foto Peter Putters - jongste componisten kopiëren.jpg
foto Peter Putters-groep jongste componisten kopiëren.jpg
Dieuwertje Blok kopiëren.jpg
logo in de knop website.jpg
muzieknotatie1-uitsnij kopiëren.jpg
AmstelQuartet_SophieZhaiI58A2643 kopiëren.jpg

Kindermuziekweek: De Jongste Componistendag 2022

Stichting In De Knop

Kom op 2 april naar Flint voor de Jongste Componistendag van Stichting In De Knop. Het wordt een middag vol muzikale workshops en concerten. In verschillende workshops kun je leren componeren en improviseren en kun je zelf een instrument gaan bouwen. Ook is er een spetterend concert gepresenteerd door Dieuwertje Blok, met onder anderen het Amstel Kwartet, waar de premières van de jongste componisten zullen klinken. 

Ervaring met noten lezen of een instrument bespelen, of niet: ieder kind kan op het eigen niveau meedoen.

Programma
13:15 uur: opening
13:30 – 14:15 uur: workshopronde
14:15 – 14:45 uur: open podiumconcert
14:45 – 15:30 uur: workshopronde
16:00 – 17:00: afsluitend concert

Activiteiten
Alle deelnemers worden in de verschillende programmaonderdelen uitgenodigd en gestimuleerd om hun eigen muziek te bedenken. Zowel deelnemers die al een instrument bespelen, als de deelnemers die nog nooit een instrument bespeeld hebben kunnen terecht bij De Jongste Componistendag.

Workshop Grafische Partituren – o.l.v. hoboïst en componist Marlies van Gangelen - 13:30 - 14:45 uur en 14:45 - 15:30 uur
Noten lezen en schrijven kan als een drempel voelen. Maar notenschrift is alleen maar een middel om het doel te bereiken: muziek maken! Maar het kan ook anders, namelijk met een grafische notatie. Ook kan een visuele prikkel juist de inspiratie bieden tot het maken van nieuwe muziek!

Workshop Land van Muziek - o.l.v. violist componist Oene van Geel - 13:30 - 14:45 uur en 14:45 - 15:30 uur
Hoe klinkt een stad, een strand of een boerderij? En, wat hebben we allemaal in ons zelfbedachte land? Tijdens de workshop 'Land van Muziek' maken we gezamenlijk een hele wereld van muziek en geluid. Alles kan in onze eigen klankwereld. Tijdens het feestelijke slotconcert spelen we met de deelnemers ons eigen land van muziek voor het publiek!

Noteren & Illustreren – doorlopend
Een vast – en populair- onderdeel van ‘de jongste componistendag’ is het professioneel noteren van de composities.De hele dag zitten er drie professionele componisten achter hun laptop met muzieknotatiesoftware. De jonge componisten zijn welkom om aan te schuiven en samen hun compositie te noteren. De genoteerde composities worden direct uitgeprint en wie het leuk vindt mag daarna plaats nemen aan de illustratietafel.

Instrumenten bouwen – met kunstenaar en instrumentenbouwer Rob van den Broek. - doorlopend
Tijdens de jongste componistendag mogen de deelnemers hun fantasie de vrije loop laten en met behulp van Rob nieuwe instrumenten bedenken, vormgeven en in elkaar zetten.

Open Podiumconcert - 14:15 - 14:45 uur
Kinderen kunnen zichzelf en hun eigen compositie aanmelden en deze uitvoeren tijdens het open podium van de jongste componistendag. Op gezette tijden gedurende de dag worden er op een centraal punt in het gebouw mini-concertjes gegeven waarbij de componisten hun eigen stuk spelen voor publiek.

Concert – 16:00 uur - 17:00 uur
De dag sluit jaarlijks af met een feestelijk slotconcert. Iedereen ontmoet elkaar in de concertzaal en daar klinken de wereldpremières van de nieuwe composities van de jongste componisten uit ons land. Sommige componisten spelen hun eigen stuk, anderen spelen samen met leeftijdsgenootjes en weer anderen laten hun stuk uitvoeren door de musici die In de Knop beschikbaar stelt. Om dit moment een extra feestelijk karakter mee te geven wordt het concert gepresenteerd door Dieuwertje Blok.

 

Familievoorstelling Klassieke muziek

Zie onze coronapagina voor de up-to-date coronamaatregelen om uw bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen. 

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!