Blog van Harold: Festival September me: klassieke muziek op geheel nieuwe wijze

Niet voor niets is het festival September Me vernoemd naar het beeldschone lied Lente me van Toon Hermans. Traditiegetrouw klinkt dit nummer als startschot op het festival, dat dit jaar met het thema Nieuwe wegen zichzelf overtreft. Dit is het festival waar je moet zijn als je op een geheel nieuwe wijze al je zintuigen wilt prikkelen met (klassieke) muziek.

Multidisciplinair festival met klassieke muziek als roots
Flint, September Me en Ragazze Quartet (artistiek leider) slaan de handen voor de zevende keer ineen om Amersfoort van 21 t/m 24 september muzikaal tot leven te wekken. Dit van oorsprong klassieke kamermuziekfestival is uitgegroeid tot een multidisciplinair festival met klassieke muziek als roots. Concerten, theater, video en technologie zijn op verschillende plekken in de stad te bewonderen, waarin Flint het muzikale en sfeervolle festivalhart vormt.

Internationale top reist af naar Amersfoort
Dit jaar is Kinan Azmeh Artist in Focus. Misschien heb je nog niet eerder van hem gehoord. Maar geloof mij: het is een hele eer dat deze klarinettist uit de internationale top vanuit New York naar Amersfoort komt. Kinan is van oorsprong Syrisch en weet als geen ander de oosterse en westerse wereld aan elkaar te verbinden. Het hele weekend klinken tijdens verschillende programma’s zijn genre-overschrijdende composities.

Nieuwe wegen in al zijn vormen
Kinan draagt voor een belangrijk deel bij aan het thema Nieuwe wegen. Het festival raakt ook vragen als ‘hoe verhouden we ons tot digitale en technologische ontwikkelingen?’ En ‘maakt dat evolutie voor nieuwe inspiratie altijd goed is om te breken met wat is?’ Op September me beleef je de nieuwste technologische hoogstandjes, vernieuwende concertervaringen, mislukte uitvindingen en krijg je een blik op de evolutie van het muzikale instrumentarium. Nieuwe wegen in al zijn vormen dus.

Nieuwkomers meer dan welkom
Natuurlijk hoop ik dat ik je met deze blog inspireer om naar het festival te komen. Daarnaast vind ik het ook heel belangrijk om nieuwkomers in onze stad kennis te laten maken met deze vorm van (klassieke) muziek. Daarom gaan we langs taalscholen om asielzoekers en statushouders uit te nodigen en zich welkom te laten voelen de voorstellingen te bekijken.

Als je nóg niet overtuigd bent
Ben je enthousiast en van de partij? Of helpt het nog als ik schrijf dat Slagwerk Den Haag iconische composities ten gehore brengt (Loading Dock Live), er een muzikale reis is met harp, visuals en een robotorkest (REMY and the Analoque Robot Orchestra) of er een muziektheatervoorstelling is die een verhaal vertelt over opgroeien, de weg naar bewustwording, het afzetten ertegen en uiteindelijk je eigen stem vinden (Dochter).
Nu kan het niet meer anders: tot in september!

September Me
September Me is het muziekfestival van 21 – 24 september) voor ontdekkers en verdwalers, waarbij Amersfoort zich vormt tot hét centrum van de (klassieke) muziek. Bekijk hier alle concerten van het festival in ons aanbod.

Dé locatie voor theater, evenementen en congressen in Amersfoort en omgeving