Blog van Harold: Verbreed Je Horizon

Verbreed Je Horizon

Wat doen veel mensen als ze kiezen naar welke voorstelling ze gaan in het nieuwe seizoen? Ze kiezen wat ze altijd kiezen. Bijvoorbeeld Cabaret. Ze weten wat ze krijgen, het is veilig en zonder risico.
Onze programmeur Cherany Emck roept op je horizon te verbreden. Dus niet te kiezen binnen je comfortzone, maar júist een keer voor iets totaal anders. Haar oproep volg ik komend seizoen in ieder geval op. 

Een verrijkend toevluchtsoord
Cherany: “Voor velen is het theater een toevluchtsoord, een plek om je te verliezen in een andere realiteit. Ik denk dat het nóg verrijkender is als theaterbezoekers hun horizon verbreden en voorstellingen bijwonen waar ze normaal gesproken niet naartoe zouden gaan. Dit zou in eerste instantie hun persoonlijke ervaring verrijken, maar ook bijdragen aan een levendiger en diverser cultureel landschap.”

Je blootstellen aan verschillende stijlen
Het bezoeken van uiteenlopende voorstellingen kan een diepere waardering voor de kunstvorm ontwikkelen. Elk genre, iedere regisseur en elk theatergezelschap brengt iets unieks naar het podium. Door je bloot te stellen aan verschillende stijlen, van avant-garde tot klassiek en van kleinkunst tot muziektheater, kun je nieuwe perspectieven ontdekken en je verdiepen in het theater.
Bovendien stimuleert diversiteit in je theaterkeuzes creativiteit en empathie. Het zien van verschillende verhalen en culturele achtergronden op het podium kan leiden tot een breder wereldbeeld en meer begrip van de ervaringen van anderen. Dit verrijkt niet alleen je theaterbeleving, maar ook je dagelijks leven. 

Uit de comfortzone
Ik ben zelf op zoek gegaan naar voorstellingen buiten mijn comfortzone, in verschillende genres. Zo kom ik in het genre waar ik gek op ben: muziek. Ik werd geprikkeld door de titel van de voorstelling van Iris Hond: Dust Awakened By Dawn. Ik ben benieuwd op welke manier deze voorstelliing mij gaat raken. Dat heb ik ook bij de toneelvoorstellingen die ik ga zien. Gaan zij mij verrassen? Als eerste ga ik EEN MAN EEN MAN. een vileine komedie van Kees Prins en Roel Bloemen, met Peter Heerschop en Peter Blok in de hoofdrollen. 

Mijn lijstje
Het meest kijk ik uit naar de dansvoorstellingen. Ik noem Club Guy & Roni met Faith. Negen dansers en vijf muzikanten uit Nederland en Marokko brengen een aangrijpende interculturele voorstelling. Maar ook The Ruggeds, met meeslepende muziek en dans.
Genres waar ik ook van houd zijncabaret en show. Ik ga graag naar aanstormend talent. De finalisten van het Amsterdams Kleinkunst festival, die dit seizoen in Icoontheater in Vathorst staan, geprogrammeerd door Flint.
Toppers als Hans Klok en The Ashton Brothers zorgen voor volle zalen, dat ga ik natuurlijk ook bewonderen. Ik ga mij daarnaast laten verrassen door Supergaande Live met Nesim, Qucee, Fraasie en Ta Joela die hun vertrouwde omgeving van het internet inruilen voor het toneel… Een andere is Jim & Bettina Samen. Voordat ze elkaar helemaal uit het oog verliezen, gaan ze samen het theater in. 

Steeds grotere liefhebber van klassiek
Ik ben niet opgegroeid met klassieke muziek, maar ik ben sinds mijn aantreden in Flint een steeds grotere liefhebber geworden. De Amersfoortse kamermusicus en zangeres Henriette Feith, heeft als gastprogrammeur invulling gegeven aan onze lunchconcerten (Broodje Klassiek). Het leuke is de samenwerking met het broodatelier tegenover de Sint Aegtenkapel waar je prachtig belegde broodjes kunt kopen en tijdens het concert kan en mag nuttigen. Uiteraard kan je ook gewoon brood van huis meenemen.  

Waar je mij in elk geval kan vinden is tijdens een van de lunchconcerten van pianiste Noëmi Schermann. Zij neemt je mee op een persoonlijke reis door de tijd met heel afwisselende composities, die voor haar op verschillende manieren van betekenis zijn.  

En als afsluiter: ik ga een horrorvoorstelling zien van Jakop Ahlbom (ik hou echt niet van horror!). Niemand zal kunnen zeggen dat ik naast mijn favoriete keuzes mijn horizon niet verbreed! 

Dé locatie voor theater, evenementen en congressen in Amersfoort en omgeving