hero image

De Lieve Flint

Muziektheater

Young Adult

De plantage van onze voorouders (14+)

Orkater

“Wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien.”

Locatie

Rabobank Theaterzaal

Pauze

geen pauze
  • 1e Rang + € 27,00
  • 1e Rang € 24,50
  • 2e Rang € 22,50
  • 3e Rang € 20,00
  • 4e rang (beperkt zicht) € 10,00
Archief
Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

Garderobe en een drankje tijdens de pauze of na de voorstelling (indien er geen pauze is) zijn inbegrepen in de toegangsprijs.
  • Keti Koti Tafel € 5,00

“wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien” 

Peggy zoekt ze al heel lang; de namen en verhalen van haar voorouders. Door eeuwen van kolonialisme en slavernij zijn ze uitgewist. Of ze de namen ooit zal vinden is ongewis. Maartje bezit een uitgebreide stamboom met naam, toenaam en portretten. Haar voorouders hadden een aandeel in een plantage, maar tot nu toe was dit in haar familie geen onderwerp van gesprek.  

In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na ‘beëindiging’ van de slavernij, kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva -en hun familieleden- om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid.  

Hun ontmoeting is het begin van een zoektocht waarin ze elkaar spiegelen, confronteren en bevragen. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. Steeds meer wordt duidelijk hoe de historische ongelijkheid tussen de vrouwen doorwerkt in het heden.  

De actrices, Manoushka en Malou vertolken alle personages en perspectieven, maar ook zij kunnen uiteindelijk niet anders dan zichzelf blootgeven en zich uitspreken naar elkaar. 

De live muziek, die zowel uitbundig als introvert is, maakt het verleden voelbaar, verklankt verhalen waar nog geen woorden voor zijn en klinkt als het gesprek stilvalt. 

De voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige en veelgeprezen podcast De plantage van onze voorouders van Maartje Duin en Peggy Bouva.
Beluister de podcast hier.

Keti Koti Tafel

In Flint bieden Orkater en Stichting Keti Koti Tafel vijftig mensen de kans om deel te nemen aan een theaterversie van de Keti Koti Tafel, voorafgaand aan de voorstelling De plantage van onze voorouders. Ervaar zelf hoe een persoonlijke uitwisseling tussen zwarte mensen en witte mensen, je tot betekenisvolle inzichten laat komen over de sporen van het slavernijverleden en hoe dit in het heden nog wordt gevoeld. Een gesprek met kleine hapjes en eeuwenoude liederen en rituelen, die ook in de voorstelling een belangrijke rol spelen. Meer informatie en kaarten.

logo amersfoort ontketent

Credits

SPEL
Malou Gorter en Manoushka Zeegelaar Breeveld
REGIE
Geert Lageveen
TEKST
Bodil de la Parra
MUZIEK
Shauntell Baumgard en Yariv Vroom

Recensies

De Volkskrant
'De plantage van onze voorouders' is een persoonlijk-historisch document én een scherp tijdgeestportret ⭐⭐⭐⭐
Trouw
Geslaagde podcastserie 'Plantage van onze voorouders' is nu ook een geslaagde voorstelling ⭐⭐⭐⭐

Flint tipt

Dé locatie voor theater, evenementen en congressen in Amersfoort en omgeving