Blog van Harold: Kindermuziekweek

Het is eigenlijk heel simpel: Hoe eerder kinderen kennis maken met muziek, hoe langer zij ervan kunnen genieten. Van 24 maart en met 2 april wordt de jaarlijkse Kindermuziekweek gehouden.

Muziek is voor ieder mens belangrijk. Nederland staat tijdens de Kindermuziekweek tien dagen lang in het teken van live muziek voor kinderen van nul tot en met twaalf jaar oud. Flint doet daar natuurlijk aan mee. Het is een mooi voorbeeld hoe we als Flint kinderen kunnen bereiken en kennis laten maken met theater.

Tijdens de Kindermuziekweek bruist het werkelijk van muziek. Want niet alleen theaters nemen deel aan dit evenement, maar ook scholen, bibliotheken, kinderdagverblijven en scholen. Op die manier komt bijna elk kind wel ergens een keer in aanraking met muziek en ervaart het de kracht ervan.

Niet voor niets zet onze koningin Maxima zich in voor meer muziekles op scholen in het Nederlandse en Caribisch gebied, waar in totaal 1,6 miljoen kinderen les krijgen op basisscholen. Zij ondertekende het zogenoemde Muziekakkoord en steunt daarmee de plannen om kinderen vroegtijdig in aanraking met muziek te laten komen.

De Kindermuziekweek ligt in het verlengde daarvan. Het thema dit jaar is ‘De wereld rond’. Er is een speciaal lied geschreven voor dit muziekfeest en dat heet ‘Iedereen verstaat muziek’. Het is geschreven door de mensen van 123Zing, de landelijke organisatie die leraren in basisonderwijs stimuleert en helpt bij het met veel plezier geven van interactieve muzieklessen aan de groepen 1 tot en met 8 in het basisonderwijs. Interactief, want de kinderen krijgen naast nieuwe liedjes en video’s, opdrachten en kunnen ook zelf muziek maken.

Ik ben een groot fan van de Kindermuziekweek. En als Flint haken we aan bij alles waarmee we ons theater kunnen openstellen voor kinderen en jongeren. In dit geval gaat het om muziek maken, luisteren en beleven. Muziek is zo belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het legt een basis voor onmisbare waarden in onze maatschappij. Kinderen krijgen sneller een sociale binding, worden creatief, luisteren naar elkaar en staan open voor verschillen, de kwaliteit van leven wordt door muziek positief beïnvloed. En een bijkomend groot voordeel van het idee om kinderen zo jong mogelijk kennis te laten maken met muziek is dat talenten ook in een vroeg stadium worden ontdekt.

Wat gebeurt er in Flint en de St. Aegtenkapel tijdens de Kindermuziekweek? Ik wil graag de aandacht vestigen op een enkele bijzondere activiteiten. Op 25 maart vindt in de Sint Aegtenkapel De Koning bakt een huis (2+) plaats; een kleine, poëtische en muzikale voorstelling over jezelf durven zijn. Over bang zijn en durven. Over je verstoppen en tóch tevoorschijn komen. Over grote thema’s op een kleine schaal. Met een poppenspeler en een muzikant. Op 2 april vindt in de Sint Aegtenkapel de jongste Componistendag plaats; een muzikale middag waar kinderen vanaf 6 jaar een workshop ‘Componeren’ kunnen volgen. Tijdens deze workshop gaan we samen een nieuw muziekstuk maken voor de muzikanten van ensemble ‘But What About’. Deze gloednieuwe compositie verdient natuurlijk ook een première en zal worden gespeeld als voorprogramma van de voorstelling!

Ik hoop dat heel veel kinderen, ouders en grootouders de weg naar de Sint Aegtenkapel weten te vinden. Het theater toegankelijk maken voor kinderen is één van de belangrijkste pijlers van onze toekomstvisie en ook die van de gemeente Amersfoort. Ik kan niet wachten om al die kinderen te verwelkomen en hun reacties te zien (en die van de begeleiders) als we ze verrassen en blij maken met de vele betoveringen van muziek. Deze tiendaagse is echt één groot muziekfeest!

Het perfecte podium voor iedere zakelijke bijeenkomst