Favorieten worden tijdelijk opgeslagen.
Log in om je favorieten op te slaan.
Opgeslagen in Mijn favorieten.
Verwijderd uit Mijn favorieten.
September Me Festival – dag 2
Muziekfestival voor ontdekkers en verdwalers.
Locatie
Flint
September Me maakt Amersfoort van 26–29 september 2024 voor de achtste keer tot hét centrum van de klassieke muziek. Artistiek leider Ragazze Quartet stelde met een nieuwsgierige en open blik opnieuw een bijzonder multidisciplinair festivalprogramma samen voor jong en oud. Componisten, musici en kunstenaars reflecteren op creatieve en inspirerende wijze op het thema van dit jaar: Uit Liefde.
Ga voor het hele programma naar www.september-me.nl.
September Me passe-partout
Losse kaarten voor de (diner)concerten en voorstellingen kunnen hieronder in het programmaoverzicht besteld worden. Wil je het hele festivalweekend onderdompelen in de muzikale liefde van onder andere Brìghde Chaimbeul (Artist in Focus), Nederlands Blazers Ensemble, Nora Fischer, Lucia Lucas & Ragazze Quartet en Maxwell Quartet? Het September Me passe-partout geeft toegang tot alle* concerten en voorstellingen tijdens September Me 2024 (26 – 29 september), inclusief de dagelijkse dinerconcerten. Klik hier om te bestellen.
* M.u.v. de inleiding van The World’s Wife en de lunch voorafgaand aan De Sprong van Nora Fischer in De Lieve Vrouw. Hier kunnen losse tickets voor worden besteld.
Programma September Me - dag 2 (vr 27 sep 2024)
Doorlopend gratis te bezoeken.
Bellyhorn is een instrument om door te zingen. Het is een groot, organisch gevormd, tastbaar en bijna beestachtig instrument. Het bestaat uit een hoorn, een slurf en een ‘buik’. Als je in de hoorn zingt, klinken er subbasklanken uit het instrument.
Hoe verder je je hoofd in de hoorn steekt, hoe harder de toon klinkt. Als je de hoorn optilt, verhoog je ook de toonhoogte. Als je op de Belllyhorn gaat zitten of liggen (als luisteraar of als speler), voel je deze diepe bastonen door je hele lichaam. Bellyhorn nodigt uit tot interactie en experiment.
Dianne Verdonk – performer, componist en instrumentontwikkelaar – zoekt de ultieme, persoonlijke vorm van muzikale expressie in de creatie en uitvoering van elektroakoestische muziek.
Doorlopend te bezoeken.
Van rariteitenkabinet naar normaliteitenkabinet: een handgemaakt kabinet vol kunst en met erotische curiosa. Leer, voel, verbind, proef, ruik en laat je verrassen. Het normaliteitenkabinet maakt nieuwsgierig, doorbreekt taboes brengt gesprekken op gang en verdiept de verbinding met jezelf en een ander.
Inloop vanaf 17.30 uur
Wat is de liefde zonder daten en zonder eten? Als je als festival het thema Uit Liefde kiest, moet je natuurlijk de ultieme omstandigheden creëren om de liefde te laten bloeien.
Onder het genot van een veganistisch tweegangendiner (incl. 1 drankje) in theaterkeuken en café TREK ben je getuige van de First Date van schrijver en Slimste Mens Martin Rombouts en violist Merel Junge.
Klikt het? Schuurt het? Knettert het? Laait er wat op?
Menu
voor
salade van knolselderij, groene appel, witlof en pruim
hoofd
moussaka met aubergine, rode currysaus, salade van venkel en radijs
Bestel kaarten – € 22,50 – € 30,00
Kameropera met bariton Lucia Lucas en Ragazze Quartet. The World’s Wife is gebaseerd op een dichtbundel van Carol Ann Duffy en reflecteert op collectieve, historische en mythologische verhalen, herverteld vanuit een vrouwelijk perspectief. Geïnspireerd door Duffy’s poëzie schreef componist Tom W. Green een kameropera voor zang, strijkkwartet en loop station.
Tijdens de opera nemen uiteenlopende, al dan niet fictieve vrouwen het woord, variërend van het seksueel ontwakende Roodkapje tot koning Herodes’ vrouw, een beschermende, moederlijke leeuwin. Als muzikaal antwoord brengt Green een ode aan vrouwelijke componisten uit het verleden wiens muziek soms onterecht genegeerd werd, zoals Clara Schumann en Fanny Mendelssohn.
Ragazze Quartet en de Nederlandse operaregisseur Jorinde Keesmaat brengen voor het eerst een geënsceneerde versie van de opera. Keesmaat (bekend van o.a. Andriessens Anais Nin + Odysseus Women) is geïntrigeerd door de afwezigheid van de vrouwelijke stem die in Duffy’s poëzie paradoxaal genoeg oorverdovend klinkt. Terwijl de personages hun individualiteit uitdrukken, blijven ze tegelijkertijd gestrikt in een mannelijk gesponnen web van verhalen.
In een poging om een eigen verhaal te weven, verkennen vijf vrouwelijke performers hun historische en mythologische voorgangers. Ze laten zich daarbij leiden door de warme baritonzang van transgender operazangeres Lucia Lucas, die haar innerlijke stem als geen ander herkende en beantwoordde. Samen ondernemen ze een reis die leidt naar een (her)ontdekking van een collectieve en individuele, vrouwelijke stem.
The World’s Wife wordt tussen 19.30 – 20.00 uur in onze Panoramalounge ingeleid door Jorinde Keesmaat (regisseur) en Agnes Andeweg, hoogleraar literatuur University College Utrecht.
De Schotse muzikant en componist Brìghde Chaimbeul (Artist in Focus) presenteert samen met performancekunstenaars Maëva Berthelot en Temitope Ajose Where the Veil is Thin, een ode aan Cailleach Bheur, een raadselachtig personage uit de Gaelische mythologie.
Chaimbeuls prachtige spel op de Great Highland doedelzak en de Schotse smallpipes brengt deze eeuwenoude instrumenten opnieuw tot leven. In navolging van een volkstraditie die de ziel en voeten in beweging brengt, slepen de aandachtige composities van Chaimbeul de drones van de doedelzak uit een eeuwenoude habitat naar een plek die volkomen eigentijds aanvoelt. Het project Where the Veil is Thin vat deze hedendaagse natuur in een samenwerking met de choreografen en performers Berthelot en Ajose.
De voorstelling onderzoekt wat het is om een schepper en een vernietiger te zijn, om zowel gevreesd als vereerd te worden, gebaseerd op de figuur van Cailleach Bheur – een mythologische eenogige reuzin die eeuwenlang op het Schotse eiland Erraid leefde en van wie wordt gezegd dat ze verantwoordelijk is voor het creëren van het landschap en het barre winterweer. Samen delen deze kunstenaars een verhaal dat de eeuwige frictiedans oproept tussen een landschap en degenen die er deel van uitmaken.
Where the Veil is Thin is ontwikkeld in residentie in Somerset House Studios en is ondersteund door The Open Fund for Organizations van PRS