Scenefoto Simone - Verder (c) Roy Beusker.jpg
Scenefoto 4 Simone - Verder (c) Roy Beusker.jpg
Scenefoto 1 Simone - Verder (c) Roy Beusker.jpg
Scenefoto 5 Simone - Verder (c) Roy Beusker.jpg

Simone Kleinsma

Verder

In 'Verder' vertelt Simone Kleinsma haar persoonlijke verhaal over de afgelopen jaren, waarin ze heeft moeten ontdekken hoe het is om alleen verder te gaan. Om een begin te maken zal je eerst moeten opruimen, je moet durven weggooien, zodat je iets kan overhouden wat het begin kan zijn van iets nieuws. Simone neemt u mee in haar verhaal waarbij uiteraard muziek een grote rol speelt. Met zowel bestaand als speciaal voor haar nieuw geschreven repertoire. 

Na eerdere succesvolle shows als 'Songs From The Heart', 'Simone’s Songbook' en 'Simone!' ontwikkelt zij haar nieuwe theatervoorstelling 'Verder' samen met Ruut Weissman (o.a. Hij Geloof In Mij) die de regie op zich neemt en schrijver Frank Houtappels (o.a.Gooische vrouwen, Het Schaep met de 5 Pooten).

www.senf.nl

Show

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling. Een pauzedrankje en garderobe is inbegrepen in de toegangsprijs.

NRC

"Ze pakt je in met haar charme, timing en die dijk van een stem."

Lees meer

NRC

"Ze pakt je in met haar charme, timing en die dijk van een stem."

Simone Kleinsma toont levenslust in persoonlijke solo ‘Verder’

Theater Theatericoon Simone Kleinsma vertelt in een nieuw soloprogramma over de strijd na het overlijden van haar man. Ze kijkt hoopvol vooruit en pakt haar publiek moeiteloos in.

In ‘Verder’ blikt Simone Kleinsma vooruit op hoe het verder moet na het plotselinge overlijden van haar man.

De badmat valt bijna uit elkaar, maar Simone Kleinsma kan ‘m niet wegdoen. Haar man heeft er namelijk nog opgestaan en, na 31 jaar samenzijn, is hij plots overleden. In soloprogramma Verder zoomt Kleinsma in op hoe ze, na het overlijden van haar grote liefde, de draad weer moet oppakken en zichzelf heruitvinden. Die thematiek heeft alles in zich om een treurige theateravond te worden, maar dat is Verder niet.

Kleinsma blikt terug, maar blaakt ook van levenslust. Of zoals ze zingt in het mooie ‘Verder’ van Daniël Lohues: ‘niet blijven hangen in zompig verdriet / anders dan red je het niet’.

Tekstschrijver Frank Houtappels heeft een rode draad gevonden in Kleinsma’s pogingen om het huis op te ruimen na het overlijden van haar man. Hij was een verzamelaar, maar wat moet zij met die koelkastmagneetjes, Dinky Toys of een verzameling fotocamera’s? De spullen geven aanleiding voor een bespiegeling of liedje, en smeden de voorstelling tot één geheel. Regisseur Ruut Weissman laat Kleinsma sober beginnen, maar geleidelijk komt er ook ruimte voor komedie. Zo spat de vrolijkheid van de bühne als ze wat meespeelt met percussioniste Maria Martinez Payà.

De setlist is een mix van bestaand (vertaald) werk en nieuwe nummers. Er zijn luchtige toetsen als het razendsnelle ‘Mij kan niks gebeuren’, maar ook stemmiger repertoire als ‘Hoe ga ik dit doen?’. Alles wordt even zorgvuldig uitgevoerd door Kleinsma, Martinez Payà en pianist Menno Theunissen.

Wie, door het thema, een voorstelling verwacht vol hyperpersoonlijke anekdotes, waarbij de performer de tranen weg moet slikken, zit bij Verder verkeerd. Daarvoor is Kleinsma ook te veel een vakvrouw. Ze pakt je in met haar charme, timing en die dijk van een stem. Zo ontstijgt Verder het particuliere en geeft een hoopvolle blik op hoe het weer op kan klaren na zelfs de grootste tragedie.

AD

"Ze scheert speels langs zware onderwerpen zonder deze tekort te doen. Het ene moment is het uiterst gevoelig, het andere moment krijgt ze met haar komisch talent de zaal moeiteloos aan het lachen."

Lees meer

AD

"Ze scheert speels langs zware onderwerpen zonder deze tekort te doen. Het ene moment is het uiterst gevoelig, het andere moment krijgt ze met haar komisch talent de zaal moeiteloos aan het lachen."

Simone Kleinsma scheert in Verder speels langs zware onderwerpen zonder deze tekort te doen

RECENSIE Ze moet verder, maar hoe? Simone Kleinsma (63) behandelt in haar meest persoonlijke solovoorstelling tot nu toe het thema omgaan met verlies. Ze ervoer dat zelf toen haar man overleed, maar kiest er in haar liedjes en teksten bewust voor zijn naam niet te noemen. Zo houdt ze het universeel en daarmee invoelbaar voor iedereen.

Gesteund door twee voortreffelijke muzikanten levert Kleinsma in Verder een kunststukje af. Ze scheert speels langs zware onderwerpen zonder deze tekort te doen. Het ene moment is het uiterst gevoelig, het andere moment krijgt ze met haar komisch talent de zaal moeiteloos aan het lachen. Geen moment verliest ze de aandacht van haar publiek.

Ze stut het geheel met een rode draad (spullen opruimen), veelzijdige muziek en subtiele veranderingen aan het decor. Het is een doeltreffende mix die mede te danken is aan schrijver Frank Houtappels en regisseur Ruut Weissman.

Heel krachtig: Kleinsma neemt haar gehoor mee in haar verwerkingsproces door het benoemen van alledaagse, heel herkenbare momenten. Daardoor is de voorstelling meteen toegankelijk voor alles en iedereen. Ook voor wie nog in de gelukkige omstandigheid is geen geliefde te hebben verloren. Verder is zo’n voorstelling waarbij je bij het verlaten van de zaal je partner nog even een veelbetekenend kneepje in de arm geeft: blij dat je er nog bent.

blijf nog gezellig

borrelen

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!