hero image

Toneel

Slachthuis vijf

Theater Rotterdam

Een toneelbewerking van het bijzondere anti-oorlogs meesterwerk van Kurt Vonnegut.

Locatie

Rabobank Theaterzaal

Pauze

geen pauze
  • 1e Rang + € 32,00
  • 1e Rang € 29,50
  • 2e Rang € 27,50
  • 3e Rang € 25,00
Bestel kaarten Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

Garderobe en een drankje tijdens de pauze of na de voorstelling (indien er geen pauze is) zijn inbegrepen in de toegangsprijs.
  • Inleiding - Zaal 1 € 3,00

De rollen van Hannah Hoekstra en Jip van den Dool worden in de herneming gespeeld door Sophie Höppener en Jasper Stoop.

De succesvolle en bejubelde voorstelling Slachthuis vijf in de regie van Erik Whien komt terug naar het theater. De voorstelling werd in 2022 geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival. De jury schreef: “De voorstelling laveert tussen kleinmenselijk drama en het grote gebaar, doorbreekt schaamteloos de vierde wand en vuurt wonderbaarlijke toneelbeelden op de toeschouwer af die nog lang op het netvlies gebrand blijven.”  

Luister. Billy Pilgrim is losgeraakt van de tijd. De Amerikaanse soldaat kan in 1945 door een deur stappen en ergens in 1965 naar buiten komen. Zo herbeleeft hij aan het eind van de Tweede Wereldoorlog het gruwelijke bombardement op Dresden en wordt hij tegelijkertijd door aliens ontvoerd en tentoongesteld op hun planeet Tralfamadore. Op die plek leert Billy dat de dingen niet anders kunnen gebeuren dan ze gebeuren. En dat alle dingen tegelijkertijd gebeuren.  

In Slachthuis vijf zien we Billy aan de hand van gesprekken met zijn dochter Barbara en zoon Robert door het verleden, heden en toekomst schieten. De realiteit rondom hem valt langzaam uit elkaar en traumatische gebeurtenissen uit Billy’s leven krijgen daarmee een nieuwe plek en betekenis. 

Regisseur Erik Whien heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij op weergaloze manier een boek naar het toneel kan brengen. Na Revolutionary Road van Richard Yates en Verdriet is het ding met veren van Max Porter volgt de succesvolle toneelbewerking van Slachthuis vijf naar het bijzondere anti-oorlogs meesterwerk van Kurt Vonnegut. 

Bezoek de inleiding

Bij deze voorstelling bieden wij een inleiding aan. Voor € 3,00 krijg je uitleg en achtergrondinformatie over de voorstelling die je bezoekt. Op vertoon van jouw toegangskaart voor de inleiding ontvang je bovendien gratis een kop koffie of thee.

Recensies

NRC
★★★★★ "Een voorstelling waarin je kopje onder gaat en happend naar adem weer boven komt."
Nederlands Dagblad
★★★★★ "Verbluffend goed."
Theaterkrant
“Bram Suijker vertolkt Billy Pilgrim in een fenomenale balanceer-act waarin een gedurfde, haast clowneske lichtvoetigheid een diepe tragiek verraadt.”
De Telegraaf
★★★★ "Lichtvoetig en troostrijk oorlogsverhaal."
de Volkskrant
“Schitterende theatrale beelden, intrigerende filosofische vragen en razend knap spel van Bram Suijker."

Credits

GEBASSEERD OP HET BOEK VAN
Kurt Vonnegut
BEWERKING
Koen Tachelet
REGIE
Erik Whien
SPEL
Bram Suijker, Sophie Höppener en Jasper Stoop
SCENOGRAFIE
Marloes en Wikke
LICHTONTWERP
Julian Maiwald
KOSTUUMONTWERP
Rebekka Wörmann
SONGS & ANDERE MUZIEK
Roald van Oosten
DRAMATURGIE
Anoek Nuyens
VERTALING
Else Hoog

Flint tipt

Dé locatie voor theater, evenementen en congressen in Amersfoort en omgeving