Blog van Harold: Per Expressie

Amersfoortse creatievelingen leven zich uit bij Stichting Per Expressie

“De enthousiaste leden van Per Expressie kwamen naar mij met de vraag of zij hun twintigjarig jubileum in Flint konden vieren. Sterker nog, ze vroegen of zij voor een dag Flint mochten overnemen. Mijn eerste reactie was: ‘Natuurlijk, leef je uit!’”

Ontstaan in Amersfoort

“Stichting Per Expressie geeft podium aan álle jonge Amersfoortse creatievelingen. Wat mij betreft een noodzakelijke stichting voor onze stad. Het was een uitgesteld jubileum vanwege de pandemie. Per Expressie werd in 2001 opgericht in Amersfoort. Dat de creatieve geesten hier kwamen voor hun jubileum is geen toeval. Flint stond aan de wieg van het gezelschap. In een interview voor Nieuwsplein33 vertelt oprichter Ide Koffeman – nu directeur concert organisator MOJO – over het ontstaan van Per Expressie.

“Ik kende veel mensen in Amersfoort die iets vets deden. Het leek me mooi als al die mensen één keer bij elkaar zouden komen om hun creativiteit te tonen.” Met een visie en een missie op een velletje papier is hij rondgegaan in de kroegen en verzamelde zo honderd e-mailadressen van geïnteresseerden. “Toen moest ik het ook wel doen, want ik had dat eenmaal gezegd. Ik had eigenlijk geen idee hoe ik het moest aanpakken. Maar met wat advies over een rechtsvorm zaten we ineens bij de directeur van Flint. We wilden zijn tent huren en met wat geld van de gemeente zijn we toen aan de slag gegaan.”

Broedplaats voor talent

“Per Expressie is een broedplaats voor ontluikend talent. Amersfoorters tussen de vijftien en 35 leven zich uit en maken hun creatieve dromen waar. De oprichters van het Kultlab (onder meer Lepeltje, Lepeltje en Into the Woods) zijn bijvoorbeeld ook schatplichtig aan Per Expressie. De website van Per Expressie geeft nog enkele voorbeelden: Jett Rebel, Jip Piet, Elias Mazian, Ginger, Willem Wits en Three Little Clouds gingen je al voor!” 

In Nieuwpslein33 vertelt Koffeman wat Per Expressie zo speciaal maakt: “Het feit dat PE nog steeds bestaat en zo functioneert is iets bijzonders in Nederland. Het komt niet voort uit jongerenwerk of vanuit de gemeente. Het is autonoom en wordt alleen financieel ondersteund door de gemeente.’

“Huidige voorzitter Leonie Leeuwenberg vult aan: ‘We zijn er voor mensen die vette shit willen doen, maar niet zo goed weten hoe. Vaak zijn onze leden, wij noemen ze Kroewers, tussen de 20 en 25 jaar. Ze komen met een idee en kunnen daarmee aan de slag. Ze hoeven dan niet eerst langs de gemeente om geld of een plek te regelen, hier kan het gewoon. Of iemand komt hier met pure daadkracht of ze willen iets leren. Bij ons kunnen ze meelopen, meedoen of kijken wat er gebeurt en voor ze het weten organiseren ze met ons een feest in Flint.”

Kippenvel bij Gimmie gimmie gimmie

“Op 7 oktober was Flint dus voor een dag van Per Expressie. De jonge theatermakers, muzikanten en beeldend kunstenaars vulden Flint met hun creaties en het zag er werkelijk fantastisch uit. Overal klonk muziek en hingen kunstwerken. In het midden van de AFASzaal stond een DJ-booth. De aankleding was fantasisch. Ik heb genoten van zoveel kwaliteit en kreeg kippenvel toen ik een ouderwets punkband ‘Gimmie gimmie gimmie (a man after midnight)’ van ABBA hoorde spelen…”

Jamsessie

“In restaurant Trek was een speciaal podium gebouwd voor de jamsessie. Daarop begon een toetsenist te spelen. Telkens vroeg hij een andere muzikant hem te komen bijstaan. Een gitarist, een bassist, een zanger en ga zo maar door. Het deed mij denken aan het fabelachtige Tubular Bells van Mike Oldfield. (Hoewel dit muziekstuk van 1973 iets ouder is…). De sessie mondde uit in een enthousiaste partij jammen in Trek. Er werd heerlijk geïmproviseerd.”

Verantwoordelijk om talent de ruimte te geven

“Ik word heel vrolijk als ik de jongeren zo bezig zie. Telkens realiseer ik mij weer dat wij als culturele basisinstellingen in Amersfoort deze broedplaats moeten koesteren. We moeten deze jongerenclub helpen zich telkens weer te ontwikkelen. Het is onze verantwoordelijkheid de jongeren te ondersteunen en hun talent de ruimte te geven, bij alles wat we doen…”

“Dus toen Per Expressie vroeg of ze een dag Flint mochten overnemen, hoefde ik niet lang na te denken. ‘Leef je uit!’”

Kijk voor meer informatie eens op de website van de club. Dan lees je over de Kabine, de Bandbunker, de Live en Control Room, over alles wat je kan helpen om als maker een stapje verder te komen: ‘Bij Per Expressie draait het om het talent te laten bloeien, en dat delen we graag met de hele stad.’

Het perfecte podium voor iedere zakelijke bijeenkomst