste grote brouwerij was de Phoenix Brouwerij aan het Smallepad.

In de veertiende en vijftiende eeuw telde Amersfoort zo’n 85 brouwerijen. Er werd jaarlijks wel 100.000 liter bier gebrouwen. Maar het was in die tijd ook gezonder om bier te drinken dan water! Het water in de Amersfoortse grachten was wel uitstekend geschikt om bier van te brouwen.

Bekende Amersfoortse bierbrouwerijen

De brouwerijen kenden in het verleden mooie en ook bekende namen zoals Het Paardje, De Kroon, De Posthoorn, De Lelie, De Pijpkan, Het Klaverblad en De Eenhoorn. De bekendste brouwerijen nu zijn De Drie Ringen en Rock City Beer.

Flint bieren

Ook Flint heeft een bierverhaal. In Flint worden de verhalen verteld op het podium in elke denkbare vorm. Het bierverhaal is echter niet bij iedereen bekend. In 1994 onderging het theater een grote verbouwing. Speciaal voor Flint brouwde De Drie Ringen een bier om het hoogste punt van de verbouwing te vieren: Nokkenbier.
Het duurde meer dan twintig jaar voordat het tweede biertje het daglicht zag. Ter gelegenheid van het veertigjarige bestaan van Flint brouwde Eric’s Beer Craft (EBC), toen nog gevestigd in Het Lokaal in Amersfoort, een zwaar biertje: Plankenkoorts, een heerlijke tripel. Uitstekend geschikt om even rustig voor te gaan zitten.

Inmiddels zitten we weer in een bijzonder moment van de geschiedenis van Flint. We gingen van een complete lockdown naar een gedeeltelijke opening en weer terug. Onvoorstelbaar… heb je een prachtig theater, moet je sluiten. Onze horecamanager Robert Hendriks greep de gedeeltelijke heropening aan om een klein feestje te vieren met een nieuw biertje! Om te benadrukken dat we extra blij en dankbaar zijn dat we weer open mochten.

Een gloednieuw Flint biertje!

Deze keer hebben we samengewerkt met de mannen van Rock City Brewing, liefhebbers van Amersfoorts speciaalbier aan de Mijnbouwweg. De laatste jaren hebben zij flink aan de weg getimmerd. In augustus is er voor ons gebrouwen en sinds eind september schenken wij het speciaal voor Flint gebrouwen Toneelmeester. Een fris blond bier met een toegankelijke smaak. Heel bijzonder. Misschien is toegankelijk ook precies wat we nu als Flint willen uitstralen.

Let ook goed op het prachtige etiket in art deco stijl, een creatie van DoorenDoor Ontwerp. In het etiket zijn verschillende verwijzingen naar het theater verwerkt.

Toneelmeester is zolang de voorraad strekt exclusief te verkrijgen in Flint. Ik vind het een geweldig initiatief van onze zeer betrokken horecamanager. Toneelmeester voegt weer een hoofdstuk toe aan ons bierverhaal. Nokkenbier, Plankenkoorts, Toneelmeester. Wat mij betreft nog lang niet het laatste hoofdstuk. Zodra het weer kan drink ik graag een Toneelmeester met u!

 

Proost!

Het perfecte podium voor iedere zakelijke bijeenkomst