Blog van Harold: Passie (1)
20 april 2021
Passie (1)
Livestream van de Passie
Tijdens het Paasweekeinde beleefden we de livestream van De Passie op twee locaties: in livemuziekcafé Miles en in Flint. Na vijf theateredities was het voor het eerst dat het muziekspektakel live online werd gespeeld. De Passie was gratis te zien, een donatie achteraf was welkom. Op Goede Vrijdag 2 april was de uitvoering, op zondag eerste paasdag de herhaling.
Het begon met een grap
De Passie is een fantastische Amersfoortse productie. Geboren uit een grap in Miles en geworden tot een professioneel theaterstuk, dat vanuit Flint gaat toeren door het land. Die ontstaansgeschiedenis is een boeiende. Teun van Essen, de enthousiaste horecaexploitant, dirigent en arrangeur, dronk een glas met vrienden in zijn muziekcafé Miles. Zijn vrienden waren popmuzikanten, Teun fervent liefhebber van musicals. Tijdens de vrijdagmiddagborrel bleek dat ze allen liefhebber waren van de muziek van de musical Jesus Christ Superstar van Britse componist Andrew Lloyd Webber (1948).
Uitvoering in de AFASzaal
Dat was ruim tien jaar geleden in 2010. De vrienden besloten als grap samen een avond liedjes uit de musical te gaan spelen in Miles en noemden hun productie Jesus Miles Superstar. Kleinschalig, maar hartstikke leuk. In 2011 volgde de reprise. Een jaar later gingen Teun van Essen en artistiek leider van Flint, Ank Marx, in gesprek over een uitvoering in de Stadszaal, nu de AFASzaal. Omdat er strijkers bij kwamen werd musicus Carel den Hertog erbij gevraagd.
Eén verhaal
Ank vroeg zich af of Carel het niet vreemd vond om de ene keer de Matthäus Passion van Johann Sebastiaan Bach (1685-1750) te spelen en nu ineens een musical…
Carel vond dat juist boeiend, vond beiden tof. In dat gesprek ontstond het idee beide muziekproducties te combineren tot één verhaal van loyaliteit, veerkracht en hoop. Volgens Teun was het vloeken in de kerk en zeker niet iets dat iedereen direct zou zien zitten. Maar het trio pakte door.
De première
In 2014 vond de première plaats van wat nu De Passie heet. Uitgevoerd door een groot koor, een orkest en verschillende popmuzikanten. Zo werd het grapje een goed uitgevoerde productie met een goed doordacht plan erachter. Met steeds meer aandacht voor kwaliteit. Na uitvoeringen in de AFASzaal in 2015, 2016 en 2018 volgde in 2019 de uitvoering in de theaterzaal. Het verhaal werd verteld door een acteur. En zo werd de muziekproductie meer een theatervoorstelling.
Onlineversie
Vorig jaar was het de bedoeling om De Passie niet alleen in Flint te spelen, maar ook in theater Orpheus in Apeldoorn, waar de Amersfoortse Mirjam Barendregt inmiddels directeur is. Corona zette een dikke, zwarte streep door dat plan. Het plan werd geboren om dit jaar een onlineversie van De Passie te maken vanuit de Rabobanktheaterzaal van Flint en muziekcafé Miles.
En daarmee is het verhaal nog niet af. Als de samenleving weer terugkeert naar normaal is het plan om volgend jaar met De Passie een theatertour door Nederland te maken. Repetities, try-out en première in Flint, een tour door theaters (waaronder Orpheus) en vervolgens als Dernière, het slotstuk, weer in Flint.
Mooiste cross-over
De Passie is een artistieke samensmelting van twee meesterwerken en een prachtig voorbeeld wat je met gedeelde passie van twee Amersfoortse podia kan bereiken. Flint zoekt actief naar nieuwe culturele initiatieven en samenwerkingsverbanden. De Passie is voor mij de mooiste cross-over die in mijn tien jaar Flint is bereikt. Geboren uit passie voor cultuur en voor de stad. Wij willen meer van deze cross-overs. Inmiddels is De Passie, waaraan voor altijd de naam van Ank Marx verbonden blijft, uitgegroeid tot iets heel moois. Maar ik ben ervan overtuigd dat De Passie nog niet op zijn hoogtepunt is.