hero image

Muziektheater

Pianostemmen (première)

TG Goed Gezelschap

Over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog

Locatie

Rabobank Theaterzaal

Pauze

geen pauze
  • 1e Rang + € 30,00
  • 1e Rang € 27,50
  • 2e Rang € 22,50
  • 3e Rang € 19,50
Archief
Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

Garderobe en een drankje tijdens de pauze of na de voorstelling (indien er geen pauze is) zijn inbegrepen in de toegangsprijs.
  • Inleiding - Zaal 1 € 3,00

Muziektheater over geroofd bezit

De oude pianostemmer Jacobus Kromm leidt een teruggetrokken bestaan. Hij worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in bezit heeft. Ontelbaar veel instrumenten heeft de pianostemmer in de loop van de jaren in bewaring gehad, gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. Om de een of andere reden heeft hij van deze piano’s nooit afstand kunnen doen. Over de herkomst zwijgt hij liever. Als de avond valt, laat Kromm zijn vingers over de toetsen glijden. Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd, steeds vaker hoort hij dissonanten. De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Immers gestolen goed gedijt niet. Ze vertellen als stille getuigen het verhaal over hun rechtmatige eigenaren. Het onzegbare wordt gegoten in een nieuwe compositie voor close-harmony voor meerdere klavieren.

PIANOSTEMMEN gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls.

Klemens Patijn over Pianostemmen

“Als acteur en theatermaker ben ik gefascineerd door zwijgen. Ik ben een kind van een Indische vader en grootouders die de oorlog hebben meegemaakt. Zij hebben het zwijgen daarover tot kunst verheven. Ik weet hoeveel kleuren zwijgen kan aannemen, hoeveel pijn en onvermogen er achter stilte schuil kan gaan. Maar ik weet ook dat verzwegen verhalen, in welke vorm dan ook, terug blijven komen. Ze willen verteld worden. Ik heb sterk het idee dat ik over het onderwerp van PIANOSTEMMEN niet langer zwijgen mag.”

Bezoek de inleiding

Bij deze voorstelling bieden wij een inleiding aan. Voor € 3,00 krijg je uitleg en achtergrondinformatie over de voorstelling die je bezoekt. Op vertoon van jouw toegangskaart voor de inleiding ontvang je bovendien gratis een kop koffie of thee.

Recensies

Theaterkrant
“Het idee van regisseur Klemens Patijn van Tg Goed Gezelschap, eindregisseur Ria Marks, schrijver Wessel de Vries en componist Wiebe Gotink is zonder meer briljant: roofkunst is nog steeds actueel maar de verbinding met live uitgevoerde muziek geeft extra tragiek.”
NRC
⭐⭐⭐⭐ “Uitdagend concept wordt knap uitgevoerd.”
Publieksreactie
“Zeer indrukwekkend. Brengt ons terug naar een tijd die nooit vergeten mag worden.”
Publieksreactie
“Schitterend geacteerd, gespeeld, gezongen. Hulde! Jammer genoeg nog zo actueel, maar wel waardevol dat dit zo aan iedereen weer wordt verteld.”
Publieksreactie
“Kwam helemaal binnen.”

Credits

Idee, concept & projectleiding
Klemens Patijn
Regie
Ria Marks
Spel
Joost Claes, Jaap Dieleman, Dennie Lukkezen, Emma van Muiswinkel, Klemens Patijn
Schrijver
Wessel de Vries
Dramaturgie
Maarten Bos
Componist
Wiebe Gotink
Kostuumontwerp
Dorien de Jonge
Decormakers
Theodoor Dekker en Juul Dekker
Techniek
Peter Zwart en Menno Drost
Zakelijke leiding
Corinne van Lelieveld
Fotografie
Jan Amse
Campagnebeeld
Mara Vissers
Productieleider
Eva Hermus
Marketing en communicatie
Nicole Bettonviel
Social media
Robin Laurens
Mede mogelijk gemaakt door
Fonds Podiumkunsten, Lerak Foundation, Cultuurfonds, Van Lange Fonds

Flint tipt

Dé locatie voor theater, evenementen en congressen in Amersfoort en omgeving