Festen Copyright Raymond van Olphen (1).jpg
Festen Copyright Raymond van Olphen (2).jpg
Festen Copyright Raymond van Olphen (3).JPG
Festen Copyright Raymond van Olphen (4).jpg
Festen Copyright Raymond van Olphen (5).jpg
Festen Copyright Raymond van Olphen (6).JPG

Festen

Grote en glorieuze cast speelt wereldberoemd familiestuk Festen

'Festen' treft u als een mokerslag. Dat was jaren geleden al, toen de filmklassieker van Thomas Vinterberg door het legendarische gezelschap De Ploeg naar het theater werd gebracht. En dat is nu weer, met een nieuwe zwartkomische bewerking van het script door Peter Heerschop. In de aangrijpende voorstelling gaan humor en drama soepel samen. Juist door die bijzondere mix van cabaret en toneel slingeren de emoties meedogenloos de zaal in. Keihard lachen met een huilend hart.

De cast is groot en glorieus, met onder andere Peter Heerschop, Viggo Waas, Bas Hoeflaak, Genio de Groot, André Dongelmans, Stephanie Louwrier, Maartje van de Wetering en Han Römer als de pater familias. 

Het verhaal in het kort, voor wie het niet (meer) weet: familieleden komen vrolijk bijeen om de verjaardag van vader te vieren. Verloren zoon duikt op en houdt tijdens het diner een speech die de feestelijke avond verandert in een slagveld. 'Festen' is zonder twijfel de toneelklapper van het jaar.

Bezoek de inleiding
Bij deze voorstelling bieden wij een inleiding aan. Voor € 2,50 krijgt u uitleg en achtergrondinformatie over de voorstelling die u bezoekt. Op vertoon van uw toegangskaart voor de inleiding ontvangt u bovendien gratis een kop koffie of thee. 

Toneel

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling. Een pauzedrankje en garderobe is inbegrepen in de toegangsprijs.

Scenes

"De acteurs zijn in topvorm."

Lees meer

Scenes

"De acteurs zijn in topvorm."

Festen - Bos theaterproducties

PURE EVENWICHTSKUNST

Gezien op: 

5 maart 2022, Theater De Veste, Delft

Te zien t/m: 

10 juli 2022

‘Omdat jullie nergens anders goed voor waren.’ Zo motiveert de vader het veelvuldige seksuele misbruik van zijn twee kinderen. Twijfel je bij de eerste onthulling van zoon Christian nog, later blijkt het misbruik onontkoombaar en reageert vader op de vraag naar het waarom dus met deze gruwelijke opmerking. Tegen het einde sjokt hij alleen weg. Zijn vrouw loopt niet mee. Je krijgt dan zelfs even te doen met deze vreselijke man.

Als de voorstelling begint, is de voorstelling nog niet begonnen. Voordat het ‘echt’ begint zien we voor het gordijn Peter Heerschop en even later ook Viggo Waas praten over de mogelijke rolverdeling. Dat Viggo een herseninfarct had wordt direct uitgeserveerd. Alle spelers lopen langs en al snel is het een fijne cabareteske vertoning waarin ook fijn gegrapt wordt over de rol van de zwarte acteur Andre Dongelmans.

Net als twintig jaar geleden bewerkte Heerschop de tekst die is gebaseerd op het filmscenario van Thomas Vinterberg. Titus Tiel Groenestege speelde destijds mee, maar is nu regisseur. Met een simpel decor met slechts wat houten verrijdbare rekken, tafels en stoelen verricht hij wonderen. Alles komt aan op tekst en spel. De acteurs zijn in topvorm en de tekst is soepel, fijn geactualiseerd en spits. De negen acteurs spelen verschillende rollen en dat is altijd volstrekt helder.

Het zware thema wordt met fijne, soms wat platte, humor gebracht en dat is gezien de enorme gevoeligheid natuurlijk pure evenwichtskunst. Daar slagen de makers heel erg goed in. Festen is een voorbeeldige voorstelling waarin alles in balans is.

De Telegraaf

“Doorspekt met grappen en grollen (..) worden de genres cabaret en drama moeiteloos met elkaar gemixt.”

De Telegraaf

“Doorspekt met grappen en grollen (..) worden de genres cabaret en drama moeiteloos met elkaar gemixt.”

blijf nog gezellig

borrelen

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!