Blog: een avond met de pocketversie van Jevgeni Onegin door de Nederlandse Reisopera

Door Teamleider Marketing Marcel van Zijl, die op 23 november 2023 naar het Stadstheater Zoetermeer toog om de voorstelling te bekijken. 

In de jaren ’90 was ik werkzaam in de wereld van operagezelschappen. Toen zag ik Jevgeni Onegin in zijn volledige bezetting door het Moessorgski Theater uit Sint Petersburg. Een paar jaar geleden zag ik de Opera van Tatarstan met dit werk. Beide opera’s werden groots opgevoerd, met groot orkest en veel artiesten op het toneel. Deze ervaringen verrijkten mijn begrip en waardering voor Tsjaikovski’s meesterwerk. Met deze achtergrond bezocht ik gisteren een bijzondere uitvoering van de Nederlandse Reisopera – een ‘pocketversie’ van deze opera. Deze compacte bewerking bood een fascinerende nieuwe kijk op het klassieke stuk.

Het eerste dat opviel waren de vocale prestaties, een glanspunt van de avond. De uitmuntende stemmen toonden diepe emotie en kracht, waardoor de essentie van Tsjaikovski’s muziek prachtig tot uiting kwam. Dit was een waar genot voor de liefhebbers van opera.

De mise en scène, hoewel eenvoudiger dan in grotere producties, had een eigen charme. Het gaf de voorstelling een intiem karakter dat goed paste bij het pocketformaat. De videoprojecties voegden een moderne en visueel stimulerende dimensie toe aan het geheel. Wel raad ik aan van te voren even het verhaal door te nemen. Vanwege het verkorte karakter mis je soms de logica in het verhaal.

Hoewel het kleine orkest aanvankelijk wat ongelijk klonk, vonden ze al snel hun harmonie, wat de muzikale beleving versterkte. De intieme setting maakte het mogelijk om elk detail van de partituur te waarderen, hoewel ik  echt de volheid van een groter orkest miste. Wel stapten de musici soms zelf uit het orkest om deel te nemen aan het verhaal, wat erg fijn was.

Het concept van een pocketopera is innovatief en brengt opera dichter bij een breed publiek. Het biedt een unieke kans om klassieke werken op een nieuwe manier te ervaren, zoals eerder bleek uit succesvolle uitvoeringen die ik zag, zoals een verkorte versie van Mozarts Requiem en een ‘Mini Mattheus‘, van andere ensembles overigens. Jevgeni Onegin in deze vorm is een interessante toevoeging aan dit repertoire.

Deze voorstelling is zeker de moeite waard voor operaliefhebbers, vooral vanwege de vocale prestaties. De regie, hoewel anders dan bij grootschalige producties, vond ik minder, maar het benadrukte de kracht van het zangtalent. Deze avond herinnert ons eraan dat kunst altijd in ontwikkeling is en dat elke nieuwe interpretatie zijn eigen waarde heeft. Zo blijft opera een levendige en evoluerende kunstvorm.

De Pocketopera Jevgeni Onjegin door het Nederlandse Reisopera is zaterdag 16 december 2023 te zien in Flint. Klik hier voor meer informatie en kaarten.

Dé locatie voor theater, evenementen en congressen in Amersfoort en omgeving