pieter-van-loenen_Felix Quaedvlieg.jpeg

Pieter van Loenen - Het Einde van de Tijd

Quatuor pour la fin du temps

Violist Pieter van Loenen werd gegrepen door zowel de muziek als het achtergrondverhaal van Quatuor pour la fin du temps van Olivier MessiaenDit kwartet ‘voor het einde der tijden’ is eerder een verkenning in klankkleur en sfeertekening dan een conventionele lineaire compositie. Wie was Messiaen, die in krijgsgevangenschap in de Tweede Wereldoorlog in staat was zo’n indrukwekkend werk te maken en op te voeren? Wat betekent creatie in tijden van destructie? Samen met schrijver en actrice Hanneke Last begon van Loenen een zoektocht om een nieuw licht op deze Messiaenklassieker te werpen. Last schreef een monoloog die Messiaens binnenwereld probeert te verwoorden en langs de muziek meandert; Titus Tiel Groenestege regisseerde Het Einde van de Tijd. Met Tobias Borsboom (piano), Bart de Kater (klarinet) en Lidy Blijdorp (cello).

Dit programma is onderdeel van September Me, muziekfestival voor ontdekkers en verdwalers.

September Me maakt Amersfoort van 23 – 26 september 2021 voor de vijfde keer tot hét centrum van de klassieke muziek. Voor deze jubileumeditie stelde artistiek leider Ragazze Quartet met nieuwsgierige en open blik opnieuw een bijzonder multidisciplinair festivalprogramma samen voor jong en oud. Componisten, musici en kunstenaars reflecteren op creatieve en inspirerende wijze op het thema van dit jaar: Helden.

Wie noemen we vandaag de dag terecht een held of heldin? Door wie laten wij ons inspireren en motiveren? Wie hebben lak aan de mening van de oude garde en laten dapper een nieuw geluid horen? Van welke helden uit het verleden kunnen wij nu nog steeds leren en wie zijn de helden van de toekomst?

Speciaal voor September Me wordt Flint omgetoverd tot een muzikaal en sfeervol festivalhart waar je kan verdwalen in een aansprekend verdiepingsprogramma en kunt genieten van bijzondere festivalmenu’s.

www.september-me.nl

Klassieke muziek Festival Muziektheater

In Flint hanteren we diverse veiligheidsmaatregelen (zoals het tonen van een coronatoegangsbewijs) om uw bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen. Mocht de voorstelling geen doorgang kunnen vinden, krijgt u uiteraard uw geld terug.

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

Credits Lees meer

Credits

Hanneke Last tekst & spel

Pieter van Loenen viool
Bart de Kater klarinet
Lidy Blijdorp cello
Tobias Borsboom piano
Titus Tiel Groenestege regie

Repertoire Lees meer

Repertoire

Olivier Messiaen Quatuor pour la fin du temps

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!