Favorieten worden tijdelijk opgeslagen.
Log in om je favorieten op te slaan.
Opgeslagen in Mijn favorieten.
Verwijderd uit Mijn favorieten.
Felix Quartet – Triomf en tragedie
Koffieconcert 'Jong & Bevlogen'
Locatie
Sint Aegtenkapel
Pauze
geen pauzeDit strijkkwartet van Beethoven werd in 1806 opgedragen aan de Russische ambassadeur Rasumovsky, die beschermheer was van Beethoven’s muziek. Elk deel tekent Beethovens unieke stijl en karakter, maar ook zijn wens tot muzikale innovatie. Het stuk opent met een mysterieus thema dat geleidelijk in intensiteit opbouwt en dat Beethovens unieke talent voor spanning en drama demonstreert. Het tweede deel wordt gekenmerkt door zijn lyrische melodieën vol tederheid en emotionele diepgang. In het derde deel hoort men een speels scherzo, dat contrasteert met de meer sombere stemming van de eerdere delen. Hierbij worden er Russisch thema’s en motieven betrokken, voortkomend uit Beethovens verlangen om de horizon van de Westerse klassieke te verbreden. Het laatste deel is een triomfantelijke en vurige finale, die met een opzwepende opbouw het stuk tot een conclusie brengt.
Het 7e strijkkwartet van Shostakovich, geschreven in 1960, is een beklijvend en zeer persoonlijk werk waarin de strijd van de componist onder de Sovjet-onderdrukking naar voren komt. Gecomponeerd gedurende een periode van intense politieke en artistieke censuur, opent het kwartet met een onheilspellende gespannenheid, waarbij niks meer voorspelbaar lijkt te voelen. De eenzame, geestachtige treurzang van het lento leidt direct door tot een wervelwind van rauwe emoties en de vraag of het onbehagen gevoel van spanning ooit zal verdwijnen.
Over het Felix Quartet
Deze vier jonge, ambitieuze en gepassioneerde musici vonden elkaar in hun gemeenschappelijk liefde voor kamermuziek in de lockdown periode. Eerder speelden zij op diverse gelegenheden zoals hun opleiding, het European Union Youth Orchestra en de Concertgebouworkest Academie. Samen creëren zij een unieke stem in de kamermuziek met hun virtuoze, intieme en vurige spel.
Concertserie Jong & Bevlogen
Als musicus moet je vlieguren maken. Niet alleen thuis op je zolderkamer om alle techniek onder de knie te krijgen, maar ook op een podium. Hoe voelt het om op een podium te staan, wat voor soort concentratie heb je nodig, hoe is de interactie met live publiek, hoe wil je je presenteren? Dit zijn allemaal aspecten die je niet alleen thuis kunt oefenen. Daar heb je een podium en publiek voor nodig. Vanuit de behoefte om jong talent en jonge professionals een podium te bieden is de concertserie Jong & Bevlogen ontstaan. Deze concertserie is tot stand gekomen in samenwerking met onze gast-programmeur violiste Lonneke van Straalen van Pynarello.