20220125-JESIE-767.jpg

Dostojevski Kwartet

Koffieconcert in de serie 'Jong & Bevlogen'

Dit is een verplaatst concert uit seizoen 20-21. Bezoekers zijn per mail op de hoogte gebracht van de verplaatsing.

Een klein universum met 4 strijkers, waar oneindig veel gezegd wordt met muziek van Haydn, Pärt en Bartók.

Welkom in de mikrokosmos van het strijkkwartet! Een klein universum dat maar uit vier instrumenten bestaat, maar waar oneindig veel mogelijkheden zijn. Waar het onzegbare wordt gevoeld en het onzichtbare wordt gehoord. Waar verschillende belevingswerelden even versmelten. Elk stuk op dit programma is als een andere planeet, een eigen werkelijkheid waar telkens andere systemen en natuurwetten gelden. Via Haydn’s maatschappelijke constellaties van humor en consensus en Pärts ‘geheime tuin’, komt het Dostojevski Quartet uit bij Bartóks vierde strijkkwartet, een meesterlijk stuk waarin zowel het microscopische als het kosmische wordt verklankt.

Het Dostojevski Quartet
Het Dostojevski Quartet is een veelbelovend strijkkwartet dat wordt geprezen om haar energieke en bevlogen samenspel. In 2020 werd het strijkkwartetstipendium van het Kersjes Fonds aan hen toegekend. Het kwartet, bestaande uit Charlotte Basalo Vázquez (viool), Julia Kleinsmann (viool), Francesca Wiersma (altviool) en Emma Kroon (cello), werd in 2014 opgericht en speelde op concertpodia zoals het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen en het Muziekgebouw aan ’t IJ. Daarnaast werden de jonge musici van het Dostojevski Quartet regelmatig uitgenodigd op (inter)nationale festivals waaronder Musique à Flaine, Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, Festival de quatuors à cordes en Pays de Fayence en de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam. Het strijkkwartet was te gast bij radio- en televisie-uitzendingen zoals AvroTros Spiegelzaal en Podium Witteman.

Sinds 2016 is het Dostojevski Quartet verbonden aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA), waar zij worden begeleid door inspirerende docenten zoals Marc Danel, Eberhard Feltz en Luc-Marie Aguera. Met ingang van oktober 2021 studeert het kwartet aan de Mozarteum Universität in Salzburg bij Lukas Hagen en Rainer Schmidt, dit met ondersteuning van het Prins Bernard Cultuurfonds. Charlotte, Julia en Emma zijn bruikleners bij het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Concertserie Jong & Bevlogen
Als musicus moet je vlieguren maken. Niet alleen thuis op je zolderkamer om alle techniek onder de knie te krijgen, maar ook op een podium. Hoe voelt het om op een podium te staan, wat voor soort concentratie heb je nodig, hoe is de interactie met live publiek, hoe wil je je presenteren? Dit zijn allemaal aspecten die je niet alleen thuis kunt oefenen. Daar heb je een podium en publiek voor nodig. Vanuit de behoefte om jong talent en jonge professionals een podium te bieden is de concertserie Jong & Bevlogen ontstaan. Er zijn vijftien zondagochtend concerten te beluisteren in de prachtige Sint Aegtenkapel, variërend van zeer jonge strijkers in het ensemble Stringwise, een Spaans rietkwintet vol vuur tot een ontroerende korte tango opera. Deze concertserie is tot stand gekomen in samenwerking met onze gast-programmeur violiste Lonneke van Straalen van Pynarello. 

 

 

Klassieke muziek

Zie onze coronapagina voor de up-to-date coronamaatregelen om uw bezoek aan de Sint Aegtenkapel zo veilig mogelijk te laten verlopen. 

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling. Een pauzedrankje is inbegrepen in de toegangsprijs.

Het Parool

Van het Nederlandse Dostojevski Kwartet gaan we ongetwijfeld meer horen.

Het Parool

Van het Nederlandse Dostojevski Kwartet gaan we ongetwijfeld meer horen.

Programma

  1. Haydn – Strijkkwartet Op.20 No.6

  2. Pärt – Solfeggio voor strijkkwartet (1963/2008)

  3. Bartók – Strijkkwartet No.4 Sz.91

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!