RN8 fotograaf Kelly-ann van Steveninck.jpg
Jade Fotograaf Lin Woldendorp.jpg

Spraakmakers

Ramsey Nasr, Ragazze Quartet, Pierre Bokma, Calefax en meer

Wat heeft Schumann te maken met de intelligentie van bomen? Wat leert Hildegard Von Bingen ons over vrouwelijke lust? Wat heeft Haydn van doen met fair pay? Wat op het eerste gezicht onverenigbaar lijkt, blijkt toch met elkaar te maken.

Spraakmakers is een gloednieuw reizende concertreeks die klassieke muziek combineert met verhalen van nu. Spraakmakers verbindt de stem van bekende meestervertellers Pierre Bokma, Jade Olieberg en Ramsey Nasr met de muziek van Nederlandse topensembles. Samen smeden zij prikkelende verhalen over de wereld van vandaag en bijpassende klassieke muziekwerken tot één nieuwe vertelling. Tegelijkertijd verteld én gespeeld, als een theatraal muziekverhaal. De Vlaamse theatermaker Lucas De Man is flamboyant gastheer en het publiek tijdens een theatrale avond die vele verrassingen kent. Spraakmakers is voor iedereen die het verhaal en de betekenis zoekt in klassieke muziek.

Prikkelende of vermakelijke verhalen over actuele thema’s − denk aan fair pay, de vierde feministische golf of de intelligentie van bomen  – combineert Spraakmakers met klassieke muziekwerken die hier net zo goed over gaan. Nederlandse topacteurs voegen hun stem als extra verhaallijn toe aan de muziek en verbinden zo het werk met het hier en nu. Het verhaal voedt de muziek en de muziek het verhaal. Zo laat Spraakmakers muziek van lang geleden opnieuw relevant klinken in de wereld van nu.

Spraakmakers is een initiatief van Johan Idema, in samenwerking met Frank Veenstra.

Bijzonder Klassieke muziek
di 22
mrt 22
AFASzaal
19:30
€ 29,00
Verkoop v.a. 30 okt

In Flint hanteren we diverse veiligheidsmaatregelen (zoals het tonen van een coronatoegangsbewijs) om uw bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen. Mocht de voorstelling geen doorgang kunnen vinden, krijgt u uiteraard uw geld terug.

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling. Een pauzedrankje en garderobe is inbegrepen in de toegangsprijs.

PROGRAMMA Lees meer

PROGRAMMA

Fair Pay
Pierre Bokma & Ragazze Quartet
Dessner – Le Bois
Haydn – Strijkkwartet op. 65/nr 5. ‘The Lark’


Bastarda Trio


Feminisme Fatale
Jade Olieberg & Holland Baroque & Bastarda Trio
Werken van Hildegard von Bingen en improvisaties op Middeleeuwse muziek


Lucas de Man & Calefax
Gershwin – Rhapsody in Blue


Wood wide web
Ramsey Nasr & Calefax
Rameau – Le rapelle des oiseaux
Schumann – Waldszenen

Toelichting Programma Lees meer

Toelichting Programma

SPRAAKMAKERS bestaat uit drie miniconcerten met verrassingsoptredens en pauze tussendoor.

Fair pay
Om de kost te verdienen nam Joseph Haydn elk baantje aan en speelde hij mee in ieder ensemble dat hem wilde. Dat maakt Haydn misschien wel de eerste zzp-er ooit, een even eervolle als dubieuze titel. Want ondanks onze huidige welvaart, lijkt er aan de financiële situatie van kunstenaars weinig veranderd. In Fair pay vertelt acteur Pierre Bokma aan de hand van Haydn’s Strijkkwartet opus 64 no. 5 ‘De nachtegaal’, uitgevoerd door het Ragazze Quartet, een verhaal over gelijkwaardige beloning. Een verhaal over de (economische) waardering van talent en kunst én over de waarde van de musici waar u op dat moment naar luistert.

Vrije Vrouwelijkheid
In een vierde, opmerkelijke feministische golf ontwikkelt zich een nieuw bewustzijn over vrouwelijke autonomie. Angela Merkel toont leiderschap, waarbij vrouw-zijn losstaat van pleasen. Supersterren als Beyoncé en Billie Eilish manifesteren zich als vrouwen die verleidelijk, krachtig én zelfverzekerd zijn. Ook hun uitdagende verschijning maakt deel uit van het hernieuwde feminisme. Verrassend genoeg kent dit gedachtegoed twee verre voorgangers: mystici Hadewijch en Hildegard von Bingen. Ook zij waren, in de Middeleeuwen vertegenwoordigers van een autonoom, seksueel bewust en 'inclusief' feminisme. Ze schreven hun boeken en muziek onafhankelijk van mannen: een unicum in die tijd. In Vrije Vrouwelijkheid combineren actrice Jade Olieberg en Holland Baroque samen met het Poolse Bastarda Trio de ideeën en muziek van Hadewijch en van Von Bingen tot een prikkelend verhaal over spiritualiteit, sensualiteit en autonomie van de vrouw.

Wood wide web
In het bos gebeuren spannende dingen. Bomen praten met elkaar, ze blijken gevoelens en een geheugen te hebben. Ondergronds wisselen ze stoffen uit via een bosomvattend netwerk van schimmeldraden, het internet van bomen. Bomen beschouwen als organismen – onze kennis hierover groeit en het idee wint aan erkenning. Ook in Robert Schumann’s Waldszenen staat het bos centraal. Maar wie dit bos opvat als een wood wide web, luistert heel anders naar de muziek. Door onze relatie met schorshuiden centraal te stellen, maken acteur Ramsey Nasr en rietkwintet Calefax van Waldszenen een hyperactueel, holistisch verhaal. Een vertelling over de oeroude, organische intelligentie van bomen en ons verlangen hiernaar in een steeds vluchtiger, digitale samenleving.

blijf nog gezellig

borrelen

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!